Hoe houd je jezelf warm wanneer je gaat wandelen bij lage temperaturen?

Brrr….  Ik stapte gisterenmorgen naar buiten en vond het zo koud! Tijd om de winterwandelkleding weer van zolder te halen. Want of je nu een sneeuwschoenwandeling maakt in Oostenrijk, gletsjers bewandeld op IJsland of gewoon op een gure winterdag in Nederland gaat wandelen, je moet altijd voor zorgen dat je je goed warm aankleed. Ik geef je 3 tips om goed warm te blijven tijdens het wandelen in de kou.

Tip 1: Draag laagjes om warm te blijven

Wanneer je in de winter gaat wandelen duurt het altijd even voor je warm wordt, dus pak jezelf lekker warm in. Als je eenmaal aan de wandel bent, loop je binnen de kortste keren te zweten als je te warm bent gekleed. Het advies is daarom om je kleding op te bouwen in het drie-lagen-systeem. Dit systeem wordt voornamelijk toegepast op het bovenlichaam:

    1. De basislaag
      Deze laag is heel belangrijk. Hij neemt transpiratievocht op en voert het snel af, waardoor je huid niet afkoelt tijdens het zweten. De basislaag bestaat meestal uit thermo-ondergoed. Dit sluit goed aan en is gemaakt van materiaal dat het vocht goed afvoert.
    1. De isolerende laag
      De tussenlaag zorgt voor isolatie en moet transpiratievocht goed kunnen door­geven naar buiten. Afhankelijk van de inspanning tijdens de wandeling en de temperatuur kan dit een dikke of dunne laag zijn. De lucht tussen de lagen zorgt voor extra isolatie en vochtafvoer. Hiervoor kan ik een fleecevest of dunnere fleecetrui aanraden, omdat die alle bovengenoemde eigenschappen bevat.
    1. De waterdichte laag
      De buitenste laag zorgt ervoor dat water en wind niet naar binnen kunnen, terwijl transpiratievocht wel afgevoerd wordt naar buiten. Een voorbeeld hiervan is een GoreTex Hardshelljas. Deze beschermt je tegen regen, sneeuw en wind. Verwacht je geen regen of sneeuw? Dan kun je ook heel goed gebruik maken van een softshell jas. Deze jassen zijn winddicht en voeren transpiratievocht ook goed af.

Het voordeel van het lagensysteem is dat je een laag uit kunt trekken zodra je het warm krijgt en weer aan kunt doen zodra je afkoelt. Doe dit wel op tijd, anders kan het te laat zijn en krijg je het alsnog koud. Trek niet teveel lagen aan, want dan krijg je het te snel te warm. Vergeet vooral je rugzak niet mee om alle uitgetrokken laagjes mee te nemen!

> Lees ook: 5 mooie winterwandelingen

Tip 2: Vergeet je hoofd, handen en hals niet!

Je hebt je lekker warm aangekleed met het drie-lagen-systeem. Klaar om te gaan! Of toch niet? Een groot gedeelte van onze warmte verliezen we via ons hoofd. Zorg er dus voor dat je een goede muts hebt. Zelf heb ik altijd een dunne en een wat dikkere muts bij me. Zo kan ik wisselen als ik het te warm of te koud heb. Naast een muts, zijn een sjaal en goede handschoenen een must. Voor de sjaal kun je ook kiezen voor een colsjaal van fleece. Staat er een gure vrieskoude wind, dan kun je deze over je neus trekken en blijft je gezicht lekker warm.

Tip 3: Trek waterdichte wandelschoenen

Wil je koude tenen voorkomen, zorg er dan voor dat je voeten niet nat worden. Een paar waterdichte schoenen zijn echt een must wanneer je door de sneeuw gaat wandelen. Heb je geen waterdichte schoenen, dan zijn een paar gamaschen de uitkomst. Gamaschen draag je over je onderbeen en schoenen heen en houden alle nattigheid buiten.

Heb je snel last van koude tenen? Draag dan (merino) wollen sokken. Deze voeren het transpiratievocht snel af, waardoor de huid droog blijft en minder snel afkoelt.

Bonustip om warm te blijven tijdens een winterwandeling

Zorg ervoor dat wanneer je pauze houdt, je niet te koud wordt. Neem een isolerende zitmat mee, zodat je billen lekker warm blijven. Zelf neem ik ook altijd een thermosflesje thee mee. Door warme thee te drinken tijdens je rust, warm je jezelf van binnen lekker op.

Veel wandelplezier tijdens de koude dagen!

Benieuwd naar mijn kleding in de winter? Ik schreef een aantal reviews:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

€ Deze blog bevat affiliatelinks. Koop jij iets via een van deze links, dan ontvang ik een klein percentage. Dit kost jou niks extra’s en zorgt ervoor dat ik mijn blog kan onderhouden.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments