Tijdens mijn wandeling rond Kasteel Amerongen ontdekte ik dat er best veel kastelen in de provincie Utrecht staan. Ik kon me van jaren geleden nog herinneren dat ik met het Utrechtpad langs Slot Zuylen liep. Zeker nu met de herfstkleuren is het daar prachtig. Dus besloot ik terug te gaan voor een mooie rondwandeling rond Slot Zuylen.

 

Wandelen over het knooppuntennetwerk Utrecht

De route die ik ga lopen maakt gebruik van het wandelknooppuntennetwerk in Utrecht, dat hier in 2017 werd geopend, en is 13 kilometer lang. Het totale wandelknooppuntennetwerk in Utrecht bestaat nu uit ruim 1.100 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes.

De knooppunten staan duidelijk met paaltjes aangegeven en daartussen is de route duidelijk gemarkeerd met een blauwe pijl op een oranje achtergrond.

 

Markering wandelnetwerk Utrecht

 

De wandeling rond Slot Zuylen

Deze wandeling start bij Slot Zuylen, waar je gratis kunt parkeren op het terrein voor het slot. Na een paar eerste foto’s van het imposante slot ga ik op pad. Het is even zoeken waar het eerste knooppunt is. Tip: met je gezicht naar het slot ga je rechts af, je ziet dan vrij snel het eerste oranje bordje met blauwe pijl dat je naar knooppunt 53 leidt.

Bij de voormalige Hervormde kerk van Oud Zuylen staat een bordje met een brief van Belle van Zuylen. Het blijkt onderdeel te zijn van een Beleefroute. Belle van Zuylen werd in 1740 geboren in Slot Zuylen en werd later een bekend schrijfster en componist. Aan de hand van haar brieven is een leuke wandeling voor kinderen uitgezet van 6 kilometer rond het slot. Op de route staan verschillende bordjes met brieven van Belle en via de app zijn er geluidsfragmenten te beluisteren waarin Belle vertelt over haar leven op Slot Zuylen.

De route loopt langs de Vecht richting Utrecht. Deze weg is autoluw en daardoor vind ik het minder storend dat ik over asfalt loop. Het zicht op de Vecht en de statige landhuizen aan de overkant is prachtig.

 

Huis langs de Vecht

Nijlgans aan de Vecht

Brug bij Fort aan de Klop

 

Onderweg kom ik een rolpaal tegen. Vroeger werd deze gebruikt om schepen die voortgetrokken werden, veilig door de bocht te krijgen, zonder de kant te raken.

Aan de andere kant van de weg zie ik een grote groep ooievaars rustig in het veld zitten. Het zijn er denk ik wel een stuk of tien. Deze groep ooievaars vestigt zich al jaren op de schoorstenen van Slot Zuylen, hoe bijzonder!

Snel loop ik verder, richting Fort aan de Klop. Het smalle fietspad slingert tussen de bomen door, om het fort heen naar de ingang. Het hek is open en ik wandel het fort op. Het restaurant is eigenlijk gesloten, maar er staat een bord buiten “nu je er toch bent, kun je binnen aan de bar een kopje koffie of een biertje halen”. Dat laat ik me geen tweede keer zeggen en niet veel later zit ik met een kopje koffie en een heerlijk stukje carrotcake in het zonnetje te genieten van deze fijne plek.

De route loopt langs hetzelfde pad weer terug en duikt daarna tussen de velden door waar de ooievaars nog steeds rustig staan, terug richting het slot. De herfstkleuren laten zich voorzichtig zien in het bos, het zonnetje schijnt volop en het is heerlijk wandelweer.

 

Fort aan de Klop

Koffie bij Fort aan de Klopherfst slot suylen

 

Na Slot Zuylen trekt het landschap open. Ik loop langs langgerekte smalle weilanden die omzoomd zijn door sloten. De provinciale weg komt steeds dichterbij en verstoort een beetje de stilte. Gelukkig kan ik me daar goed van afsluiten.

Verderop staan twee molens, de Westbroekse Molen en de Buitenwegse Molen, de grootste en kleinste molen van de provincie Utrecht. Deze molens zorgden voor de afwatering van de polders naar de Vecht. De Westbroekse Molen werkt nog als reservegemaal. Tussen de molens ligt een monumentaal sluizencomplex. Mijn fototoestel maakt weer overuren en als ik verder loop besef ik me bij het volgende knooppunt dat ik de verkeerde kant op ben gelopen.

Snel maar weer terug! Onder de provinciale weg door wandel ik naar de Maarsseveense Kleine Plas. Dit is een hondenlosloopgebied en ik word meteen enthousiast begroet door een labrador. Ben je bang voor honden, dan kun je bij de molens afsteken (het stuk dat ik dus verkeerd liep).

 

Slot Zuylen

Molens

Brug Maarsseveense Kleine plas

 

Langs de Maarsseveense Kleine Plas staat een bankje waar ik even geniet van het uitzicht over de plas. In de verte vliegt een aalscholver voorbij, maar verder is het stil. Ik blijf niet te lang zitten, want ik moet nog een stukje en mijn maag begint inmiddels te knorren.

In Maarssen zie ik een gezellig terras aan de Vecht. Hier strijk ik neer voor een heerlijke lunch. Eenmaal op krachten loop ik het laatste stuk langs de Vecht in recordtempo. Terug bij Slot Zuylen wil ik nog even de tuinen bezoeken. Helaas is er een besloten bijeenkomst en moet ik voor een bezoek aan de tuinen een andere keer terugkomen.

Ondanks dat deze route voor 80% over verharde wegen gaat, is hij echt de moeite waard. Er is veel te zien en te beleven onderweg. Ik heb weer genoten!

 

Maarssen

Vecht

Volvo

 

Praktische informatie

Routebeschrijvingen Wandelen rond Slot Zuylen
Afstand: 13 kilometer
Startpunt: Slot Zuylen, Tournooiveld 1 3611 Oud-Zuilen
Parkeren: Slot Zuylen (gratis)
Openbaar vervoer: Vanaf station Utrecht CS, buslijn 5 naar halte Oud Zuilen.
Honden: Toegestaan
Horeca:
  • Bistro Belle, Oud Zuilen
  • Fort aan de Klop, Utrecht
  • Restaurant Le Brasseur in Maarssen

 

Wil je niets van mijn wandelavonturen missen?  Volg me dan op Instagram.

 

Wil je meer lezen over de wandelingen die ik al gemaakt heb in Utrecht? Bekijk en lees dan ook deze blogposts:

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • De omgeving is voor mij niet onbekend . Inderdaad een prachtig wandelgebied .

  • Hoi Wanda
    Is deze wandeling helemaal gebaseerd op de knooppunten . Zoja is het dan misschien een idee om de knooppunten te vermelden die je hebt gelopen. Deze wandeling lijkt me prachtig

    Hartelijke groet Nicole Jansen