Wandelen in Portugal naar Figas do Ermelo

Wandeling Figas do Ermelo uit de wandelgids “Noord-Portugal” (rondwandeling)
 Afstand 9 km
 Startpunt Drinkbak in Pioledo (GPS: 597092/4583295)

De eindbestemming kan nooit zo interessant zijn als de weg ernaartoe. Dit geldt zeker voor de wandeling die ik met mijn zoon in Portugal maakte. We verbleven één week in de Douro Vallei en maakte een mooie wandeling naar Figas do Ermelo, ofwel de Ermelo waterval. Deze waterval is dé attractie van natuurpark de Alvao. Dit kleine natuurpark van slechts 70 vierkante kilometer is één van de best bewaarde geheimen van Portugal. De rit vanaf onze camping bij Mesão Frio in het dal van de Douro naar het dorpje Pioledo, waar de wandeling start was werkelijk fenomenaal. Nadat ik enigszins gewend was aan het vele bochtenwerk en de agressieve rijstijl van de Portugezen, kon ik gaan genieten van het spectaculaire landschap dat we doorkruisten.

Wandel terug in de tijd

Aangekomen in Pioledo lijkt het of we terug zijn gereisd in de tijd. Oude huisjes met bijpassende Portugezen, honden en loslopende kippen. Bij de waterpomp parkeren we de auto en gaan op pad. Tussen de smalle straatjes van Pioledo lopen we het dorp uit, de berg op. De koeien in de wei staren ons vreemd aan, waarschijnlijk zien ze hier niet veel wandelaars.

Handkar - Wandeling Figas Ermelo

In Pioledo ga je even terug in de tijd

 

Koe in de wei - Wandeling Figas Ermelo

We konden hem nog net niet aaien

 

De route die we wandelen, staat in de wandelgids ‘Noord-Portugal’ van uitgeverij Op Lemen Voeten. De route is niet gemarkeerd en dat blijf ik lastig vinden. Al snel lopen we verkeerd. Gelukkig vinden we snel het juiste pad en genieten we van een adembenemend uitzicht.

We volgen op hoogte de loop van de rivier Oro die met vele stroomversnellingen afdaalt naar het dal. Het pad loopt afwisselend over heide en door het bos, met mooie rotspartijen en opgestapelde muurtjes. Om ons heen zien we een grote variëteit aan bloemen en planten, afgewisseld met kleine stroompjes water uit de bergen. De bloemen ruiken heerlijk.

Stroompje - Wandeling Figas Ermelo

We lopen afwisselend tussen de bomen en langs weilanden de berg op

 

Olo - Wandeling Figas Ermelo

Onder ons stroomt de rivier de Olo

 

uitkijkje - Wandeling Figas Ermelo

De uitzichten zijn prachtig vanaf de rotsformaties

 

In de buurt van Varzigueto worden we toegeblaft door een hond die de moestuin van zijn baasje beschermt. Inmiddels zijn we zover afgedaald dat we langs de Olo lopen die later naar beneden zal storten als de Ermelo waterval. Er is de afgelopen periode veel water gevallen. Het washok dat we passeren stroomt over en overal lopen stroompjes water langs en over het pad. Hier komen de vrouwen van het drop nog steeds samen om de was te doen in het heldere bergwater. We klimmen weer uit het dal omhoog om verrast te worden met een prachtig uitzicht op een massieve rotswand. Het klimmen is pittig, maar wordt beloond met mooie uitzichten.

Figas do Ermelo

De afdaling naar de waterval wordt in ingezet: ruim 1 kilometer lopen we naar beneden om uit te komen bij het uitzichtpunt, wetende dat we dit straks ook weer terug moeten lopen om terug op de route te komen. Eenmaal aangekomen bij de waterval, blijkt dit uitzichtpunt zich op een behoorlijke afstand te bevinden van de waterval. In de verte stort de Olo zich naar beneden in een diepe kloof. We genieten van het uitzicht en liggen plat op onze buik op een rots te kijken naar de Ermelo waterval en de diepe kloof onder ons.

Rotswand - Wandeling Figas Ermelo

Spectaculaire rotswanden doemen voor ons op

 

Figas do Ermelo - Wandeling Figas Ermelo

De Ermelo waterval, wat lastig om die goed op de foto te krijgen

 

Figas do Ermelo is ontstaan door het verschil in gesteente waarover de rivier Olo zich verplaatst. De hoogvlakte bestaat voornamelijk uit het harde graniet, terwijl de lagere delen uit het zachtere schist bestaan. De grens tussen deze 2 gesteente bestaat uit keihard kwartsiet. De Olo heeft het zachte schist uitgeslepen, terwijl het kwartsiet nauwelijks aangetast werd. Gevolg is een mooie waterval die over een lengte van 200 tot 500 meter naar beneden stort.

Na deze rust, klimmen we de ruime kilometer weer terug naar het punt waar de rondwandeling verder gaat. Door het bos blijven we langzaam klimmen. In dit bos wordt hars geoogst, zien we. De naaldbomen zijn namelijk voor een deel ontdaan van hun schors, onder aan deze wond hangt een zak waar de hars in opgevangen wordt. Waar ze de hars van deze bomen voor gebruiken was ons een raadsel. Alhoewel we wel wat toepassingen kunnen bedenken.

Bergpad - Wandeling Figas Ermelo

De laatste bergtop, voor we afdalen naar Pioledo

 

Piolodo - Wandeling Figas Ermelo

We dalen rustig af tussen de weilanden terug naar Pioledo

 

Schuurtje - Wandeling Figas Ermelo4

In Pioledo wandel je echt terug in de tijd, met smalle straatjes, scharrelende kippen en oude huisjes

 

Na een lange klim hebben we ineens weer zicht op Pioledo! Met een slingerend landweggetje dalen we de berg af en wandelen we rustig terug naar de auto. Het was een prachtige wandeling met een aantal pittige klimmetjes en geweldige uitzichten.

 

Interesse in andere wandelingen die ik in het buitenland maakte? Lees dan ook deze blogposts:


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Beste Wanda, leuk om je beschrijving te lezen van je wandeltocht naar de FISGAS. (dat is dus de juiste naam. Wij hebben in Portugal een vakantiewoning waar we een groot deel van het jaar verblijven. Vanaf de weg waaraan wij wonen hebben wij uitzicht op de Fisgas, En eerlijk is eerlijk, in de winter en het vroege voorjaar is hij op zijn mooist, na de regen die er hier ‘s winters meestal valt.