Een afwisselend wandelweekend in Gelderland: ontdek Berg en Dal

Wil je een weekend gaan wandelen en ben je op zoek naar veel afwisseling? Ga dan op pad in Berg en Dal! Dit voorjaar werd ik uitgenodigd om me onder te dompelen in de prachtige en afwisselende natuur van de gemeente Berg en Dal net achter Nijmegen. En zo ontdekte ik het ideale wandelweekend in Gelderland.

 

Zaterdag: N70 Natuurwandelroute

Het wandelweekend in Gelderland start met een pittige wandeling. 16 kilometer genieten van de hoogteverschillen op de stuwwal over de N70 Natuurwandelroute. De N70 Natuurwandelroute is on-Nederlands spectaculair en voert je door bossen, langs velden, door pittoreske dorpjes en met prachtige uitzichten.

Je kunt de wandelroute op 6 verschillende punten starten. Ik koos ervoor om te starten in Beek-Ubbergen. De route is op drie manieren te volgen:

 

N70 wandeling Gelderland     Uitzicht N70 wandelen Gelderland

 

Onderweg kom je regelmatig horeca tegen, direct aan de route of een paar meter van de route verwijderd. Zelf genoot ik van een heerlijke pannenkoek bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

Ik schreef al een uitgebreide blog over de N70 Natuurwandelroute.

 

Hotel Restaurant Oortjeshekken

Na een wandeling is een goed bed op een fijne plek alles wat je nodig hebt. Hotel Restaurant Oortjeshekken is zo’n plek. In 1600 was dit al een herberg en dat straalt het ook uit. Een warme, gezellige plek met enthousiaste uitbaters. Iedere kamer is uniek en heeft de sfeer van vroeger.

Het diner verrast mij. De bescheiden kaart heeft voor ieder wat wils en de gerechten zijn echt heerlijk!

 

     diner restaurant oortjeshekken

 

Zondagochtend: Struinen door de Bisonbaai

Na een heerlijke nachtrust raad ik je aan vroeg op te staan en te gaan wandelen rond de Bisonbaai. De Bisonbaai ligt tegenover Hotel Restaurant Oortjeshekken. Een uniek natuurgebied langs de Waal. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, ga je hier geen bizons tegenkomen. De naam Bisonbaai komt van de graafmachines die in deze zandafgraving werkte. Wat je wel tegenkomt zijn Konikpaarden en Galloway runderen. Afstand houden is aangeraden.

De Bisonbaai is een struingebied, je hoeft dus niet op de paden te blijven! Stevige en waterdichte wandelschoenen zijn aan te raden, want zeker in de vroege ochtend is het gras nog nat van de dauw. Voordeel van ’s ochtends vroeg op pad gaan is dat het nog heerlijk rustig is.

Met de Abellife app ga ik op pad. De route in de app is 6 kilometer lang, maar door het struinen bepaal je zelf hoeveel je loopt. Ik besluit eerst richting de Waal te lopen, even over het water uitkijken naar de enorme binnenvaartschepen. Op mijn weg terug naar het meer zie ik van ver de Konikpaarden al staan. Een hele kudde staat rustig aan de waterkant. Ze kijken even op, maar schenken verder geen aandacht aan mijn aanwezigheid. Op het water zijn tientallen watervogels. Zwanen vliegen over en een paar eenden zwemmen rustig voorbij. Boven op de dijk staat een zwart Galloway rund rustig te grazen.

 

http://www.despilgroesbeek.nl/    Konikpaarden Bisonbaai

Weerspiegeling Bisonbaai    Bisonbaai wandelweekend in Gelderland

 

De route loopt weg bij het meer, de Waaldijk op. Even denk ik dat er een stuk asfalt aan komt, maar dan blijkt dat het gebied aan de andere kant van de dijk gewoon doorloopt. De runderen en paarden hebben dus de mogelijkheid om de dijk over te steken. Een lange grasdijk voert me naar een uitzichtpunt in de vorm van een ooievaarsnest. Er zitten hier heel veel ooievaren en vanuit de uitkijktoren heb je ook zicht op één van de nesten waar een paar zit te broeden.

Na deze dijk wordt het echt struinen. Door de struiken naar verborgen waterpartijen en over grasvelden waar je alleen wildpaadjes ziet. Heerlijk! Wanneer ik weer bij de dijk kom steek ik deze over om langs het meer terug te lopen naar de ingang van dit bijzondere natuurgebied. Mijn GPS horloge geeft 7 kilometer aan. Heerlijk zo’n ochtendwandeling!

 

Uitkijktoren Bisonbaai    Verborgen ven

Ooievaar    Brug Bisonbaai

 

Voor de volgende wandeling gaan we naar Groesbeek. Onderweg kun je bij De Thornschemolen even stoppen voor een heerlijke lunch. Tot 23 september 1944 stond hier een wipkokerkorenmolen. De molen en het bijbehorende gehucht werden op deze dag verwoest tijdens Market Garden. Een aantal jaren geleden is de molen herbouwd. In het restaurant is ook een klein informatiecentrum ingericht over de geschiedenis van deze bijzondere molen.

 

 

Zondagmiddag: wandelen rondom het bevrijdingsmuseum

In deze regio is tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel gevochten. De grootste operatie op Nederlands grondgebied, Market Garden, vond hier plaats. In het Bevrijdingsmuseum is het oorlogsverleden tot leven gebracht. Met interactieve presentaties, diorama’s, originele films en geluidsfragmenten maak je de bezettingstijd, de bevrijding en wederopbouw mee. Er is ook ruimte om te herdenken, in de Erekoepel met de Roll of Honor, waar de namen van alle geallieerde gesneuvelden tussen D-Day en 8 mei 1945 staan.

De bevrijdingswandeling start bij dit bijzondere museum. Het museum is echt een bezoek waard, voor deze wandeling. Daarna kun je aan de hand van de routebeschrijving op pad. Tijdens de wandeling kom je langs de plekken waar je in het museum over gehoord en gezien hebt. De wandeling voert al snel tussen de velden en heuvels door, waar tijdens de oorlog de vele parachutisten geland zijn en hevige gevechten gevoerd zijn. Het doel was een bruggenhoofd te slaan over Waal en Rijn om zo via een snelle opmars uit het zuiden het front te verleggen, om dan oostwaarts Duitsland in te kunnen trekken. Helaas mislukte dit doordat de opmars uit het zuiden te traag verliep en de Duitsers teveel weerstand boden.

 

Bevrijdingsmuseum    Role of Honor Bevrijdingsmuseum

Bevrijdingswandeling     Uitzicht bevrijdingswandeling Groesbeek

 

In de omliggende bossen zaten in die tijd duizenden militairen. Het kan dan ook goed zijn dat je tijdens deze wandeling verroeste jerrycans of munitiekisten aantreft die achtergebleven zijn.

Uitkijkend over de glooiende velden maken de verhalen uit het museum nog meer indruk op me. Hier besef ik me maar weer dat de vrijheid waarin wij leven helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

De wandeling komt op de Zevenheuvelenweg, waar de Canadese Erebegraafplaats ligt. Hier liggen 2617 gesneuvelde militairen, voornamelijk Canadezen. Met uitzondering van het piepende toegangshekje wat zo nu en dan opengaat en de fluitende vogels, heerst er een serene rust op deze plek. Honderden witte stenen, netjes uitgelijnd met een paar plantjes, soms een bloemetje en bij een enkel graf een Canadees vlaggetje. Bij het grote monument wapperen de vlaggen van Nederland en Canada.

Na een bezoek aan de Erebegraafplaats gaat de wandeling verder heuvelopwaarts, om daarna langs de Golfbaan het bos in te duiken. De wandeling blijft in de buurt van de golfbaan, ook als je het bos achter je laat. Bij Groesbeek gaat de wandeling nog even door een klein natuurgebied “De Galgenberg” waar je uitzicht hebt op Duitsland.

 

Canadese Erebegraafplaats    Meeloper

Bevrijdingswandeling Groesbeek     Galgenhei

 

Honger gekregen na al dat wandelen? Sluit het wandelweekend in Gelderland af in Grand café De Spil. In dit eigentijdse grand café wordt zoveel mogelijk gekookt met mooie producten uit de streek. Op de kaart vind je gerechten met spannende namen zoals “In geuren en kleuren” en “Op hete kolen liggen”. Met een mooi glas wijn erbij laat ik het me heerlijk smaken. Mooie afsluiting van een fantastisch wandelweekend!

 

Moe en voldaan keer ik terug naar huis. Nog niet klaar met wandelen? Er is nog veel meer te ontdekken in deze regio!

Lees hier meer over de wandelingen die ik allemaal gemaakt heb in Gelderland.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments