Wandelvakantie in Nederland

Kijk jij ook zo uit naar een welverdiende wandelvakantie? In Nederland zijn er heel veel mogelijkheden voor een fijne wandelvakantie. Omdat reizen naar het buitenland dit jaar waarschijnlijk een stuk lastiger wordt, gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Nederland is een geweldig wandelland en heeft voor ieder type wandelaar genoeg mogelijkheden om lekker op vakantie te gaan.

Wandeltochten in Nederland

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van Lange Afstandswandelingen en Streekpaden. Een Lange Afstandswandelingen (afgekort LAW) is een wandelroute van minstens 150 km van A naar B. Er zijn er maar liefst 23 van in Nederland die samen goed zijn voor 7500 kilometer wandelplezier. Bekijk hier alle Lange Afstandswandelingen in Nederland.

Zelf liep ik het Pieterpad, Marskramerpad en delen van het Pelgrimspad.

Een Streekpad (afgekort SP) is een rondwandeling in een regio tussen de 80 en 350 kilometer lang. Er zijn inmiddels 18 Streekpaden die samen een netwerk vormen van ongeveer 4000 kilometer. Bekijk hier alle Streekpaden in Nederland.

Zelf liep ik het Utrechtpad en delen van het Veluwe Zwerfpad.

De Lange Afstandspaden en Streekpaden zijn in twee richtingen gemarkeerd, de LAW’s met een wit-rode markering en de SP’s met een geel-rode markering, die door vrijwilligers van Wandelnet goed bijgehouden worden. De Lange Afstandspaden en Streekpaden zijn opgedeeld in meerdere dagetappes die goed beschreven staan in een uitgebreide wandelgids.

Naast de LAW’s en Streekpaden zijn er nog een aantal mooie wandeltochten in Nederland. Een daarvan is het Langste Natuurpad van Nederland van Roots, een route van 459 kilometer dwars door Nederland beschreven in een wandelgids met GPX bestanden. Deze route is niet gemarkeerd, maar absoluut erg mooi.

Het Vechtdalpad is ook echt een aanrader. Het Nederlandse deel van deze route loopt in ruim 80 kilometer van Zwolle naar Gramsbergen. Daar gaat de route Duitsland in en kun je hem nog 30 kilometer volgen. Ik liep zelf twee dagen van het Vechtdalpad.

Een andere mooie meerdaagse wandeling is de Walk of Wisdom, een moderne pelgrimage van 136 kilometer rondom Nijmegen. Ook deze route is gemarkeerd en er is een wandelgids verkrijgbaar.

Een andere manier van hedendaags pelgrimeren is het Gelukkigerwijspad van 125 kilometer in Midden-Nederland. Een inspirerende route, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen.

Bovenstaande routes kun je op eigen initiatief gaan lopen in dagetappes of overnachten in accommodaties langs de route. Spulletjes in de rugzak en gaan! Aangezien ik verwacht dat het komende zomer best druk gaat worden met vakantievierders in eigen land, raad ik je wel aan om vooraf B&B’s, hotels en campings te reserveren.

Georganiseerde wandelvakanties in Nederland

Geen zin om alles op je rug mee te nemen? Dan kun je een wandelvakantie met bagagevervoer boeken. Er zijn verschillende aanbieders die een wandelvakantie in Nederland voor je regelen, van route tot overnachting en bagagevervoer.

Ecktiv

Ecktiv organiseert al jaren individuele en groepsvakanties voor wandelaars en fietsers. Sinds kort bieden ze ook wandelvakanties aan in Nederland met bagagevervoer. De volgende wandelvakanties in Nederland zijn vanaf nu te boeken:

Eigenwijze reizen

Eigen-Wijze Reizen is al 35 jaar expert in bijzondere wandelvakanties. Dicht bij huis, in heel Europa en daarbuiten. Dankzij het voorwerk van eigen routeverkenners kom je ook buiten de gebaande paden. Deze kleinschalige reisorganisatie biedt drie wandelreizen met bagagevervoer aan, waarbij je overnacht in hotels, op de volgende paden:

Van Paridon wandeltochten

Van Paridon biedt al bijna 40 jaar volledig verzorgde wandelarrangementen aan van hotel naar hotel in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Vanaf 3 dagen zijn deze arrangementen inclusief bagagevervoer. Ze hebben alle arrangementen zelf uitgezet, dus kwaliteit gegarandeerd. Bekijk hier het volledige aanbod van deze reisaanbieder.

Paridon biedt ook 2-daagse arrangementen aan, waarbij je zelf je spullen meeneemt in je rugzak. Onderstaande 2-daagse wandelarrangementen zijn nu te boeken:

Wandelvakantie in Nederland met vaste standplaats

Vind je het niks om iedere nacht in een ander hotel te slapen? Dan is wandelen vanuit een vaste standplaats een goede optie. In Nederland vind je fantastische wandelgebieden die je makkelijk vanuit een hotel, B&B of camping kunt bereiken. Hier vind je mijn tips voor mooie wandelingen in verschillende regio’s:

Zelf boek ik regelmatig een Natuurhuisje om een paar dagen even helemaal weg te zijn. Natuurhuisjes. Het fijne van natuurhuisjes is dat ze niet op grootschalig vakantieparken staan, maar altijd met de natuur binnen handbereik. Bij de Natuurhuisjes zorgen ze sinds kort voor contactloos verblijf. Boek hier jouw Natuurhuisje.

De Landalparken zijn wel grootschalig, maar liggen vaak op de mooiste plekken met volop wandelmogelijkheden. Vorig jaar verbleef ik op Landal Hoog Vaals en genoot van de vele mooie wandelingen die je vanuit het park kunt maken. Boek hier jouw Landalvakantie.

Een mooi overzicht van Bed & Breakfasts vind je hier. Het nadeel van een Bed & Breakfast is dat je er meestal geen kookgelegenheid hebt. Je bent hier dus afhankelijk van de horeca in de buurt of Thuisbezorgd.nl.

Toch liever op de camping? Kijk dan goed of de camping plekken aanbiedt met eigen sanitair of zorg dat je zelfvoorzienend bent. Wanneer je een camper huurt ben je van alle gemakken voorzien.

Geniet van al het moois dat Nederland op wandelgebied te bieden heeft! Heb je zelf nog tips voor een mooie wandelvakantie in Nederland, deel ze in een reactie hieronder.

€ deze blog bevat affiliatelinks. Boek jij via één van deze links, dan ontvang ik daar een kleine commissie voor. Zo help jij mij als kleine ondernemer 🙂 Dank daarvoor!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Na het annuleren van zo’n beetje alles heb ik voor de “vierdaagseweek” een hotel geboekt in Valkenburg ( lang niet geweest). Ik kijk er naar uit omdaar lekker te wandelen.

  • Dat je 7n Nederland ook meerdaagse wandelingen mwt bagagevervoer kunt doen dat wist ik nog niet. Een mooie tip.
    Eigenwijze reizen kennen wij van fietsvakanties.

  • Het Jacobspad (Uithuizen – Hasselt) als onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is ook een hele leuke route. Je kunt hem zowel wandelen als fietsen. De route word gemarkeerd door een geelblauwe markering met een Jacobsschelp

  • Nederland is een PRACHTIG wandel-land. Over een week begint onze vakantie van 3 weken en we gaan flink aan de wandel met het prachtige wijnwandelingen boek dat je mee hebt geschreven. Nogmaals bedankt daarvoor!

  • Ik kan ook zeker Wandelen in Winterswijk ( https://wandeleninwinterswijk.nl/) en het Peter Nijhoffpad (https://www.peternijhoff.nl/) aanraden voor een korte wandelvakantie in Nederland. Via de sites kun je een arrangement (met bagagevervoer) boeken en zorgeloos wandelen. Voor wie het Krijtlandpad wilt lopen heeft B&B De Wandelgids een leuk arrangement (met haal- en brengservice: https://bbdewandelgids.nl/krijtlandpad-arrangement/). Ik heb met alledrie hele goede ervaringen en genoten van de service van alle B&B’s!