‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ is Wandelroute van het Jaar

Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent mocht ik samen met de drie andere juryleden de Wandelroute van het Jaar bekendmaken. ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ werd als winnaar uitgeroepen, volgens ons “een afwisselende en grotendeels onverharde drielandentocht door een grote verscheidenheid aan landschappen”.

Wandeltrofee

Een wandeling rondom Zuid-Limburg

bestellen

De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Nieuwe of recent vernieuwde wandelprojecten in Nederland en België konden hun kandidatuur indienen. Deze wandelroutes werden allemaal beoordeeld door ons als jury. In totaal wandelden we als jury ruim 1200 kilometer over de genomineerden paden.  Op de shortlist prijkten nog vijf genomineerden: GR 512 (Brabantse Heuvelroute), Een wandeling rondom Zuid-Limburg, het Roots Natuurpad dwars door Nederland, het Wandelnetwerk Vlaamse-Ardennen en een reeks nieuwe wandelingen in het Thorpark in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Zuid-Limburg

Uiteindelijk verkozen we ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ tot Wandelroute van het Jaar 2018. Het zuidelijkste stukje Nederland staat bekend als een heus wandelparadijs. De route laat zien dat dit heuvelende landschap zich ook voorbij de landsgrenzen verderzet. De lus van 277 km doet in 11 pittige etappes drie landen aan: Duitsland, Nederland en België. Voor de jury “hebben die niet alleen hun eigen taal, maar ook hun eigen cultuur en natuur, wat de wandeling tot een echte ontdekkingsreis maakt”. Behalve de route en het grote aandeel onverharde paden wordt ook de informatie geprezen. De route is niet bewegwijzerd, maar vrijwel foutloos beschreven in een aantrekkelijke gids met veel achtergrondinformatie, uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Padmaker Alex Buis toonde zich blij verrast en ziet de prijs als een aanmoediging om platgetreden wandelpaden en grenzen te doorbreken.

De Fiets en Wandelbeurs is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Op 2.3 en 4 maart  kun je de beurs bezoeken in de Jaarbeurs in Utrecht.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments