Wandelen met stokken; alles wat je moet weten

Gebruik jij wandelstokken? Deze vraag krijg ik regelmatig. En ja, ik gebruik wandelstokken, maar lang niet altijd. Wandelstokken geven stabiliteit en het ontlast je gewrichten. Wandelstokken zijn zeker niet essentieel, maar in sommige gevallen zijn ze super fijn om bij je te hebben.

In dit artikel zet ik de voordelen en nadelen van het gebruik van wandelstokken uiteen en deel ik alles dat je moet weten over wandelen met stokken.

 

De voordelen van het wandelen met stokken

  • Wandelstokken ontlasten je gewrichten

Dit is de reden waarom ik een aantal jaar geleden wandelstokken kocht. Na een knieoperatie had ik niet gedacht ooit nog met volle bepakking te kunnen wandelen. Door het gebruik van wandelstokken kan ik dat nu wel weer. Het grootste voordeel van wandelen met wandelstokken is dat ze een deel van de schok absorberen die je gewrichten krijgen wanneer je een stap zet. Wanneer je klimt of daalt is de belasting van je gewrichten nog veel groter. Heb je ooit pijn in je knieën gevoeld tijdens een steile afdaling? Probeer dan eens wandelstokken te gebruiken om de belasting van je knieën te verminderen en pijn te verlichten.

  • Wandelstokken bieden stabiliteit

Wanneer je met een zware rugzak loopt, of in ruig terrein is het lastiger om je evenwicht te bewaren. Wandelstokken zorgen ervoor dat je meer stabiliteit hebt en minder kans hebt om te vallen. Zeker wanneer het sneeuwt of op onverharde paden na een regenbui zijn wandelstokken een uitkomst. Maar ook bij het klimmen en afdalen is het erg fijn om meer stabiliteit te hebben.

  • Wandelstokken voorkomen opgezwollen vingers

Ken je dat, dat je tijdens een lange wandeling last krijgt van opgezwollen vingers? Doordat je armen continue naar beneden hangen verslechterd de bloedsomloop waardoor je vingers opzwellen. Met wandelstokken hou je je armer hoger, dat in combinatie met het steeds loslaten en vastpakken van de wandelstok zorgt voor een betere bloedsomloop en voorkomt opgezwollen vingers.

  • Wandelstokken om honden en vee op afstand te houden

Iedereen is wel eens iets te enthousiaste loslopende hond tegengekomen, of misschien ben je wel eens achterna gezeten door een kudde koeien. Dan is een wandelstok een ideaal hulpmiddel om afstand te bewaren. Door met je wandelstokken tegen elkaar te slaan schrik je dieren af. Heeft dit geen effect, hou de wandelstokken dan boven je hoofd. Zo lijk je groter, dit kan ervoor zorgen dat een dier niet dichterbij komt.

  • Wandelstokken helpen je tempo te houden

Wanneer je wandelstokken gebruikt, is het makkelijker om hetzelfde tempo langdurig aan te houden. Door het ritmische getik brengt je in een cadans, waardoor je zeker wanneer je vermoeid begint te raken, sneller loopt.  

  • Wandelstok als tentstok

Er zijn tipi-tenten in de handel, waarbij je je wandelstok kunt gebruiken als tentstok. Ideaal voor de grammenjagers die niets teveel mee willen sjouwen.


De nadelen van het wandelen met stokken

  • Geen vrije handen

Met wandelstokken heb je geen handen meer vrij om bijvoorbeeld je wandelboekje of -kaart vast te houden. Ook is het lastig wanneer je een foto moet maken. Wanneer je in de bergen bent en je regelmatig met handen en voeten moet klimmen, is het onhandig dat je steeds je wandelstokken weg moet stoppen en iets later weer moet pakken. Gelukkig heeft Osprey hier iets heel handigs voor bedacht op zijn rugzakken, waardoor je de wandelstokken even snel wegstopt en niet iedere keer je hele tas hoeft af te slingeren.

  • Gewicht

Wandelstokken meenemen betekent dat je ook extra gewicht meeneemt. Wanneer je een meerdaagse wandeltocht gaat maken moet je goed afwegen of het comfort van wandelstokken opweegt tegen het extra gewicht dat je mee moet dragen zodra je de wandelstokken niet gebruikt.

  • Wandelstokken maken herrie

Het gebruik van wandelstokken op verharde paden kan voor medewandelaars erg irritant zijn. Gebruik daarom altijd rubberen doppen zodra je op verharde paden loopt.

  • Wandelstokken zijn duur

Wandelstokken zijn relatief duur voor een stuk uitrusting dat niet perse noodzakelijk is. Gelukkig zijn er wandelstokken in alle prijsklasse en heb ik van anderen begrepen dat de wandelstokken van de Decathlon een prima prijs/kwaliteit verhouding hebben. Vaak is het wel zo dat hoe lichter de wandelstok is, hoe meer je ervoor betaalt.


Welke wandelstokken moet je kopen?

Er is een ruime keuze aan wandelstokken en het is moeilijk om te zeggen wat specifiek voor jouw situatie de beste wandelstok is. Ik kan je wel wat tips geven om rekening mee te houden wanneer je wandelstokken gaat kopen.


Materiaal van de wandelstok

De meeste wandelstokken zijn gemaakt van koolstofvezel of aluminium. Koolstofvezel is super lichtgewicht en sterk, maar het is minder duurzaam dan aluminium. Wanneer je de wandelstokken vooral gebruikt om evenwicht te bewaren, dan zijn ze wat minder geschikt. Wanneer een koolstof wandelstok beschadigd, zal hij breken. Koolstofvezel wandelstokken zijn ook duurder dan aluminium wandelstokken.

Aluminium is dus duurzamer, kan meer belasting hebben en zijn over het algemeen goedkoper. Het nadeel van aluminium is dat het zwaarder is dan wandelstokken van koolstofvezel.


Materiaal van de grip

Er zijn drie materialen die gebruikt worden voor de grip van de wandelstok, rubber, schuim en kurk. Rubber is het meest duurzaam en betaalbaar, maar ze zijn het minst comfortabel. Schuim is comfortabeler, maar het kan sneller afbreken dan rubber of kurk, dus minder duurzaam. De meest comfortabele grip is van kurk. Het is comfortabel doordat het een poreus materiaal is. Hierdoor wordt het zweet van je handen goed afgevoerd en voorkomt het blaren. Het nadeel van kurk is dat het duurder is dan de andere materialen.


Inschuifbare of opvouwbare wandelstokken?

Er zijn inschuifbare en opvouwbare wandelstokken op de markt. Inschuifbare stokken schuif je in elkaar wanneer je ze niet gebruikt. Het voordeel van inschuifbare stokken is dat je ze makkelijk in hoogte kunt verstellen. Nadeel is dat inschuifbare stokken vaak wat zwaarder zijn en het mechanisme om ze vast te zetten kan slijten waardoor de stokken inschuiven tijdens het wandelen

Opvouwbare wandelstokken zijn ideaal wanneer je veel vliegt. Ze zijn namelijk veel korter wanneer ze opgevouwen zijn ten opzichten van de ingeschoven wandelstokken. Daarnaast zijn ze ook een stuk lichter. Let op! Wandelstokken moeten altijd in de ruimbagage ingecheckt worden!


De juiste maat wandelstok

Het is belangrijk om de juiste maat wandelstok aan te schaffen om optimaal van de voordelen van wandelen met wandelstokken te genieten. Wanneer je gaat wandelen met wandelstokken die te langs zijn, ga je naar achteren leunen tijdens het wandelen en krijg je last van je schouders. Wanneer de wandelstokken te kort zijn, leun je teveel naar voren en kun je last krijgen van je rug.

Wandelstokken moeten dus goed afgesteld zijn op je lichaam. Wanneer je je wandelstokken vast houdt, moet je elleboog in een hoek van iets meer dan 90 graden staan.


Mijn ervaring met wandelstokken

Ik gebruik mijn wandelstokken altijd wanneer ik met volle bepakking wandel. Dan heb ik het echt nodig voor stabiliteit en het ontlasten van mijn knieën. Daarnaast neem ik ze ook altijd mee naar de bergen. Zodra ik veel hoogtemeters moet overbruggen en vooral met steile afdalingen gebruik ik mijn wandelstokken.

Zelf heb ik de HELINOX – TL 120 Adjustable wandelstokken. Deze aluminium wandelstok is opvouwbaar, maar toch verstelbaar in hoogte. Hij heeft schuim grips, wat iets minder comfortabel is omdat je er echt zweethanden van krijgt. Maar het gewicht van 360 gram maakt erg veel goed.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie over wandelen met wandelstokken. Deel deze tips gerust met je wandelende vrienden.


Heb je interesse in meer wandeltips? Lees dan ook:



Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

Bewaar deze tips op Pinterest


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments