Wandelweekend in België met de Meetjesland Bucket List

Ik roep al heel lang dat ik vaker wil gaan wandelen in België. Toen ik hoorde van de Meetjesland Bucketlist heb ik snel een weekend vrij gemaakt in mijn agenda om deze regio te ontdekken. De Meetjesland Bucket List is een mooi boekje met 101 tips om het vlakke Meetjesland, dat net over de grens ligt onder Zeeuws-Vlaanderen, te ontdekken.

Bladerend door het boekje werd mijn bucketlist voor één weekend al snel te lang. Ik moest keuzes gaan maken. Uiteindelijk kwam ik uit op het volgende lijstje:

  • Tip #68: Wandelen door de Oude Kalle Vallei;
  • Tip #83: Gastronomisch genieten bij The Barn;
  • Logeertip #2: Villa Magdalena;
  • Tip #20: Ontdek de mooiste krekenplekjes van het land;
  • Tip #21: Spot de bruine kiekendief;
  • Tip #30: Ga eten in een typisch palinghuis.

 

Tip #68 Wandelen door de Oude Kale Vallei

Mijn wandelweekend begint in het zuiden van Meetjesland, in het dorpje Merendree. De wandeling die ik ga maken start bij de Sint-Radegundiskerk. Achter de kerk kun je gratis parkeren. De Oude Kalevalleiroute bestaat uit twee wandellussen van 7 en 8 kilometer die je met elkaar kunt combineren tot één lange wandeling van 15 kilometer.

De Vallei van de Oude Kale is een prachtig stuk natuur op steenworp afstand van Gent. De Oude Kale meandert vrij tussen de dorpen Merendree en Vinderhoute. Tijdens de wandeling wisselen hooilanden, weiden, maisvelden en kleine bosjes elkaar in rap tempo af. Ik wandel over smalle graspaadjes en rustige landweggetjes. Koeien kijken mij verbaasd aan terwijl ik zachtjes voorbij kom.

 

Koeien in de wei     Klaprozen

 

Het is warm en een koel drankje zou er wel in gaan. Helaas is het terras vlak voor Vinderhoute nog gesloten. Dan maar een bankje opzoeken in de schaduw met zicht op de Vlaenderensmolen. Deze molen uit 1905 is helaas niet meer in bedrijf, maar wordt tegenwoordig bewoond.

Daar waar de beek door het landschap meandert is het prachtig groen. Door de droogte zijn de hooilanden en weiden dor en droog. De natuur heeft het zwaar met de droogte, maar evengoed is het een prachtige wandeling.

Wil jij deze wandeling ook maken? Download hier de routekaart en GPX van lus 1 en hier van lus 2.

 

Oude Kalle     Van Vlaenderensmolen

Markering Oude Kalevalleiroute     Vlinder

 

Tip #83 Gastronomisch genieten bij The Barn

Wandelen maakt hongerig! In Merendree is recent een nieuw restaurant geopend: The Barn. Bij dit hippe restaurant met landelijke uitstraling geniet ik van een heerlijk pannetje mosselen en een goed glas wijn. Op deze zomerse avond is het prima vertoeven op het grote terras.

 

 

Restaurant The Barn Meetjesland     Wijntje

 

Logeertip #2

Na een lange dag kom ik aan bij Villa Magdalena. Hier kom ik tot rust in de prachtige loft. Een ruime tweepersoonskamer met eigen terras. De Villa staat aan een drukke straat, maar in de mooie tuin merk je daar eigenlijk weinig van. De gastvrouw Annelies ontvangt mij hartelijk. Op mijn kamer staat en welkomstdrankje klaar met Gentse Neuzen. Deze zoete lekkernij wordt hier in Eeklo gemaakt.

Moe maar voldaan kruip ik mijn bed in, op naar een nieuwe mooie wandeldag!

 

Villa Magdalena logeren in Meetjesland     Villa Magdalena tuin

 

Tip #20, #21 & #30: Ontdek de mooiste krekenplekjes van het land

Vroeg uit de veren, want er staat weer een lange wandeling op de planning. Na een heerlijk ontbijt vertrek ik naar het Meetjeslandse Krekengebied. Het Meetjeslandse krekengebied is favoriet bij natuurliefhebbers, lees ik in de Meetjeslandse Bucket List. Dit krekengebied is ontstaan door de talrijke overstromingen in de middeleeuwen. Tijdens deze overstromingen werden complete dorpen weggevaagd.

In het krekengebied ligt een wandelknooppuntennetwerk van meer dan 260 kilometer! Dat wordt genieten. Ik heb met de wandelrouteplanner een route uitgestippeld van circa 20 kilometer over rustige landweggetjes, langs de mooiste kreken. Het gaat warm worden vandaag en de polder biedt weinig schaduw.

 

Visser meetjeslandse kreken     Kacheltje op d'n diek

Kreek     Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

 

Ik parkeer mijn auto bij het provinciaal centrum De Boerenkreek. Het wandelnetwerk loopt over het terrein, ik kan dus direct van start! Met deze warmte zoeken mensen het water op, er zijn veel vissers langs de oever van de kreken. Ik kom langs een educatief centrum waar uitleg gegeven wordt over de palingvisserij. Het Meetjesland staat bekend om zijn palingrestaurants. Tijdens de lunch bij de Restaurant de Roste Muis kan ik dan ook niet anders dan een heerlijk broodje paling bestellen.

De uitgestrekte polders afgewisseld met de glinsterende kreken vormen een fraai decor voor deze wandeling. Regelmatig zie ik de bruine kiekendief bidden in de lucht, snel #21 afvinken van de Meetjesland Bucket List 😉. Bij het kerkje van Sint-Jan-In-Eremo zoek ik even de koelte van de kerkmuren op. Dit fraaie kerkje is een bezoek zeker waard. Bij de ingang ligt een foldertje met informatie over de historie van de kerk. Zo lees ik dat deze kerk is herbouwd aan het begin van de 16e eeuw, na de grote overstroming.

 

Brandende zon     Paling eten

Interieur kerk     Bloemenzee

Terras De Parel     Meetjesland Bucket List afvinken

 

Het laatste stuk gaat langs de Boerekreek, misschien wel de mooiste kreek langs de route. Na 20 zinderende kilometers is het tijd om naar huis te gaan. Maar niet voor ik nog even een ijsje heb gegeten op het terras als afsluiting van een fantastisch wandelweekend in België.

Mijn wandelroute bestond uit de volgende knooppunten: 53-83-25-24-22-23-12-51-50-99-97-98-85-86-52-84-83-26-72-73-55-54-53

 

Wil jij ook op pad in het Belgische Meetjesland? Bestel dan hier de gratis Meetjesland Bucket List.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Meetjesland. Uiteraard geef ik altijd mijn pure en eerlijke mening over de wandelingen die ik maak. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments