Uitwaaien tijdens de Wandelmaand op Schiermonnikoog

Met een drukke baan is het heerlijk om zo nu en dan even te onthaasten. Wandelen geeft mij de nodige ontspanning, maar tijdens een weekend wandelen op Schiermonnikoog kwam  ik helemaal tot rust. November is Wandelmaand op Schiermonnikoog, een goede reden om dit eiland weer eens te bezoeken. Samen met een vriendin boeken we een kamer bij Lytje Hege, waar we door eigenaar Bart warm ontvangen worden.

Bart woont al jaren op Schier en kent Nationaal Park Schiermonnikoog op zijn duimpje. Hij heeft zich verdiept in de historie en verzorgt in het kader van November Wandelmaand de thematische wandeling ‘150 jaar badplaats’.  Toevallig is dit net de wandeling die wij geboekt hebben voor de zaterdagmiddag, want tijdens de Wandelmaand worden er diverse wandelingen georganiseerd met leuke thema’s.

zonsopkomst-op-schiermonnikoog

Vroeg opstaan wordt beloond met een prachtige zonsopkomst.

November Wandelmaand op Schiermonnikoog

In de november staat wandelen centraal op Schiermonnikoog omdat je in de herfst te voet optimaal kunt genieten van de schoonheid van het Nationaal Park Schiermonnikoog. Tijdens de November Wandelmaand is er een uitgebreid programma met verschillende wandelingen rond vier thema’s:

Natuur

Op pad met de boswachter, ik kan het iedereen aanraden. De eilander-boswachters nemen je mee de natuur in, op zoek naar paddenstoelen of trekvogels die tijdelijk het eiland aandoen.

Culinair

Tijdens ons verblijf hebben we bij heel veel leuke restaurantjes gegeten en koffie gedronken. Een aantal doe je ook aan tijdens de culinaire wandeling op Schiermonnikoog. Deze wandeling gaat langs vijf sfeervolle restaurants waar je een smaakvol gerechtje en een drankje krijgt. Iedere gang is in een andere gelegenheid. Wil je alvast meer weten? Marjolein van Your Travel Guide schreef een leuke blog over de culinaire wandeling.

Cultuurhistorie

Wil je meer weten over de bijzondere eilander cultuur en historie? Wandel dan mee met een van de eilandbewoners die je meenemen op een reis door de tijd, langs kenmerkende plaatsen en gebouwen die de rijke geschiedenis van Schiermonnikoog vertellen.

Zelf-op-pad

Bepaal je liever zelf waar en wanneer je gaat wandelen zonder gids? Dat kan natuurlijk ook! Er is een speciale November Wandelmaand routekaart met wandelingen van 10, 15 en 20 kilometer. Maar je kunt ook kiezen voor één van de Groene Wadden Wissels of een wandeling uit het boekje “De mooiste eilandwandelingen van Nederland’.

strandpaal-schiermonnikoog

Alleen op de wereld op de uitgestrekte stranden van Schiermonnikoog.

zelf-op-pad-wandelen-schiermonnikoog

Schiermonnikoog is de perfecte plek voor een lange wandeling.

Groene Wadden Wissels

Mijn wandelvriendin en ik kiezen ervoor om in de ochtend zelf op pad te gaan. Aan de hand van één van de Groene Wadden Wissels maken we heerlijke wandeling door de duinen en over het strand. De wandeling start in het dorp en brengt ons langs de Westerplas de duinen in. Hier worden we verrast door de hoeveelheid paddenstoelen langs het pad. Zodra we het strand oplopen worden we overweldigd door de enorme zandvlakte voor ons. Ergens in de verte is de zee, maar die zien we nauwelijks. Het duingras en riet golft in de wind, de vogels en ganzen vliegen over en de zon doet zijn best er een mooie herfstdag van te maken. We wandelen over het brede strand richting de bekende rode vuurtoren. Omdat we om 14:00 uur de cultuurhistorische wandeling ‘150 jaar Badplaats’ gaan doen, steken we hier de route af en gaan we terug naar het dorp.

Naast de Groene Wadden Wissels zijn er bij het VVV nog diverse andere wandelingen te krijgen om zelf op pad te gaan.

groene-strand-schiermonnikoog

Het duingebied is uitgestrekt, net als de stranden op Schiermonnikoog.

Cultuurhistorische wandeling ‘150 jaar Badplaats’

Vanuit het bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog worden er in november verschillende wandelingen georganiseerd met de boswachter of een eilander. Wij gaan op pad met eilander Bart die zich verdiept heeft in de historie van Schiermonnikoog. Bart neemt ons aan de hand van verhalen, foto’s en relikwieën mee terug in 150 jaar Badplaats. Van het parkje waar voor het eerst werd gerecreëerd op Schiermonnikoog, naar de ambitieuze plannen voor een boulevard met villa’s, en een hotel dat de zee in verdween door de afkalving van de duinen. Hij neemt ons mee in het badritueel van vroeger en vertelt het verhaal van de eerste vogelaar die op het eiland verbleef. Zo maken we een boeiende reis door de tijd die eindigt bij de meest moderne recreatiewoning die op het eiland staat: de Dockboot. Hier sluiten we de wandeling af met een 150 jaar-Badplaats-borrel om weer warm te worden. We bedanken Bart voor de leuke wandeling met mooie verhalen en leuke anekdotes en wandelen terug naar het dorp om ons verder op te warmen bij de kachel.

it-aude-kolonyhus-schiermonnikoog

Hier kwamen vroeger zwakke kinderen aansterken op het eiland.

op-duin

Opduin, de villa die tot twee keer toe bijna in de zee verdween.

Balgexpres

Ben je geen fan van lange wandelingen, maar wil je wel genieten van de breedste stranden van Nederland? Ga dan mee met de Balgexpres. Wij hebben dat ook nog gedaan tijdens ons wandelweekend. De Balgexpres is een trekker met een buswagen waarmee je helemaal naar het meest oostelijke deel van Schiermonnikoog, de Balg rijdt. Onderweg krijg je informatie over de natuur op het eiland. Aangekomen op de Balg heb je een half uur om rond te wandelen en de zee af te speuren naar zeehonden. De chauffeur heeft een verrekijker mee en beantwoordt al je vragen over dit unieke stukje Schiermonnikoog. Terwijl ik op de Balg liep kreeg ik het gevoel aan het eind van de wereld te zijn. Het strand is uitgestrekt en leeg, tot aan de horizon zie je zee of zand en verder is er helemaal niets, heerlijk! Op de terugweg is het mogelijk om halverwege af te stappen en zelf over het strand, of door de duinen en bossen terug te wandelen.

de-balg

Het einde van de wereld.

Wil jij ook naar dit unieke stukje ongerepte natuur toe? Bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Schiermonnikoog kun je informeren naar de vertrektijden en direct een plaatsje in de buswagen reserveren.

Wandelen op Schiermonnikoog

Heb je al zin gekregen om ook op pad te gaan tijdens de Wandelmaand op Schiermonnikoog? Bekijk op de website van het VVV welke wandelingen er in de laatste week georganiseerd worden. Of ga zelf op pad met de wandelgids “De Mooiste Eilandwandelingen van Nederland“, wandel het Streekpad of één van de Groene Wissels op het eiland:

Buitenom de wandelmaand organiseert Nationaal Park Schiermonnikoog het hele jaar door excursies, hiervoor kun je terecht in het bezoekerscentrum. Laatst las ik het blog van Janna die ging wadlopen naar Schiermonnikoog. Dat zou ik echt nog een keer willen doen. Vanaf mei is dit weer mogelijk bij verschillende aanbieders.

zonsondergang-schiermonnikoog

Dag Schier, je was geweldig!

Veel wandelplezier op Schiermonnikoog!

Wandel je graag? Lees dan verder over mijn mooiste eilandwandelingen:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Leuk om te lezen. Ik kom al jaren op Schiermonnikoog en de laatste keren proberen we het eiland al wandelend te verkennen. Je ziet gewoon meer van het eiland lopend. Heerlijk! Vond de wandelmaand ook erg geslaagd.

   • Schiermonnikoog is prachtig. Enige nadeel is dat een groot deel van de wandelroutes uit verharde schelpenpaden bestaan, die vooral geschikt zijn voor fietsers. Op Schier hebben er voor gekozen voor de fietsende bezoeker. Jammer.
    De VVV zou er goed aan doen om ook een echte wandelroute uit te zetten.

 • Prachtige plaatjes Wanda. Ik moet echt eens naar de Wadden!

 • Wat een heerlijke uitwaai tip! Ik krijg Frank niet echt mee naar de waddeneilanden tijdens de koudere maanden dus ik bewaar hem voor (een keer in) het voorjaar. Wij willen graag een keer eilandhoppen. Leuk die wandelmaand, is dat elk jaar?

 • Schiermonnikoog is zo’n fijn eiland, net niet te groot om al wandelend een flink stuk van te verkennen, hoewel ik ook een wandeling van 20 km zie… poeh, dat is mij dan net weer wat te ver. Maar van de boot over het eiland naar het Noordzeestrand met nog wat bochtjes en zijweggetjes hier en daar… heerlijk!

 • Die zonsopkomst is echt zo mooi! Zelf was ik lang geleden op Schiermonnikoog. Er hing een fijne sfeer vond ik.

 • Ik ben al op meerdere Waddeneilanden geweest, maar nog nooit op Schiermonnikoog. Al zou ik hier waarschijnlijk wel in de zomer gaan uitwaaien hihi ;p

 • Leuk om te lezen! Schiermonnikoog lijkt me een heerlijk plek om lekker uit te waaien.

 • De Waddeneilanden staan hoog op mijn lijstje voor volgend jaar. Ik ben er serieus nog nooit geweest. Shame on me!

 • Ik hou echt van de Wadden. Op Schiermonnikoog ben ik alleen nog niet geweest. Ik zou alleen eerder de fietspakken want dan zie je net wat meer 🙂

 • Heerlijk, wandelen op de waddeneilanden! Ik heb de wandelmaand helaas gemist omdat ik andere plannen had, maar als hij volgend jaar terug komt wil ik er graag bij zijn op Schiermonnikoog. Mooie foto’s heb je er ook gemaakt!

 • Vrienden van mijn ouders wonen op Schiermonnikoog. Als kind kwam ik hier zo’n 4 tot 6 keer per jaar, wat een geweldig eiland is het toch! Ik kan niet wachten om er weer eens naar toe te gaan <3