Wolfskopwandelroute: Wandelen langs bijzondere flora en fauna

Wandeling Wolfskopwandelroute (rondwandeling)
Afstand 20,8 km
Startpunt Beeldentuin Maastricht, Pater Kustersweg 22, 6267 NL Cadier en Keer

Als trotse wandelgemeente 2015 werkt de gemeente Eijsden-Margraten in Zuid-Limburg hard aan de ontwikkeling van het buitengebied en aan nieuwe wandelroutes. In de zomer van 2015 lanceerde de gemeente een nieuwe wandeling: ‘De Wolfskopwandelroute’. Deze route wandel je, net als de Vuursteenroute waar ik eerder over schreef, aan de hand van een app. Als proef is deze route niet gemarkeerd en ben je dus geheel afhankelijk van de routebeschrijving, het kaartje en de foto’s in de app.

De Wolfskopwandelroute

De Wolfskopwandelroute brengt je in 20,8 kilometer langs de meest bijzondere flora en fauna van de gemeente Eijsden-Margraten. Je komt onder meer langs unieke krijtrotsen en de grootste vuursteenbank van Nederland.

Aan het begin van de wandeling, op de Keerderberg, is er voldoende parkeergelegenheid en een beeldentuin met gelegenheid om iets te drinken. Ik start vroeg, de beeldentuin is helaas nog gesloten, dus dan maar meteen op pad. Door het bos langs de flank van de berg. En dan ineens een prachtig uitzicht over Maastricht en de Sint Pietersberg. Het is erg rustig zo vroeg op de ochtend. Terwijl het zonnetje al goed zijn best doet kijk ik uit over het Maasdal en verbaas me weer hoe mooi Nederland wel niet is.

Oorlogsmonument - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

Oorlogsmonument op de Keerderberg

zit-schuilbank - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

Bijzonder zit- schuilbank voor mens en dier

Het Savelsbos

De weidse uitzichten worden afgewisseld met prachtige paden langs weilanden en door het Savelsbos. Dit bijzondere bos is één van de mooiste bossen van Nederland. Het is een hellingbos, gelegen op de steile overgang van het Maasdal naar het plateau van Margraten. De das voelt zich hier erg thuis. Ik zie dan ook veel sporen, maar het beestje zelf weet zich goed te verschuilen. Bij Huize de Beuk neem ik een korte pauze. Deze voormalige boswachterswoning werd in 1848 gebouwd en tot 1938 bewoond door diverse generaties boswachters uit de familie Beuken. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het dal.

Na mijn pauze  loop ik langs een fruitgenenbank van hoogstamfruitbomen met pluktuin. Vroeger zag je in deze streek veel hoogstamfruitbomen, maar door de intensivering van de fruitteelt zijn veel hoogstambomen vervangen door laagstambomen. Met deze genenbank wordt het genetisch materiaal van verschillende hoogstamfruitbomen veiliggesteld. Langs de rand van de genenbank zijn inheemse bloemrijke zaden gezaaid en mag je zelf een klein bosje bloemen plukken.

Wegkruis - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

In Zuid-Limburg kom je heel veel wegkruisen en kapelletjes tegen

uitzicht - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Uitzicht vanaf Huize De Beuk

Vuursteenbank de Wolfskop

Dan ineens schrik ik: voor me kruipt een pad over de zandweg. Ik was er bijna op gaan staan. Het onschuldige beestje kijkt me een beetje verdwaasd aan en waggelt rustig verder. De route loopt weer door een meer open terrein. De bredere paden worden ingewisseld voor smalle paadjes en trappetjes om de Wolfskop te beklimmen. De Wolfskop is een oude groeve waar vroeger vuursteen gewonnen werd. Bij dit geologische monument met zijn bijzondere open mergel- en vuursteenwand, is unieke flora en fauna aanwezig. Zo kun je hier het donderkruid, druifkruid, aarddistel, driedistel, stekelbrem en ruige leeuwentand vinden. Maar ook het vliegende hert en de levendbarende hagedis voelen zich erg thuis.

Pad - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

Een pad kruist mijn pad

Trap Wolfskop - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

Trap om de vuursteenbank Wolfskop te beklimmen

Wandelen langs groeves

Na de overweldigende rust van de afgelopen kilometers, zoek ik even de drukte van Cadier en Keer op voor een kopje koffie op het terras bij Eetcafé ‘t Indsje. Met hernieuwde energie stap ik met een half uurtje weer verder. Er volgen eerst wat asfaltweggetjes, later verandert het in een beschutte route door het bos naar de Julianagroeve. Deze voormalige dagbouwgroeve is erg indrukwekkend met zijn hoge mergelwanden. In de Julianagroeve startte de mergelwinning in 1938. Vanwege de slechte kwaliteit van de mergel stopte men echter al weer in 1954. Sinds 1979 lopen er weer schapen bij de Julianagroeve om ervoor te zorgen dat de graslanden niet dichtgroeien en zeldzame kalkgraslandplanten weer de ruimte krijgen.

Iets verderop loop ik een klein stukje op met het Pelgrimspad, ik ga hier dus nog een keer komen over een aantal maanden, want inmiddels heb ik er al een aantal etappes van dit Lange-Afstands-Wandelpad erop zitten. Een pittige klim en een klein slingerend paadje brengen mij bij ‘t Rooth, een enorme kalksteengroeve. Hier wordt al sinds 1938 kalksteen gewonnen. Een deel van de oude groeve is nu beschermd natuurgebied in beheer van het Limburgs Landschap. Terwijl ik langs het hek loop rennen de berggeiten mij tegemoet. De route rond deze groeve is even niet zo spannend en na een tijdje ben ik wel uitgekeken op het asfalt onder mijn voeten.

Graspad - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

Langs velden en door bossen

Mergelwand - Wolfskopwandelroute Zuid Limburg

De Julianagroeve

De Bemelerberg

Gelukkig duik ik bij Bemelen weer de bossen in. Ik maak een klein uitstapje naar een Mariagrot, blijft bijzonder dit soort plekken. De in de bergwand uitgehakte nis met brandende kaarsjes en hoog op een klein plateautje Maria. ‘Plaats van gebed en bezinning’ staat er op een bordje. Nou ben ik niet heel gelovig, maar neem toch even plaats op het bankje voor een bezinningsmomentje. Na de Mariagrot is het even opletten geblazen en wandel ik 1x fout. Eenmaal de juiste route gevonden kom ik door een on-Nederlands tafereel met hoge rotswanden en een smal blubberig pad.

Bospad Bemelerberg - Wolfskopwandelroute Zuid-Limburg

Smal pad tussen rotswanden door

Bemelen - Wolfskopwandelroute Zuid-Limburg

Uitzicht op Bemelen

De route over de Bemelerberg is weer genieten in het kwadraat. Het landschap is hier betoverend zo mooi! Na de Bemelerberg volgt een glooiend landschap. Het laatste stuk van de route gaat langs een golfbaan en oude landerijen. Ineens sta ik in het Kruiswegpark waar rond 1892 14 kruiswegstaties zijn gebouwd. Deze opvallende zeskantige torentjes met kantelen, bevatten elk een reliëf met een voorstelling van een van de veertien gebeurtenissen uit het Lijdensverhaal van Jezus. Het geheel maakt nog meer indruk op me als ik een oude non naar de oudste Mariagrot van Nederland zie schuifelen. Ik neem even een momentje van bezinning.

Het laatste stuk van de Wolfskopwandelroute gaat langs een drukke weg terug naar de beeldentuin op de Keerderberg. Inmiddels is de beeldentuin open en sluit ik mijn wandeling af met een heerlijk kopje thee, terwijl ik uitkijk over de tuin met een rijke verzameling aan beelden.

Uitzicht op Maastricht - Wolfskopwandelroute Zuid-Limburg

Uitzicht op Maastricht

Kruiswegpark - Wolfskopwandelroute Zuid-Limburg

Het Kruiswegpark met zijn bijzondere torentjes

Wil jij de Wolfkopwandelroute ook wandelen? Download dan hier de app voor Android of de GPX track en ga op pad! Let op: Neem wel een extra lader mee voor je telefoon, deze ga je nodig hebben.

Veel wandelplezier!

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Op zoek naar meer wandelinspiratie in Zuid-Limburg? Lees dan ook:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wauw, deze ziet er echt zo leuk uit! Prachtige uitzichten en zoveel afwisseling! Ik denk dat ik niet zo houd van de gsm gebruiken tijdens het wandelen, maar ik wil het zeker wel een keer geprobeerd hebben alvorens definitief te oordelen!

  • Hallo
    Nou zeker waar hoor deze mooie wolfskop route is echt de moeite waard
    Gelopen op 26 8 20 misschien niet verstandig met het onstuimige weer maar zeker geen spijt
    Alleen met de klok mee Gelopen dan heb je na de beelden tuin gelijk een golfbaan met horeca.
    Dank voor alles !!!!!

  • Hallo Wanda – heb je de route ook als GPX beschikbaar?
    Ik wil hem graag als basis gebruiken, en uitbreiden naar 42,2km om hem als trailmarathon te gaan rennen.

    BVD!

    Han
    RunHanRun.nl

  • Echt een supermooie wandeling. Zeer afwisselend landschap. Telkens weer even stoppen om een foto te maken. Verrassende uitzichten. Zeer de moeite waard.