Waterlandse Poldertocht: Een wandeling in schaatsstijl

Er zijn heel veel mooie plekjes in Nederland, waar ik nog nooit geweest ben. Eén van die plekjes is Laag Holland, het gebied boven Amsterdam. Wanneer je vanaf Amsterdam CS de bus pakt, rijd je binnen 10 minuten door een uitgestrekt polderlandschap, hollandser kan het bijna niet. In dit voor mij onontdekte gebied wandelde ik samen met Wandelvrouw de Waterlandse Poldertocht.

 

Koe Waterlandse Poldertocht Laag Holland

Typisch Hollands plaatje

 

De Waterlandse poldertocht

De Waterlandse Poldertocht is een wandeling in schaatsthema, georganiseerd door de ijsclubs van Broek in Waterland en Zuiderwoude i.s.m. de Agrarische Natuur Vereniging, WaterKustLand en Laag Holland. Nou hoor ik je denken, waarom organiseert een schaatsvereniging een wandeling. Dat zit zo: omdat we de afgelopen jaren nauwelijks hebben kunnen schaatsen, bedachten de verschillende schaatsverenigingen in Laag Holland dat het tijd werd voor een alternatief. Een wandeling langs vaarten en plassen, dwars door het boerenland in schaatsstijl, compleet met koek en zopie.

 

Klunen Waterlandse Poldertocht Laag Holland

Daar waar we niet verder kunnen lopen “klunen” we over het water.

 

Overtocht Waterlandse Poldertocht Laag Holland

Overtocht per boot, met de boswachter van Staatsbosbeheer.

 

De start van deze bijzondere tocht is in de kerk van Broek en Waterland, een idyllisch dorpje met schattige houten huisjes. Vanuit hier wandelen we al snel door de weilanden, de Hollandse wolkenlucht maakt het plaatje compleet. We moeten klunen, niet over land, maar over water. Met een schuit van Staatsbosbeheer worden we overgezet, terwijl de boswachter ons informeert over het landschap.

100 Jaar geleden vond  hier een watersnoodramp plaats, de dijken van de Zuiderzee begaven het en een groot deel van Waterland kwam onder water te staan.

 

Het Spookhuis van Monnickendam

Niet ver van de wandelroute ligt de Poel. Deze poel is 400 jaar geleden gemaakt om het wateroverschot uit de polder op te vangen. 7 molens pompten het water uit de polder in de poel. Als het laag water was in de Zuiderzee, ging de sluis open en liep het water de Zuiderzee in. Later werden de molens vervangen door een stoomgemaal op kolen. Dat werkte perfect, tot men na de overstroming 100 jaar geleden de Afsluitdijk bouwde. Hierdoor verdween het getij en had de poel geen functie meer. Het stoomgemaal werd gesloopt en op de dijk werd een gemaal geplaatst..

Op de plek waar het stoomgemaal stond, stond een huis en daar woonde een man, die werd ouder en had een hekel aan mensen. Op zijn erf had hij allemaal dingen neergezet om mensen te verjagen en af te schrikken. Hij vond het leuk om mensen de stuipen op het lijf te jagen. ‘s Ochtends vroeg hing er vaak een sluier van mist over de weilanden, de dijk waaraan het huis stond was dan niet meer zichtbaar. Als de boeren van Monnickendam ‘s morgens vroeg de weilanden in gingen om de koeien te melken, liet hij zijn kleinkinderen in witte gewaden met kaarsjes over de dijk lopen. De boeren zagen de kinderen aan voor spoken. Zo is het verhaal ontstaan dat hier het spookhuis ligt.

 

Brug Waterlandse Poldertocht Laag Holland

We passeren mooie bruggetjes en oude boerderijen

 

Meerkoet kuikens Waterlandse Poldertocht

Tussen het riet horen we een paar meerkoet kuikentjes

 

Wandelen door de polders van Laag Holland

Waterlandse Poldertocht Wanda

We staan regelmatig even stil om te genieten van het weidse uitzicht

Aan de overkant van het meer worden we door de schipper uit de boot geholpen en wandelen we verder door de weilanden, waar we zo nu en dan een sloot over moeten steken door middel van een plank. Na 3 stempelposten met koek en zopie, naderen we Broek in Waterland weer. Ik ben nooit echt fan geweest van wandelingen door vlakke polders, maar deze wandeling heeft mij verrast. Wat is het geweldig om dwars door de weilanden te mogen wandelen en zo dit bijzondere gebied te ontdekken. Normaal is het niet toegestaan om hier door de weilanden te wandelen. Gelukkig wordt de Waterelandse Poldertocht in 2017 weer georganiseerd op 16 juli.

Geen tijd om op 16 juli naar Laag Holland af te reizen voor deze speciale wandeling? Er zijn diverse awandelroutes in Laag Holland, waarbij je ook kunt genieten van dit mooie gebied. Deze lopen veelal over de rustige dijken. Hier vind je het wandelaanbod in Laag Holland.

Wil je meer foto’s zien? Bekijk dan mijn Facebookalbum van de Waterlandse Poldertocht.

 

Op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland bezocht ik deze streek. Bovenstaande is uiteraard mijn eerlijke en oprechte mening.

 

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan zeker deze blogs:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments