Wandelen rond Amerongen met #wandel1000km

Regelmatig organiseer ik een wandeling ergens in Nederland. Dit keer gaan we wandelen in Amerongen, over de Utrechtse Heuvelrug. Ruim 30 mensen zijn naar fietscafé de Proloog gekomen, dat voor één dag dienst doet als wandelcafé. De groep bestaat uit leden van de Facebookgroep #wandel1000km in 2017, allemaal wandelaars die zichzelf tot doel hebben gesteld dit jaar 1000 kilometer te wandelen. In de Facebookgroep delen we onze belevenissen en foto’s met elkaar. Vandaag wandelen we voor de eerste keer samen, ik heb gekozen voor een route rond Amerongen uit de wandelgids “Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug“.

 

Warm welkom bij de Proloog

Groep Startwandeling #wandel100km

Wandelen rond Amerongen

Deze wandeling van 14 kilometer loopt helemaal rond Amerongen, door de uiterwaarden de bossen in om het hoogste punt van Utrecht te bereiken. Omdat het winter is kunnen we niet de volledige route wandelen, het traject door de Amerongse Bovenpolder is niet toegankelijk van 1 oktober tot 1 april. De route wordt hierdoor met 2 kilometer ingekort, maar is absoluut nog de moeite waard!

Vanuit fietscafé de Proloog loods ik de groep door Amerongen naar punt 4 in de route, een imposante beukenlaan. Het zonnetje schijnt en iedereen is druk in gesprek met elkaar. De bossen liggen er mooi bij met een dun laagje sneeuw. Toen ik hier een week geleden liep was het mysterieus stil. We krijgen meteen een pittig klimmetje voor onze kiezen. Het is goed opletten geblazen om al kletsend niet de volgende route aanwijzing over te slaan. We klimmen en dalen over de mooiste bospaadjes en langzaam loopt de groep uiteen. De voorlopers hebben een lekker tempo te pakken, terwijl de achterhoede het rustig aan doet. Wanneer de route plotseling een pad scherp naar links inslaat, bedenk ik me na 100 meter dat vast niet iedereen het gezien heeft. Ik besluit even te wachten en een aantal minuten later blijkt de achterhoede het inderdaad niet gezien te hebben en lopen rechtdoor. Gelukkig is de hulp nabij en zitten ze snel weer op het juiste pad. Intussen is de kopgroep doorgelopen en zien ook een route aanwijzing over het hoofd. Oh jee, ik voel me verantwoordelijk voor deze groep, maar nu loopt het helemaal mis. “Het zijn allemaal volwassen mensen” zegt Theo geruststellend tegen mij en hij heeft gelijk. Ik stuur een appje naar de kopgroep en wandel met de rest door.

 

Winterwandelen op de Utrechtse Heuvelrug

dikke sneeuwvlokken vallen naar beneden

Lunchen bij de Eenzame EikIntussen wordt de zon verjaagd door grijze wolken en niet veel later vallen er dikke sneeuwvlokken naar beneden. We wandelen stevig door, naar de top van de Amerongse berg. Met 69,2 meter is dit het hoogste punt van Utrecht. De kopgroep die fout liep, heeft inmiddels de route weer teruggevonden en komen achterop. We wachten even op ze om vervolgens door te lopen naar de lunchplek. Een deel van de groep gaat lunchen bij ‘t Berghuis en ik besluit met een clubje te lunchen bij de Eenzame Eik.

We zitten koud wanneer weer een flinke sneeuwbui losbarst. Dikke vlokken zorgen ervoor dat we in rap tempo ons boterhammetje met een kopje thee wegspoelen. Rond de Eenzame Eik wordt het langzaam witter en witter. Snel weer op pad om warm te worden.

Kasteel Amerongen in de sneeuwDe route loopt verder richting de uiterwaarden van de Nederrijn. De klim naar het uitzichtpunt laten we voor wat het is, omdat het zicht beperkt wordt door het slechte weer. Intussen begint het te hagelen. We stappen stevig door richting het kasteel van Amerongen. De hagel heeft weer plaatsgemaakt voor sneeuw, het is oprecht een mooie winterwandeling. Het kasteel ligt er prachtig bij in de sneeuw. Vanaf het kasteel wandelen we de wintervariant van deze route naar Landgoed Zuylestein. Hier heerst een heerlijke rust, we komen geen mens tegen! Komt vast door het slechte weer 😉 De rust wordt bij het landhuis even verstoord door twee gevaarlijk ogende waakhonden, gelukkig zitten ze achter een hek.

Het laatste stuk gaat door het Zuylensteinse Bos, waarna we afslaan terug naar De Proloog. Hier warmen we weer lekker op en praten na over de mooie afwisselende wandeling die we gemaakt hebben. Na een drankje gaat een ieder weer zijn eigen weg, we zien elkaar weer op Facebook!

Wil jij deze wandeling ook een keer maken? Koop dan de wandelgids “Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug” of download de wandeling op wandelzoekpagina.nl.

Wil je meer lezen over wandelingen over de Utreechtse Heuvelrug? Lees dan ook dit:

(€) Dit bericht bevat affiliatelinks.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Ziet er prachtig uit en gezellig. Ik hoop in de loop van het jaar tenminste 1 keer ook met je mee te wandelen. Kan even duren want ik moet wel van ver komen.

  • Leuk! Ik ben zaterdag echt doorweekt thuis gekomen van de sneeuw, was mijn regenjack vergeten 🙁 … in Arnhem heeft de zon nog heel eventjes geschenen trouwens!