Zin in wintersport, maar niet in de piste? Ga winterwandelen in Zermatt

Over de vraag of ik zin heb in een paar dagen wintersport in december hoef ik niet lang na te denken. Skiën is niet voor mij bestemd, maar je kunt vaak prachtig wandelen in wintersportgebieden. In januari 2016 ben ik voor het eerst in mijn leven op wintersport geweest en ik heb er enorm van genoten. Reden genoeg om in december met Ron van Snowboardblog mee te gaan naar Zermatt in Zwitserland om te winterwandelen.

Skipas voor wandelaars in Zermatt

Zermatt is een geweldig wintersportgebied in Zwitserland. Het staat bekend om de Matterhorn, een machtig mooie berg die overal bovenuit toornt. Wanneer je naar Zwitserland gaat, moet je wel rekening houden met de hoge prijzen. Er is een Peak Pass, speciaal voor wandelaars, waarmee je met de Matterhorn Gotthard Bahn naar Randa, Täsch en Zermatt kan, in alle gondels mag en toegang krijgt tot het Glacier Palace kost voor 3 dagen 220 euro. Uiteindelijk kocht ik een gewone skipas à 211 euro waarmee je ook in alle gondels mag, maar niet de trein kan pakken naar Randa en Täsch. Omdat wij in Zermatt verbleven (in een super net en betaalbaar appartement) en de winterwandelwegen naar Randa en Täsch niet open waren, heb ik hiervoor gekozen.

Winterwandelen in Zermatt

In Zermatt vind je 65 kilometer aan winterwandelpaden en 20 kilometer sneeuwschoenwandelingen. Voor lang niet alle paden hoef je met de gondel de berg in, een aantal wandelingen starten vanuit Zermatt. Wanneer je twee wandelingen combineert, kun je er prachtige rondwandelingen maken. Er is een website waar de beknopte informatie van de wandelingen staat. Bij de verkooppunten van de skipassen ligt ook een boekje met deze informatie. Onderweg maak je gebruik van de gele routewijzers en is het goed opletten dat je de juiste kant op loopt.

Ondanks dat je voor de wandelingen niet hoog in de bergen hoeft te zijn, heeft het wel wat om er te gaan kijken. Zo bezocht ik het Matterhorn Glacier Paradise, Gornergrat en Sunnegga en maakte daar prachtige foto’s.

Wandeling Furi naar Zermatt via Zum See

De eerste dag bezocht ik de hoogst bereikbare plek in Zermatt, het Matterhorn Glacier Paradise op 3883 meter hoogte. Wat een geweldig uitzicht heb je daar vanaf het observatieplatform! Naast een klein restaurant met rondom uitzicht over de bergen is er ook het Glacier Palace, waar je in de gletsjer kunt genieten van prachtige ijssculpturen.

Glacier Palace Matterhorn

 

Hoogste punt Zermatt

 

Na het bezoek aan Matterhorn Glacier Paradise, heb ik de gondel weer terug gepakt naar Furi dat slechts op 1867 meter ligt. Omdat het nog vroeg in het seizoen is ligt hier nog geen sneeuw. Enkel de pistes zorgen voor het winterse gevoel. Deze wandeling is slechts 2,4 kilometer en je overbrugt 244 meter. Loop je hem vanuit Furi naar beneden naar Zermatt dan kan dat in 45 minuten. Wandel je vanuit Zermatt omhoog dan doe je er een uur over.

Vanuit de lift in Furi vind ik al snel de bordjes richting Zum See. Het eerste stuk wandel ik over een rustige asfaltweg. Links en rechts typische Zwitserse houten huisjes. In de verte het geluid van skiërs. Al snel wordt de asfaltweg ingeruild voor een rotsachtig bospad dat steil afdaalt. De bovenbenen worden flink aan het werk gezet! Tussen de bomen door een prachtig uitzicht. De alpenwijdes liggen er een beetje grauw en verlaten bij. Zodra er flink wat sneeuw valt verandert het hier in een prachtig winters landschap met uitgestrekte sneeuwvelden. Bij het dorpje Zum See ligt ineens wel sneeuw, de skipiste tikt de wandelroute aan. Naast de piste een groepje verlaten ski’s, die later van een paar gasten van een verderop gelegen restaurantje blijken te zijn. Door de smalle straatjes van Zum see vind ik mijn weg verder het dal in. Zo nu en dan kom ik een andere wandelaar tegen, maar verder is het enorm stil, heerlijk! Wanneer ik een brug oversteek zie ik tot mijn verbazing dat de rivier die eronder stroomt voor een groot deel bevroren is. Het is hier zo koud dat het stromende water aan de oppervlakte bevriest. Onder het ijs stroomt nog voorzichtig wat water verder het dal in. Het pad loopt verder richting Zermatt, langs de schaapskudde die net door de herder naar binnen wordt gebracht. Eenmaal in Zermatt zoek ik nog even een terrasje op om na te genieten van deze korte maar fijne wandeling.

door Zum See wandelen in Zwitserland Hutje Bevroren rivier Zermatt Wandelaar Matterhorn
 

Wandelen van Riffelalp naar Furi met de Gornergratbahn

Dag twee staat in het teken van de Gornergratbahn, deze 9 kilometer lange spoorbaan brengt je van Zermatt op 1620 met er hoogte naar Gornergrat op 3089 meter hoogte. Het treintje slingert in een rustig tempo door een prachtig berglandschap. Met je skipas of peakpas mag je gratis mee. Heb je geen skipas, dan betaal je 76 euro wanneer je ‘s ochtends met de trein wil of 58 euro wanneer je na 12:15 uur gaat.

Gornergratbahn

 

Wandelen in Zwitserland

Samen met mijn reismaatje pakken we eerst de Gornergratbahn naar Riffelberg. Daar starten we de dag met een lekkere bak koffie. Ron gaat vanuit Riffelberg al snowboardend de berg verkennen. Ik pak de trein terug naar Riffelalp en stap daar uit om naar Zermatt te gaan wandelen. Een wandeling van 4,1 kilometer met een hoogteverschil van 560 meter. Er staat één uur en vijfenveertig minuten voor om hem naar beneden te wandelen. Wandel je vanuit Zermatt omhoog dan doe je er twee en een half uur over. Omdat we om één uur hebben afgesproken om samen te lunchen in Riffelberg, moet ik flink doorstappen.

Het eerste stuk is glibberen en glijden. Omdat ik gisteren geen sneeuw heb gezien tijdens mijn wandeling, heb ik mijn snowgrips niet meegenomen. Niet heel handig blijkt achteraf want ik maak tot twee keer toe een flinke smakkerd door de gladde paden. Voorzichtig wandel ik over het fraaie bospad en kruis ik weer een perfect onderhouden skipiste. Omdat het nog vroeg in het seizoen is, zijn de restaurantjes die ik passeer nog gesloten. Flink doorstappen dan maar, over mooie paadjes verder het dal in. Naarmate ik verder naar beneden loop, verdwijnt ook de sneeuw op de paden. Nadat ik me gisteren verbaasde over de bevroren rivier, kom ik vandaag langs een bevroren waterval. Ik neem alle tijd om hem van dichtbij te bekijken en fotograferen, wat is dit magisch. Wanneer ik verder wil lopen zie ik dat de tijd hard is gegaan en besluit ik niet verder af te dalen naar Zermatt, maar af te slaan richting Furi om daar de gondel naar Riffelalp te pakken. In totaal wandel ik zo’n 3 kilometer.

Aan het eind van de middag pakken we de Gornergratbahn helemaal naar boven en genieten we van de zonsondergang op deze geweldige plek.

Wandelpad door de sneeuw Bevroren waterval Snowboard Ron Ondergaande zon Gornergrat
 

Wandelen van Blauherd naar Fluhalp en terug

Omdat ik toch ook nog een echte sneeuwwandeling wil maken in Zwitserland, besluit ik de laatste dag naar Blauherd te gaan. Vanaf dit bergstation wandel je in 2 kilometer naar Fluhalp. Tijdens deze wandeling overbrug je slechts 89 meter.

 

 

Winterwandelpad Zwitserland

 

Aangekomen bij Blauherd op 2571 meter is het even zoeken naar de start van de wandeling. Achter de Blue Lounge ligt het pad dat naar Fluhalp loopt, er staat echter niet de bekende gele wandelwijzer, waardoor ik twijfel. Toch maar het pad ingelopen, want de dame van de Blue Lounge verzekerd mij dat ik goed ga. Zo gezegd zo gedaan, over een mooi geprepareerd sneeuwpad wandel ik richting Fluhalp. Naast het gekraak van mijn voetstappen in de sneeuw hoor ik helemaal niets, heerlijk die stilte. Om mijn heen alleen maar sneeuw en hoge bergen. Voor mij een perfect wandelpad, wat wil een wandelaar nog meer?

Halverwege de wandeling ligt Stellisee, ik wijk van het geprepareerde pad af en wandel rond het meer. Het loopt een stuk zwaarder omdat het niet geprepareerd is en ik regelmatig tot mijn knieën in de sneeuw zak :-). Gelukkig komt het pad weer uit op de geprepareerde wandelroute en wandel ik door naar Fluhalp. Fluhalp is een leuke berghut met een mooi terras. Ik bestel een kopje koffie terwijl ik in het zonnetje geniet van de omgeving. Wanneer de koffie op is wandel ik dezelfde route weer terug. Na Fluhalm is er geen mogelijkheid meer om verder te wandelen en wandelen over de skipiste die hier langs loopt durf ik niet aan. Op de terugweg heb ik continue uitzicht op de Matterhorn, wat absoluut geen straf is. Na deze 4 km ben ik eigenlijk nog niet uitgewandeld en besluit ik met de gondel naar Sunnegga te gaan om daar de winterwandeling terug naar Zermatt te lopen.

Fluhalm Riffelsee Pad door de sneeuw Zermatt IJs
 

Wandelen van Sunnegga naar Zermatt via Findeln

Na een gezellige lunch met Ron, besluit ik van Sunnegga af te dalen naar Zermatt via Findeln. Deze wandeling is 3,7 km met een hoogteverschil van 641 meter. Klim je vanuit Zermatt naar Sunnega, dan ben je 2 uur onderweg. Daal je af vanaf Sunnega naar Zermatt dan wandel je 1,5 uur. Het is weer even zoeken waar ik het wandelpad vind, maar na goed kijken blijk ik eerst een stuk piste mee te moeten pakken. Voorzichtig wandel ik langs de rand van de piste, terwijl er zo nu en dan een skiër voorbij schuift. Eenmaal voorbij de oefenweide, zie ik een smal wandelpad verder de berg af gaan. Naarmate ik verder af daal, wordt het pad sneeuwvrij. Bij Findeln steek ik weer een skipiste over vlak voor een gezin dat gezamenlijk op ski’s de afdaling maakt. Ik denk dat de kleinste nog geen 5 jaar is, via een soort tuigje verbonden met mama daalt hij behendig de piste af, bijzonder om te zien.

Winterwandelen

 

Findeln is een heel klein plaatsje met een leuk restaurantjes waar de terrassen zelfs in het voorseizoen ram vol zitten. Toch straalt het plaatsje met een klein wit kerkje een enorme rust uit. Ik vind mijn weg over smalle paadjes tussen de huisjes door. Net buiten het dorp is een wandelaar zijn tas aan het inpakken om weer op te stappen. Gezien het formaat van zijn tas maakt hij een trektocht en langzaam dwaalt mijn gedachte af hoe tof het zou zijn om weer eens een meerdaagse tocht te maken.

Het pad daalt verder af, aan de ene kant de rotsen en een paar meter naast het pad het diepe dal. Het laatste stuk van de wandeling gaat door het bos, waarbij ik uiteindelijk de Gornergratbahn passeer. De originele route loopt hier verder naar beneden, richting Zermatt. Ik besluit voor de Gornergratbahn naar rechts te gaan en parallel aan de spoorbaan te blijven lopen om later af te dalen naar Zermatt. Een keuze die achteraf niet zo handig was, omdat de afdaling bestond uit trappen. Voor de meesten geen probleem, maar met mijn knieblessure was dat best even een uitdaging.

Eenmaal terug in Zermatt sluit ik deze heerlijke vakantie af met een drankje bij Cervo en geniet van de invallende duisternis en alle verlichte huisjes van die fijne wintersportdorp.

Kerkje met Matterhorn Kerkje Findeln  Wandelpad
 

Tips voor wandelen in een wintersportgebied

Wil jij ook gaan wandelen tijdens de wintersport? Bereid je dan goed voor! Allereerst de kleding, zorg voor laagjes. Hoog in de bergen kan het koud zijn, naarmate je gaat inspannen en afdaalt is het fijn wanneer je laagjes uit kunt doen. Zorg dat je altijd een waterdichte laag aan of bij hebt. Het weer kan vrij plotseling omslaan en dan is het fijn dat je warm en droog blijft. Verder droeg ik een warme fleececol om mijn nek, goede handschoenen en een muts of haarband. Voor de sneeuwpaden had ik snowsteps onder mijn schoenen. Snowsteps zijn antislip noppen die voor meer grip zorgen op sneeuw en ijzige paden. Als laatste had ik een paar goede stokken bij, deze zorgen voor stabiliteit bij het afdalen.

Belangrijk wanneer je de bergen in gaat is dat je iemand laat weten waar je gaat wandelen en hoe lang je weg bent. Mocht er dan iets gebeuren en jij kan niemand bereiken, dan weten ze waar ze moeten zoeken. Door de kou gaat de batterij van je telefoon minder lang mee, een extra accupack is dus geen overbodige luxe wanneer je een dag op pad gaat. Draag je telefoon en je accupack zo dicht mogelijk op je lichaam, zo houd je ze warm en gaat de batterij langer mee. Verder had ik in mijn rugtas een thermozitmatje, kompas, ehbo-setje, voldoende water en koeken, de kaart en natuurlijk mijn fototoestel.

Zin om op wintersport te gaan? Denise van Follow my footprints schreef een blog vol inspiratie over de meest gave wintersportvakanties.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest

 

Wil je meer lezen over wandelen in het buitenland, lees dan ook deze blogposts:

(€) Dit bericht bevat affiliatelinks


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Wandelen Zermatt Zwitserland

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat een fijn en uitgebreid artikel! Mij lijkt de wandeling van Blauherd wel wat, zo midden in de sneeuw. Helemaal het wintersport gevoel!

  • Gaaf! Ik ga vaak met mijn familie op wintersport en de helft gaat dan skiën en de andere helft gaat inderdaad lekker wandelen. Je kunt vaak rond een wintersportgebied heel goed wandelen inderdaad. Zelf stap ik alleen liever op de ski’s 😉 Gaaf om zo’n trein midden door de sneeuw te nemen!

  • Wat een geweldig gebied voor een mooi winterwandeling! Na mijn vakantie in Lapland wil ik alleen maar meer sneeuw 🙂

  • Lijkt me heerlijk fris om buiten te wandelen in de bergen. Goede tips!