WijnWandelen in de Belgische Westhoek

Dat je in Nederland heerlijk kunt wandelen langs verschillende wijngaarden bewees ik al met mijn wandelgids “De mooiste wijnwandelingen in Nederland”, maar dat in België ook veel wijngaarden zijn was nieuw voor mij.

Toerisme Westhoek nodigde mij uit om te komen wandelen langs en door de vele wijngaarden in hun regio. De Westhoek ligt in het zuidwesten van België, tegen de Franse grens. Een regio die ik helemaal niet ken en zeker ook niet direct associeer met wijn.

In drie uur rijd ik vanuit Utrecht naar het schattige plaatsje Kemmel, in de Belgische gemeente Heuvelland. Bij het bezoekerscentrum krijg ik een hoop informatie over alle wandelmogelijkheden in de streek en natuurlijk een eerste uitleg over de wijnbouw in de regio. 19 wijnbouwers uit de streek hebben zich verenigd onder de naam Vintage Heuvelland. Een aantal wandelroute komt ook langs deze wijngaarden.

De keuze valt op drie wandelingen:

Na nog een bezoekje gebracht te hebben aan de tentoonstelling in het bezoekerscentrum is het tijd om B&B De Rentmeesterhoeve op te zoeken, waar ik dit weekend verblijf. Deze ligt op nog geen 10 minuten rijden van Kemmel in het plaatsje Reningelst. De B&B zit in een prachtige gerestaureerde oude hoeve met een grote tuin. Mijn kamer is sfeervol ingericht en het bed ligt echt heerlijk. Maar ik moet nog eten… Dus hup, op pad.

In deze streek zijn een aantal restauranthouders fan van de streekwijnen. Bij deze restaurants staan de wijnen uit de streek standaard op de kaart en kun je ze ook per glas bestellen. Superleuk, want zo maak je een wijnwandelweekend echt compleet. Tijdens het weekend ga ik bij twee Vintage Heuvelland Ambassadeurs eten; Den Heksestoel in Loker en Restaurant ‘t Sparhof in Dranouter.

Wandelen langs wijngaarden

Na een heerlijke avond en goede nacht is het dan toch echt tijd om te gaan wandelen langs de wijngaarden. Op basis van het uitstekende wandelnetwerk is een route uitgezet, die start bij Wijndomein Entre-Deux-Monts, dat letterlijk “tussen twee bergen” betekent. Dit wijndomein plantte als eerste wijnstokken in de regio aan op een mooi perceel tussen de Rodeberg en de Zwarteberg in.

In totaal heeft Entre-Deux-Monts 18 hectare wijngaard met Chardonnay, Kerner, Pinot Gris, Sieger, Pinot Noir, Acolon en Auxerrois. Ze produceren witte, rijde en mousserende wijnen, die al verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept. Het proeflokaal heeft een prachtig terras met uitzicht over de wijngaard.

Entre-Deux-Monts organiseert ook regelmatig rondleidingen met proeverij, echt een aanrader wanneer je meer wilt leren over de wijnbouw in België.

De wandelroute start tegenover het wijndomein en volgt direct al een mooi pad tussen de wijngaarden door. Ik loop onder de Cordoba stoeltjeslift door, je kunt de wijngaard dus ook van bovenaf bekijken.

Al snel loop ik in het natuurreservaat Douvevallei. Wat mij direct opvalt is de enorme stilte in dit gebied. Paadjes die alleen geschikt zijn voor wandelaars brengen mij langs grazende koeien, dalen af naar kleine beekjes en verrassen mij met steeds weer nieuwe doorkijkjes. Dit is genieten!

Wanneer ik uit het dal klim, kom ik bij een militaire begraafplaats. In deze contreien is veel gevochten. Regelmatig zie je herinneringen aan de oorlog. Er zijn zelfs een aantal wandelroutes rond dit thema ontwikkeld. Daar kom ik graag nog een keer voor terug.

Vandaag staat de wijnbeleving centraal. Dus stap ik door richting de Monteberg. Bij knooppunt 65 sta ik weer aan de rand van een wijngaard. Dit keer een wijngaard van Wijngoed Monteberg. Hier werden in 1996 zo’n 6000 wijnstokken aangeplant. Inmiddels is dit wijngoed uitgegroeid tot 10 hectare met de druivensoorten Müller-Thurgau, Kerner, Pinot Gris, Dornfelder, Pinot Noir, Siegerrebe, Regent, Chardonnay, Solaris, Rondo en Auxerrois.

Tussen knooppunt 65 en 23 kun je rechts afslaan naar het wijndomein, waar je de wijnen kunt proeven en kopen. Hier ontvangt de voorzitter van Vintage Heuvelland, José Lemahieu, mij voor een picknick met wijnproeverij.

Hij heeft een aantal wijnen meegenomen van de verschillende wijnhuizen uit de streek. In het zonnetje, met een uitgebreide picknick en een goed glas wijn waan ik me even in Frankrijk. De wijnen zijn stuk voor stuk van prima kwaliteit, maar mijn favoriet is de Pinot Gris van Monteberg.

Na de picknick mag ik nog even en de vinificatieruimte kijken. Daar leer ik meer over het proces van het maken van een mousserende wijn. Erg interessant!

Ik kan hier nog wel uren blijven zitten in het zonnetje, maar ik ben nog niet eens halverwege mijn wandeling! Snel weer op pad dus. Ik wandel tussen de velden door terug naar de route. Dan is het tijd om de Kemmelberg te beklimmen. Een pittig klimmetje, want dit is de hoogste berg van de regio. Toch is het niet zozeer de hoogte die het zwaar maakt, want hij is maar 156 meter, maar het pad is zo stijl dat fietsers er nauwelijks tegenop komen en er een aantal afstappen om verder te lopen.

Eenmaal boven aangekomen sta ik bij een enorm monument, Aux Soldats Francais, ter nagedachtenis aan 5.000 Franse soldaten die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog. Iets verderop staat de uitkijktoren Belvedère die zeker een bezoekje waard is. En als je daar dan toch bent, ga dan zeker ook even eten bij restaurant In den Gouden Jaren.

Het is tijd om af te dalen van de Kemmelberg en boerenland op te zoeken. En dat is precies waarom ik deze route zo leuk vind, hij is super afwisselend. Ook wel een beetje uitdagend omdat je veel aan het klimmen en dalen bent. Maar steeds ontdek je weer nieuwe dingen, mooie uitzichten en afwisselende natuur.

Na ruim 17 kilometer kom ik moe maar voldaan bij mijn auto terug. Dit was genieten!

Het Stiltepad

Na een fantastisch ontbijt in de tuin bij B&B De Rentmeesterhoeve is het tijd om de stilte op te zoeken. Rond het dorp Westouter ligt het Stiltepad. Een wandelroute van 12,9 kilometer dat je vraagt om stil te worden, te luisteren naar je eigen lichaam de natuur. Onderweg zijn er een aantal bijzondere rustpunten waar Bergdichter Geert De Kockere Haiku’s bij heeft gemaakt.

Al vrij snel staat het eerste bankje langs het pad, met een prachtig uitzicht op de heuvels verderop. Hier loopt de route nog langs de akkers, maar al snel duikt het pad de natuur in. Slingerende vlonderpaden door Natuurpuntgebied De Broekelzen. De vlonderpaden zorgen ervoor dat je geen natte voeten krijgt. De beek die hier loopt wordt gevoed door kwelwater dat hier opborrelt en voor een drassige bodem zorgt.

Bij een vijver staan twee ligbedden met mooie Haiku’s erin gegraveerd. Dit nodigt uit tot een pauze!

Maar ik moet door, want ik sluit om 10 uur aan bij een rondleiding op Wijndomein Entre-Deux-Monts. Om bij dit wijndomein te komen, neem ik de routeverkorter, die achter in de wijngaard komt.

Om vanuit de stilte ineens op het wijndomein te staan met een groep voor de rondleiding is best gek. Toch geniet ik enorm van de verhalen van onze gids, over het ontstaan van de wijngaard, de wijnbouw en de uitleg in de vinificatieruimte. Na afloop neemt hij ons mee naar het proeflokaal waar ik wederom een aantal wijnen proef, dit keer ook een mousserende rosé, erg lekker!

De route van 12,9 kilometer komt door de Douvevallei waar ik gisteren ook liep. Dus besluit ik de routeverkorter verder te volgen, omdat er vanmiddag ook nog een andere wandeling op het programma staat.

In stilte wandel ik door, de route is prachtig en ook nu weer erg afwisselend. Naar mate het later op de ochtend wordt, merk ik wel dat het drukker aan het worden is met andere wandelaars. Deze route is erg populair, dus raad ik je aan om hem op een doordeweekse dag te wandelen, wanneer er minder mensen op de been zijn.

Op de Sulferberg barst de regen los. Ik had de bui al aan zien komen en ben blij dat ik mijn regenjas uit voorzorg mee had genomen. Ik schuil even onder een boom tot de ergste regen voorbij getrokken is. Daarna daal ik af naar Westouter, waar ik nog even een bezoek breng aan De Gedachtenistuin voor Vluchtelingen. Deze plek herinnert aan de miljoenen vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog, maar ook in alle andere oorlogen. Er is een wand met verhalen van vluchtelingen van vroeger en nu. Erg indrukwekkend.

Als herboren loop ik Westouter binnen.

De Geuzenwandeling

De laatste wandeling van het weekend is De Geuzenwandeling rond Nieuwkerke. Een heel ander type wandeling omdat je hier met name tussen de akkers doorloopt. Nieuwkerke lijkt op een soort hoogvlakte te liggen, waardoor je bijna gedurende de hele wandeling kunt genieten van vergezichten.

De Geuzenwandeling is een interactieve wandeling, met verschillende luisterpunten onderweg. Met de geluidsbestanden die ik gedownload heb op mijn telefoon luister ik naar verhalen over wat zich hier heeft afgespeeld.

Halverwege komt de wandeling langs één van de wijngaarden van d’Hellekapelle. Ik ben tijdens mijn verblijf hier al een aantal keer langs het proeflokaal in Loker gereden. Daar zag ik dat ze morgen deze zondag van 10 tot 12 uur een proeverij organiseren. Voordat ik naar huis ga, rij ik daar nog even langs.

Wanneer ik terugkom in Nieuwkerke zie ik dat het kermis is. Daar waar de wandeling begint is de straat afgezet en zijn groepjes mannen bezig met een spel dat een beetje op Jeu de boules lijkt. Maar ze spelen het met ronde schijven. Al snel kom ik in gesprek met één van de spelers. Het spel heet Bolling en is een volksspel dat vroeger veel hier in de omgeving gespeeld werd. Het gaat er best fanatiek aan toe, want de winnaar verdient een pintje.

Na deze leuke intermezzo wandel ik door naar het drukatelier van Raymon. Raymon is drukker en is na zijn pensionering oude drukpersen gaan verzamelen. Hij heeft een indrukwekkende collectie drukpersen die allemaal nog werken. Via de boekdrukkunst konden nieuwe ideeën tot bij het gewone volk worden verspreid, zo ook in de Geuzentijd. Hij vertelt honderduit over zijn passie voor het drukken terwijl hij machine voor machine in werking stelt. Erg indrukwekkend en leuk om te zien hoe het drukken vroeger ging.

Wijntoerisme

Moe maar voldaan sluit ik mijn weekend wandelen & wijn af bij d’Hellekapelle. Eigenaar Michel laat me verschillende wijnen proeven. Het Koolwitje, een witte wijn die van blauwe druiven is gemaakt, maakt op mij het meest indruk. Daar gaat een fles van mee naar huis.

Het wijntoerisme is enorm in opkomst in dit deel van België. Naast dat vele wijnhuizen te bezoeken zijn voor proeverijen en rondleidingen, zijn er ook diverse wijnroutes voor de auto, fiets en natuurlijk ook te voet. Er is voor mij nog veel te ontdekken, maar helaas heb ik niet meer tijd. Dat ik hier terug ga komen is zeker!

Kijk voor meer wandelmogelijkheden in de Westhoek op de site van Toerisme Westhoek.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wederom genoten van het verhaal en de bijbehorende prachtige foto’s. Persoonlijk spreken de stiltewandeling en de wandelingen rond het thema oorlog mij het meest aan.

  • Weer een prachtig verhaal! Dank je wel. Zeker om te onthouden en wellicht trekken we eens die kant op. Ooit in Ieper geweest wat toen ook veel indruk heeft gemaakt.

  • Heel mooi verhaal en bijhorende foto’s van ons eigenste stukje mooie Westhoek. We dachten dat het Heuvelland geen geheimen meer voor ons in petto hield, maar het drukatelier van Raymon is ons niet bekend. Zo zie je maar …

    Het oude volksspel waarvan sprake in je verhaal is in feite boltra of trabollen.

    Misschien kunnen we van je ideetje een Belgisch-Nederlands wandel & wijnweekend maken? Een soort verbroedering zeg maar, want het Heuvelland en in aanvulling onze thuisbasis Ieper hebben nog heel wat verrassingen in huis. En deze deel ik heel graag met jullie, steeds welkom

  • Mooie foto’s inderdaad. Ik ben nog maar zelden naar de Westhoek geweest. Hoogtijd om er nog eens heen te gaan.