Wandelknooppunten en wandelnetwerken; Hoe werkt het?

Wandelknooppunten of wandelkeuzepunten, waarschijnlijk ben je ze wel eens tegengekomen bij jou in de buurt of tijdens een wandeling. Wandelknooppunten zijn onderdeel van wandelnetwerken en deze vind je op veel plekken in Nederland. Met het netwerk kun je eenvoudig een eigen wandelroute samenstellen met een routeplanner. In een handomdraai heb je een ommetje in de buurt tot een meerdaagse tocht uitgezet. Het enige wat je mee moet nemen zijn de knooppuntennummers waar je route langs loopt. Superhandig toch?

 

Een route uitzetten met een wandelnetwerk

Een wandelnetwerk bestaat uit wandelpaden en wegen die gekoppeld zijn via wandelknooppunten of wandelkeuzepunten. De wandelnetwerken lopen zoveel mogelijk via wandelpaden, maar soms moet je ook een stukje over een fietspad of weg. Daar waar de paden samenkomen of splitsen, staan palen met een knooppuntnummer en pijlen die verwijzen naar de andere knooppunten. Bij parkeerplaatsen waar het wandelnetwerk langskomt, staat vaak een bord met een plattegrond van het netwerk. Zo kun je ter plekke kijken langs welke knooppunten je wilt gaan wandelen.

Helaas dekt het wandelnetwerk nog niet heel Nederland, zoals bij het fietsnetwerk. Gelukkig komen er steeds meer gebieden bij waar wandelknooppunten worden aangelegd. Op Wandelnet vind je de wandelnetwerken die online beschikbaar zijn. Je kunt met de planner eenvoudig zelf een route samenstellen. Maar er zijn veel wandelnetwerken die niet gedigitaliseerd zijn. Deze wandelnetwerken zijn per kaart verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

 

Wandelroutenetwerk Utrecht informatiebord

 

Routeplanner van wandelnet

Wandelnet heeft alle gedigitaliseerde wandelnetwerken in een planner gezet. Met de planner kun je eenvoudig een route plannen over het wandelnetwerk, door de startlocatie te selecteren en daarna knooppunt voor knooppunt aan te klikken. De wandelplanner geeft aan hoe lang de route wordt. Daarnaast kun je met verschillende icoontjes aan laten geven waar bezienswaardigheden, horeca en stations op de route te vinden zijn.

Wanneer je route klaar is kun je de route downloaden als PDF. In de PDF staat een kaartje met de route en alle knooppunten waar je langs gaat wandelen.

 

Wandelen met wandelknooppunten

Met de geprinte PDF kun je op pad. Op de kaart in de PDF staan niet alleen de knooppunten die in jouw route zitten, maar ook de omliggende knooppunten. Je start bij het eerste knooppunt en volgt vervolgens de pijl naar het volgende knooppunt (aangeduid met een kleur, cijfer of een combinatie van letters en cijfers).

 

Wandelnetwerk markering

 

Wandelnetwerken in Nederland

Hieronder heb ik een overzicht per provincie gemaakt waar je de wandelnetwerken kunt vinden en hoe je er gebruik van kunt maken.

 

Drenthe

In Drenthe kun je in gemeente De Wolden al wandelen via het wandelknooppuntennetwerk. Het netwerk wordt binnenkort verder uitgebreid naar de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe. Daarna volgen de gemeenten Borger-Odoorn en Coevorden.

Het netwerk in de gemeente De Wolden staat in de routeplanner van Wandelnet. Kaarten van het netwerk zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s. Meer informatie over het wandelnetwerk in Drenthe lees je hier.

 

Flevoland

In Flevoland is nog geen wandelnetwerk aangelegd.

 

Friesland

In Friesland ligt een dekkend wandelnetwerk van ruim 3100 kilometer. Het volledige netwerk is te vinden in de routeplanner van wandelnet. Meer over het wandelnetwerk Friesland lees je hier.

 

Gelderland

In Gelderland zijn er in verschillende regio’s wandelnetwerken aangelegd. Ze gebruiken hier verschillende systemen, maar zorgen er wel voor dat de wandelnetwerken op elkaar zijn aangesloten.

Op de Veluwe vind je een wandelnetwerk bij Lunteren, Hoenderloo en op de Veluwezoom. Deze netwerken hebben een eigen routeplanner.

In de Achterhoek ligt een dekkend wandelnetwerk met keuzepunten. Dit netwerk staat volledig in de routeplanner van wandelnet. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s. Meer informatie over het keuzepuntennetwerk in de Achterhoek lees je hier. Dit netwerk is ook opgenomen in de planner van Wandelnet.

Het Rivierenland heeft ook een wandelnetwerk met keuzepunten in de gemeenten West-Betuwe, Zaltbommel, Neder-Betuwe, Tiel, Maasdriel, Buren, West Maas en Waal en Culemborg. Dit netwerk is ook opgenomen in de routeplanner van Wandelnet. Meer informatie over het wandelnetwerk Rivierenland vind je hier.

 

Groningen

De provincie Groningen heeft een bijna dekkend wandelnetwerk met wandelknooppunten. Er is een eigen digitale routeplanner voor het wandelnetwerk. Dit netwerk staat niet in de routeplanner van Wandelnet. Meer informatie over het wandelnetwerk in Groningen vind je hier.

 

Limburg

In Limburg zijn er wandelnetwerken aangelegd in de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, gedeelten van Venlo, Venray en Weert.

Niet ieder wandelnetwerk in de regio heeft dezelfde bewegwijzering, maar de nummers lopen wel op elkaar door. Hierdoor kun je je gekozen route toch goed bewandelen. De wandelnetwerken in Limburg staan niet op de routeplanner van Wandelnet. Meer informatie over de wandelnetwerken in Limburg vind je hier.

 

Noord-Brabant

In Brabant ligt een dekkend wandelnetwerk met wandelknooppunten. Dit wandelnetwerk houdt niet op bij de provinciegrenzen. Ook Zeeland, Limburg en een deel van Vlaanderen zijn aangesloten op het netwerk. Meer over dit wandelnetwerk lees je hier. Het wandelnetwerk Brabant staat ook in de routeplanner van Wandelnet.

 

Noord-Holland

Boven en ten zuidoosten van Amsterdam ligt een uitgebreid wandelnetwerk met knooppunten. Naast een eigen routeplanner en app staat dit wandelnetwerk ook in de planner van Wandelnet. Meer over dit wandelnetwerk lees je hier.

 

Overijssel

De provincie Overijssel heeft een dekkend wandelnetwerk met keuzepunten, opgedeeld in verschillende regio’s: IJsseldelta, Salland, Twente, Vechtdal en Waterreijk. Het wandelnetwerk Overijssel heeft een eigen routeplanner en staat in de routeplanner van Wandelnet.

 

Utrecht

In het westen van de provincie Utrecht en in het Groene Hart ligt een wandelnetwerk met wandelknooppunten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om in de Kromme Rijnstreek ook een netwerk aan te leggen. Het wandelnetwerk in Utrecht staat in de routeplanner van Wandelnet. Lees hier meer over het wandelnetwerk Utrecht.

 

Zeeland

In Zeeland is er een dekkend netwerk aangelegd in de volgende regio’s: Schouwen, Noord-Beveland, Walcheren, Goes-Kapelle, Zuid-Beveland, West Zeeuws-Vlaanderen, Oost Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.

Ieder deelgebied heeft haar eigen netwerk, op basis van een vaste systematiek en uitstraling. Per deelgebied is er een kaart te koop met het wandelnetwerk erop. Het wandelnetwerk Zeeland staat niet op de routeplanner van Wandelnet.

 

Zuid-Holland

In Zuid-Holland is een dekkend en eenduidig wandelknooppuntennetwerk aangelegd van ruim 4400 kilometer. Er wordt nog gewerkt aan een eigen app om het netwerk op mobiele telefoons te ontsluiten. Het volledige netwerk is te vinden in de routeplanner van Wandelnet. Meer informatie over het wandelnetwerk Zuid-Holland lees je hier.

 

Oriënteer je goed

Voordat je op pad gaat op een wandelnetwerk is het verstandig om je vooraf te verdiepen in het netwerk. Hoe zijn de knooppunten of keuzepunten aangegeven op de kaart en in het veld, welke markeringen worden er gebruikt en wat is een handig startpunt. Eenmaal goed voorbereid kun je lekker op pad en genieten van een zelf uitgezette wandeling. 

> Ga hier naar de routeplanner van Wandelnet

Heel veel wandelplezier!

Bewaar deze tips op Pinterest:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments