Wandelschoenen anders veteren kan pijn voorkomen

Wist jij dat de manier waarop jij je veters strikt, kan zorgen voor drukverlaging en pijn op bepaalde plekken van de voet? Ik ontdekte dat toen ik de Apeldoornse Vierdaagse liep en met een pijnlijke wreef bij de EHBO belandde. Van een andere wandelaar kreeg ik de tip mijn veters anders te strikken en het hielp! Graag deel ik met jou vier manieren om je veters anders te strikken om pijnlijke voeten te voorkomen.

Pijnlijke wreef bij het wandelen

wandelschoenen veteren om pijnlijke wreef te voorkomenHeb je last van een pijnlijke wreef bij het wandelen, dan breng je door je veters te strak te trekken teveel druk aan op de wreef. Omdat het belangrijk is dat je schoenen goed zitten, is alleen het losser strikken van je veters geen optie, je krijgt dan teveel ruimte in je schoen waardoor je voet in de schoen gaat schuiven, dat weer blaren tot gevolg heeft.

Wanneer je last hebt van een pijnlijke wreef, kun je het beste je veters halverwege de schoen niet te kruisen. Je doet je veters dus eerst kruislings bij de teen, rijgt ze dan via de zijkant omhoog en gaat voorbij je wreef weer kruislings strikken. Op deze manier geeft je je voet op de wreef meer ruimte, maar kun je toch ook je schoenen goed vastsnoeren.

Slippende hiel bij het wandelen

Wandelschoen veteren om slippende hiel te voorkomenWanneer je hiel slipt, krijg je snel last van blaren, super vervelend! Gelukkig is er iets aan te doen. Door je veters bovenaan iets anders te strikken, blijf je hiel op zijn plaats.

Je vetert de schoen zoals gebruikelijk, maar bovenaan sla je het één na laatste haakje over en rijg je de veters eerst via het bovenste haakje. Ga daarna kruislinks naar beneden naar het onderste haakje en strik je veters. Doordat je je veters lager vastzet, zet je je hiel vast.

Let op! Sla het bovenste haakje niet over! Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren als de lus van de veter van de ene schoen in het haakje van de andere schoen blijft haken.

Pijnlijke of blauwe tenen bij het wandelen

wandelschoenen veteren om pijnlijke teen te voorkomenEen andere vervelende kwaal is het krijgen van pijnlijke tenen tijdens het wandelen. Nou kan het zo zijn dat je op te kleine schoenen loopt, maar het kan ook zijn dat de tenen te weinig ruimte aan de bovenkant hebben. Gelukkig is hier ook een oplossing voor!

Je vetert de schoen niet zoals gebruikelijk, maar brengt één uiteinde van de veter direct diagonaal omhoog. Het andere uiteinde rijg je kruislings door alle gaatjes tot je boven bent. Bij het aansnoeren van je veters trek je hierdoor de teen omhoog, waardoor de teen iets meer ruimte krijgt.

Pijn aan de zijkant van de voorvoet

wandelschoenen veteren om pijnlijke voorvoet te voorkomenHeb jij tijdens het wandelen last van pijn aan de zijkant van je voorvoet, dan heb je waarschijnlijk te weinig ruimte in je schoen. Geen zin om direct andere schoenen te kopen? Probeer dan de volgende manier van strikken eens uit.

In plaats van onderaan te starten met kruislings veteren, rijg je eerst de veters via de zijkant van de schoen. Halverwege kun je weer gewoon kruislings verder gaan. Met deze methode van veteren krijgt je voorvoet iets meer ruimte. Werkt dit niet? Dan is de schoen echt te smal voor je voet en is het aanschaffen van bredere schoenen aan te raden.

Verminderen de klachten niet?

Heb jij voetklachten? Bijvoorbeeld een scheve teen, voorvoetpijn, hielspoor of een andere klacht? Daar hebben heel veel mensen last van. Rust is niet altijd een remedie en vaak nemen de klachten alleen maar toe. Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van Voetentraining ontwikkelden een online trainingen, waarin voeten, tenen en houding getraind worden

Heb je snel last van blaren? Lees dan hier hoe je blaren kunt voorkomen en behandelen.

Lees ook: Welke wandelschoenen draag jij?

Bewaar deze wandeltip op Pinterest:

 

€ Deze blog bevat affiliatelinks

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Handig om te weten .Dit is nou net iets waar je misschien niet zo heel snel aan denkt .

  • En de lussen van de strik stop ik altijd tussen een gekruisd stuk veter, hierdoor krijgt de veter geen kans om los te gaan.

  • Als schoenen een prima pasvorm hebben en de juiste maat, moet dit ingewikkeld strikken niet nodig zijn. Koop knappe merk (hanwag, meindl, lowa) wandelschoenen en echt…..je hebt er jaren probleemloos plezier van. Het kost wat maar dan heb je ook echt heerlijk wandelplezier.

  • Heel handig! Ik kende alleen de 2- de variant , die vd hielen. Dank en groet

  • Heel handige tips. Is deze ook gewoon op papier te verkrijgen of ergens te printen? Corine

  • Beste Wanda, ik heb al lang hoge wandelschoenen van Hanwag, Als ik een aantal dagen achter elkaar wandel krijg ik rode bultjes op de huid van mijn enkel. Het jeukt erg. Heb jij enig idee wat dat is en belangrijker hoe kan ik dan voorkomen. Met mijn vorige schoenen van Raichle had ik hie nooit last van. M.vr.gr., Klaas Wijbrandi

  • Ik heb ook gemerkt dat het belangrijk is om je veters goed te strikken. Wanneer je schoenen te los zitten krijg je snel blaren. Ook moeten deze natuurlijk niet te strak zitten, omdat je anders bijvoorbeeld een zere wreef kan krijgen.

  • ik zit mezelf al jaren af te vragen wat de zin is van speciale wandelschoenen
    ik wandel heel veel en ik wandel het liefst op gewone schoenen
    en ook heel veel op teenslippers , wandel schoenen zijn me veel te zwaar

  • Hallo Wanda, ik heb lage wandelschoenen van Hannah en last van een slippende hiel. Het lijkt erop dat de genoemde vetertechniek om dit te voorkomen, alleen bedoeld is voor hoge wandelschoenen? Of is ook toepasbaar op een lage wandelschoen? Ik strik de veters nu zo strak mogelijk, maar heel veel helpt het niet en het gaat dan na een poos hoog op de wreef knellen.
    Grt. Vivian

  • Ik had in het verleden ook veel last van blaren aan mijn hiel na een lange wandeling. Tegenwoordig draag ik dan ook dikkere sokken en zolen die goed passen in de schoen. Te weinig ruimte is vervelend, maar te veel ruimte is ook niet goed voor het comfort!