Welke wandelschoenen draag jij?

De afgelopen jaren heb ik heel wat wandelschoenen versleten. In mijn tienerjaren wandelde ik het Pieterpad op mijn Dr. Martens kistjes. Wanneer je ze goed onderhoudt zijn die niet kapot te krijgen! Later kocht ik echte wandelschoenen, waar ik jaren op liep. Tot ik erachter kwam dat je eigenlijk maar 1000 kilometer met een paar wandelschoenen kan doen. Dan is de demping weg en moeten de zolen vervangen worden. Natuurlijk is goed onderhoud altijd belangrijk, maar na verloop van tijd zijn ze gewoon op. Het gevolg: Blaren!

Inmiddels schaf ik jaarlijks wel een nieuw paar wandelschoenen aan en loop vrijwel blarenvrij. Dit komt door het gebruik van de juiste wandelschoenen en sokken. Op welke wandelschoenen ik loop is sterk afhankelijk van het type wandeling dat ik ga maken. Ik heb drie paar schoenen die ik gebruik bij het wandelen.

 

Mijn sneakers voor een stadswandeling

Wanneer ik een stad bezoek, doe ik het liefst alles wandelend. Amsterdam is bij mij echt favoriet om een heerlijke stadswandeling te maken. Een stadswandeling is vaak niet langer dan 10 kilometer en dat stap ik prima weg om mijn lichte (en hippe) sneakers. Sneakers hebben een goede demping en voelen lekker soepel en licht aan je voeten.

 

Halfhoge wandelschoenen voor een dagwandeling

Een bos- polder- of natuurwandeling doe ik het liefst op mijn halfhoge type A wandelschoenen, de Salomon X ULTRA 2 MID GTX.  Ik kies altijd voor een waterdicht GoreTex model, omdat je nooit weet wat je tegen gaat komen. Met natte voeten wandelen is echt niet fijn. Type A wandelschoenen zijn buigzaam en licht waardoor ze ideaal voor vlak en licht glooiend terrein zijn.

 

Zware werk voor meerdaagse tochten

Ga ik een meerdaagse tocht maken, dan voldoet mijn type A wandelschoen niet. Tijdens een meerdaagse tocht sleep ik 12 tot 14 kg bagage met mij mee op mijn rug. Dit vraagt om een stugge schoen, die extra stabiliteit aan mijn enkels geeft. Daarom heb ik ook nog een paar type B schoenen, de Salomon QUEST 4D 2 GTX. Stevige bergwandelschoenen die mijn voeten en enkels extra steun geven.

Daarnaast heb je ook nog type C-schoenen voor het ruigere werk in de bergen en nog een categorie zwaarder, type D-schoenen waarmee je zonder problemen stijgijzers kunt dragen.

 

Wandelsokken

In mijn sneakers draag ik gewone sokken. Maar zodra ik echte wandelschoenen aantrek voor een langere wandeling of trektocht, gaan de wandelsokken aan. Wandelsokken zijn zo ontwikkeld dat ze geen naden hebben waar blaren op kunnen ontstaan. Er zijn speciale wandelsokken te verkrijgen voor ieder seizoen. Zo heb ik een paar voor de zomer die mijn voeten koeler houden en een paar voor de winter die zorgen dat mijn tenen niet direct bevriezen 😉

Naast het kiezen van de juiste wandelschoenen en -sokken, is het ook van belang dat je je voeten goed verzorgt. Hier ga ik binnenkort nog een blog over schrijven.

Welke wandelschoenen draag jij?

 

Meer lezen over de materialen die ik gebruik?

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Hoi,
  Ik heb een een paar Grisport halfhoge schoenen (type pampa) Gekocht omdat ik ook van die scoutingschoenen wilde hebben en merkte dat ik na 4 dagen kamp op gympies of schoenen geen voeten meer over had. Ik heb ze een tijdje terug laten oprekken omdat ik inmiddels steunzolen heb en mijn tenen toch een beetje klem kwamen te zitten. Af en toe vind ik ze wel plomp overkomen, zeker als je ze aantrekt om een niet-natuurwandeling te maken of dagje naar pretpark (lukt me niet op gewone schoenen vanwege slechte voeten).

  Eigenlijk wil ik nog een paar lage wandelschoenen die er ook een beetje leuk uitzien. Ik heb alleen de pech naast doorgezakte voeten ook nog eens een grote maat te hebben (42). Probeer dan maar eens schoenen te vinden waar ook nog mijn steunzolen in passen.
  Ik hou me aanbevolen voor tips!

 • Leerzaam en leuk om eens de ervaringen van een ander te lezen ?
  Ik heb sketchers sneakers voor een park of stadswandeling, Klasse A/B wandelschoenen van Salomon voor alle andere tochten. Lage schoenen gaan mij bij 10km + niet redden met mijn giga zwakke enkels. Volgend jaar gaan we weer naar Oberstdorf en ik denk (afhankelijk van de routes die we gaan lopen) dat ik dan toch echt voor B/C schoenen voor erbij ga kijken haha. Al vind ik de flexibiliteit van mijn Salomons echt gigantisch fijn. Keuzes keuzes haha.

 • Zoals inmiddels bij de meeste mensen wel bekend zijn de Lowa Strato’s de meest comfortabele wandelschoenen die er zijn. Pas ze eens in de winkel of bij iemand anders, en je wil niets anders meer. Uiteindelijk komt iedereen bij een paar Strato’s terecht, je ziet ze dan ook steeds vaker. Ze zijn er in het leer en er is een waterdichte GoreTex variant. Gewichtfreaks gaan echter voor trailrunning schoenen van 300 gram, maar daarbij lever je toch een beetje stevigheid in. Het is maar waar je voorkeur ligt.
  Bij bergachtig terrein is een schoen moet een hoge schacht aan te raden tegen eventueel verzwikken van de enkel.

 • Val dan met mijn schoenkeuze behoorlijk buiten de boot zeg maar. Ik loop nu 2 jaar barefoot en loop het liefst op mijn fivevinger schoenen en als de ondergrond het toelaat op mijn blote voeten.

 • Ik draag ook altijd schoenen die niet te zwaar zijn. Daarnaast let ik op de stevigheid van de zool. Wanneer ik weet dat ik de hele dag actief moet zijn, zijn sneakers ook ideaal. Een afwisseling van schoenen vind ik zelf het beste.

 • Goed om te weten welke schoenen ik het beste kan dragen wanneer ik wat langere afstanden moet afleggen. Sneakers zijn mijn favoriet, maar ik merk dat deze niet altijd de juiste steun geven. Ik ga mij verdiepen in de soorten wandelschoenen die ik ook tijdens vakanties kan gaan dragen.

 • Mooie site Wanda! Nog nooit over een wandeltraining nagedacht maar aan de reacties daarop te zien voorziet dat zeker in een behoefte!