Winterwandelen in Het Andere Friesland

Met de winter voor de deur werd ik, samen met mijn collega Outdoorbloggers, door Zuidoost Friesland uitgenodigd om deze regio te komen ontdekken. Want Het Andere Friesland biedt heel veel leuks in de winter. Ik was vorig jaar zomer al een keer te gast om te wandelen rond Appelscha. Maar, nieuwsgierig als we zijn keren we graag terug naar Zuidoost Friesland! Ik ga samen met Carolien van het blog Dream the World op pad.

Wandelroute Tante Marijke in Oranjewoud (12 km)

Friesland was in de 17e eeuw de uitvalsbasis voor adellijke families. In Oranjewoud ga ik de Tante Marijke route wandelen met boswachter Paula van Staatsbosbeheer. Tante Marijke was de liefkozende bijnaam van Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau. Zij groeide op in Friesland. Oranjewoud was een favoriete plek van Maria Louise.

De wandelroute start bij het museum Belvedère, een prachtig modern gebouw dat over het Grand Canal is gebouwd. De gevel is bekleed met natuurstenen platen die verspringen zodat vleermuizen erin kunnen nestelen. We wandelen langs het Grand Canal richting het Landhuis Oranjewoud.

Paula vertelt mij dat het Grand Canal in de 18e eeuw werd aangelegd om een mooie zichtlijn vanuit het landhuis te creëren. Links en rechts van het Grand Canal zijn de vroegere hakhoutkavels in ere hersteld. Het zijn 14 vierkante eilandjes met bomen die gekweekt werden als kachelhout. Ieder jaar werd 1 perceel gekapt, dat was voldoende om het landhuis warm te stoken.

Over statige beukenlanen wandelen we verder naar de bijzonder uitkijktoren die op dit landgoed staat. Deze uitkijktoren werd bijna 100 jaar geleden gebouwd op de ‘Berg van Brongergea’. Hier stond eerder al een houten uitkijktoren, maar deze werd in 1924 vervangen door dit enorme betonnen exemplaar van maar liefst 30 meter hoog. De trappen met smalle treden zijn het beklimmen waard, eenmaal boven zie ik Leeuwarden in de verte en vergaap ik mij aan het prachtige uitzicht.

Al snel heb ik door dat Oranjewoud een enorm afwisselend wandelgebied is. Van Engelse landschapstuinen tot bossen waar de natuur zijn gang kan gaan. Statige beukenlanen worden afgewisseld met smalle bospaadjes en hier en daar een open veld waar de damherten achteloos staan te grazen.

Paula stelt voor om even iets van de route af te wijken en de grafkelder van de familie Bienema te bezoeken. Deze grafkelder ligt op landgoed Veenwijk, dat naast Oranjewoud ligt. Deze grafkelder is één van de oudste particuliere grafkelders van Friesland. De grafkelder is een soort van grafheuvel met daaromheen een kleine gracht. Vroeger kon men via een ophaalbrug bij de grafkelder komen. Staatsbosbeheer heeft de toegangspoort in herbouwd.

Langzaamaan is het tijd om terug te wandelen naar ons beginpunt. Plots staat Paula stil, ze pakt haar verrekijker en tuurt nar de toppen van de bomen. Kijk, een nest van een eekhoorn! Huh? Maken eekhoorns nesten? Dat wist ik helemaal niet! Paula legt me uit dat eekhoorns inderdaad nesten van takken hoog in bomen maken. De nesten zijn te herkennen aan hun ronde vorm ter grootte van een voetbal. Weer wat geleerd.

Terug bij het museum nemen we afscheid van elkaar. Tijd om het museum te bezoeken heb ik helaas niet, het is bijna 17 uur en ik snak naar een warme chocolademelk bij het haardvuur.

Overnachten op Landgoed Oranjewoud

Morgen ga ik meer ontdekken over de adellijke families die hier in Friesland woonden. Maar eerst is het tijd voor ontspanning. Samen met Carolien check ik in bij Golden Tulip Hotel Tjaarda Oranjewoud. Na een lange wandeling genieten we van een heerlijk drankje bij de openhaard in de lounge. Om 17 uur vertrekken we naar onze kamer waar we verwend worden met een lekker driegangenkeuzemenu.

Na een heerlijke nacht en een lekker uitgebreid ontbijt gaan we vroeg op pad voor een wandeling door de Overtuin op landgoed Oranjewoud.

Bezoek Ecokathedraal

Wanneer je Oranjewoud bezoekt is het echt de moeite waard om naar de Ecokathedraal in Mildam te wandelen. In 1970 kocht filosoof en landschapsarchitect Louis de Roy hier een weiland om dit project vorm te kunnen geven. Met afgedankte stenen die zonder plan worden gestapeld ontstaat hier bijzondere bouwwerken waarin de natuur volledig zijn gang kan gaan. Je kunt er heerlijk ronddwalen of zelf de armen uit de mouwen steken en stenen stapelen.

Adellijk wandelen rond Beetsterzwaag (11 km)

Adellijk wandelen kun je niet alleen in Oranjewoud. Ook in Beetsterzwaag stikt het van de prachtige landhuizen op de mooiste landgoederen. Vanaf Hotel Restaurant Het Witte Huis starten verschillende wandelroutes. Wij wandelen de Beleefroute in adellijke voetsporen.

Het eerste deel van de route loopt volledig door de bossen. Deze bossen zijn hier aangeplant vanaf het eind van de 16e eeuw als buitenverblijf. Er liggen ook een aantal waterpartijen in het bos waarvan het Witte Meer dat zijn naam dankt aan de witte zandlaag op de bodem. Dit meer is tevens een ijsbaan, het vlonderpad wordt bij strenge vorst door schaatsers dankbaar gebruikt om de schaatsen onder te binden en het ijs op te gaan. Er ligt nu ook een heel dun laagje ijs op het water, maar lang nog niet dik genoeg om te gaan schaatsen. We wandelen dus rustig verder.

Onderweg komen we langs Landgoed Lauswolt dat nu een golfresort is en Harinxmastate waar een groot hek omheen staat. Aangekomen in Beetsterzwaag is het een drukte van jewelste in de winkelstraat, ik moet even omschakelen van de natuur naar de drukte van het verkeer. We wandelen door de Hoofdstraat naar Huize Lyndenstein, waar ze net de kerstboom aan het neerzetten zijn. Voor dit indrukwekkende landhuis ligt een mooi park om even weg te duiken uit de drukte.

Wanneer we Beetsterzwaag achter ons laten bevinden we ons weer in de rust van de bossen en landerijen. Het begint inmiddels te schemeren, dus zetten we de pas er flink in. Terug bij Hotel Restaurant Het Witte Huis is er nog net wat tijd over om wat te drinken voor we weer naar huis rijden.

Wandelen met de Izi.Travel app

Beide wandelroutes zijn te wandelen via de wandelknooppunten, maar voor de extra beleving raad ik je aan de Izi.Travel app te downloaden. De routes zijn hierin opgenomen, op verschillende kijkpunten krijg je van Jort Kelder een kortverhaal te horen, waardoor de routes nog meer tot leven komen.

Benieuwd naar de avonturen van de andere Outdoorbloggers?

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Regio Marketing Zuidoost Friesland. Zoals je van mij gewend bent schrijf ik altijd vanuit mijn eigen ervaringen.

Bewaar deze wandelingen op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat een schat aam informatie over deze wandeltocht in Friesland. Je maakt mij zo nieuwsgierig dat ik deze tocht op mijn ‘to do’ lijstje zet.

  • Hoi Wanda,
    Beetsterzwaag kende ik al en vond ik verrassend leuk, maar nu zie ik dat ik ook zeker naar Oranjewoud toe moet. Wat een mooie omgeving en wat is er veel te zien. Dank voor dit blog.

  • Wat leuk! Ik had al een plannetje om een keer in Friesland te gaan wandelen, maar wist niet of daar mooie bossen te vinden zijn. Goed om te weten dat die er dus wel zijn.