Wat te doen tegen de brandharen van de eikenprocessierups?

Vorige week kreeg ik last van jeukende blaasjes op mijn armen en buik. Niet zo gek, ik had tijdens het wandelen van Het Pad van de Vrijheid, zonder er op te letten ruim een half uur onder een boom zitten rusten met een nest van de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups zijn larven van nachtvlinders. Ze komen in april en mei uit hun eitjes en kunnen dan twee tot drie centimeter groot worden. Eikenprocessierupsen gaan ’s nachts gezamenlijk op zoek naar voedsel: de bladeren van eikenbomen. Ze trekken dan in een processie over de stam heen. Overdag zijn ze inactief en trekken ze zich terug in hun nest op de stam van een eikenboom.

De volwassen rups is voorzien van tienduizenden tot honderdduizenden brandharen die hem beschermd tegen vijanden zoals vogels. Deze microscopisch kleine brandharen worden afgegeven aan de lucht en kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken.

De verwachting voor dit jaar is dat de rups tot begin of half juli actief blijft. Daarna verpoppen ze tot nachtvlinder. Het gevaar dat de brandharen afgegeven worden aan de lucht is dan voorbij. Maar in de nesten aan de bomen blijven nog veel brandharen achter. Deze brandharen kunnen nog steeds overlast veroorzaken, doordat ze meegevoerd worden door de wind.

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

Wanneer je in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups, kun je verschillende klachten krijgen. De aard en hevigheid van de klachten verschillen per persoon. Hoe vaker je in contact komt met de brandharen, hoe heviger de klachten kunnen worden. In het ergste geval kun je er zelfs een allergie tegen ontwikkelen.

De meest voorkomende klacht is huiduitslag in de vorm van kleine bultjes of blaasjes en rode vlekken, die gepaard gaan met vreselijke jeuk. Onze natuurlijke reactie is krabben, maar daarmee verspreid je de haartjes alleen maar verder over je huid en kunnen er zelfs infecties ontstaan.

Ook kun je last krijgen van je luchtwegen en ogen. Denk hierbij aan een flinke loopneus, kriebel in de keel, benauwdheid, branderige- en rode ogen.

Wanneer je heel heftig reageert op de brandharen kun je moeite krijgen met slikken, moet je overgeven, word je duizelig en kun je zelfs koorts krijgen.

Niet alleen wij als mensen, maar ook huisdieren en vee kunnen irritaties krijgen van de brandharen van de eikenprocessierups.

Hoe voorkom je klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups?

Voorkomen is beter dan genezen zegt men altijd. Dus kun je het beste gebieden waar de eikenprocessierups gesignaleerd is vermijden. Er is helaas geen kaart van Nederland beschikbaar waar op aangegeven staat waar de eikenprocessierups gesignaleerd is. Wel worden veel waarnemingen doorgegeven op waarnemingen.nl. Op deze site kun je ook zelf een melding plaatsen wanneer je een nest gespot hebt tijdens een wandeling,

Om te voorkomen dat de brandharen op je huid komen, kun je het best een lange broek dragen en een shirt met lange mouwen. Met een Buff of een sjaaltje kun je ook je nek beschermen. Een (zonne)bril zorgt ervoor dat de brandharen niet in je ogen komen.

Zorg er verder voor dat je nooit te dicht bij een nest komt en ze al helemaal niet aanraakt. Ga nooit onder een boom zitten met een nest erin. Heb je een hond? Houd deze dan aan de lijn!

Ben je toch in contact gekomen met een nest? Of ontwikkel je klachten. Was je kleding dan op 60 graden.

Nest van de eikenprocessierups in een eikenboom

Wat moet je doen als je klachten hebt van de eikenprocessierups?

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch klachten, dan kun je het beste het volgende doen:

  • Trek kleding waar brandharen inzitten uit en was deze op 60 graden.
  • Probeer niet te krabben of wrijven, hiermee verspreid je de brandharen over de huid en worden de klachten erger.
  • Heb je jeuk of rode plekjes op je huid? Strip de huid dan met plakband of een pluizenroller om de brandharen te verwijderen. Spoel je huid daarna met veel lauw water af onder de douche.
  • Heb je last van branderige of rode ogen? Spoel je ogen dan grondig met lauw water.
  • Heb je veel last van de jeuk? Een zalf met menthol kan helpen.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Dat kan een paar dagen tot twee weken duren.

Eigen ervaring

Zelf heb ik na thuiskomst direct mijn huid gestript met een pluizenroller van Hema. Daarna heb ik Ourganixx eikenprocessierups lotion(€) erop gesmeerd. Deze lotion heeft een sterke concentratie menthol waardoor het heerlijk verkoelend aanvoelt. De lavendel en kamfer in de lotion zorgen ervoor dat het de huid veracht en laat herstellen.

Mijn kleding durfde ik niet op 60 graden te wassen, omdat ik shirts draag van merinowol en die krimpen wanneer je ze boven de 40 graden wast. Gelukkig heb ik na het wassen op 40 graden geen last meer gehad van andere plekken op mijn huid die begonnen te irriteren.

Blijf genieten van mooie wandelingen, maar blijf ook alert op de eikenprocessierups! Ik hoop dat mijn tips je helpen om klachtenvrij te blijven.

(€) Deze blog bevat affiliatelinks. Mocht je na het klikken op deze link een aankoop doen, dan krijg ik daar een kleine commissie voor. Dit kost jou niks extra’s en zorgt ervoor dat ik steeds weer nieuwe wandelinspiratie voor jou kan maken.

Bewaar deze wandeltips op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Dit is zeker iets om op te letten tijdens het wandelen.

  • Wij hebben ze voor het huis zitten in de eikenbomen we kunnen de ramen niet openen om te luchten voor frisse lucht in huis wat moet ik daar aan doen.