Airborne Stadswandeling Arnhem

In mei werden er vier nieuwe Airborne wandelroutes uitgebracht die het verhaal vertellen van Operatie Market Garden ofwel de Slag om Arnhem. Een maand lang ga ik elke week op pad om één van de routes te wandelen en zo meer te leren over wat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog afgespeeld heeft. Vorige week liep ik de Airbornewandeling Dropzone Ede en deze week liep ik de Airborne Stadswandeling Arnhem.

Airborne Stadswandeling Arnhem (3,6 km)

Deze wandeling start op het stationsplein van Arnhem en loopt de Utrechtsestraat af. Op deze route zijn een aantal luisterpunten, die verhalen vertellen van de oorlog. Het eerste punt is al direct bij het begin. Ik doe een oortje in en start het fragment “Goed, je moet een beetje opletten op het verkeer, maar je kunt hier nu redelijk veilig lopen. Dat was in de winter van 1944 wel anders” hoor ik. Deze nu zo drukke straat lag er toen verlaten bij. De Duitse bezetter had het gebied als strijdgebied aangewezen en er werd zonder waarschuwing met scherp geschoten. Vrijwel de gehele bevolking van Arnhem is dan al geëvacueerd, de stad ligt in puin door de hevige gevechten bij de brug. 

Deze gevechten zijn onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944. De geallieerden willen een aantal belangrijke bruggen in Noord-Brabant en Gelderland innemen om zo op te rukken naar het Ruhrgebied. Maar ze stuiten op hevig verzet in Arnhem. De John Frostbrug is “a bridge too far”. Wat achterblijft is een spookstad waar geplunderd wordt en het ieder voor zich is.

Na dit indrukwekkende verhaal wandel ik rustig verder. Ik kom langs een prachtige muurschildering met de titel “Wilma met Kat”. Het is een cadeau van Museum Arnhem aan de stad omdat ze langere tijd dicht zijn vanwege een grootscheepse verbouwing.

Ik steek de straat over en kom langs het monument “De vrouw in oorlogstijd”  dat uitkijkt over de Rijn. Het herdenkt de vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er staat een prachtig gedicht op van Reinold Kuipers. Officieel staat dit punt niet in de route, maar het is het zeker waard om er even bij stil te staan.

De route gaat heel even naar rechts, de Zwarteweg in. Hier staat een klein huisje dat een belangrijke rol heeft gespeeld voor Generaal-majoor Urquhart. Ik ga nog niet te veel verklappen, daarvoor moet je toch echt zelf op pad 😉.

Inmiddels ben ik afgedaald naar de weg langs de Rijn. Hier liggen heel veel woonboten, wat lijkt het me heerlijk om zo aan het water te wonen. Er volgt nog een stuk over de Rijnkade met gezellige terrasjes en uitzicht op de natuur aan de overkant van de rivier. De John Frostbrug komt nu snel dichterbij. 

Wanneer je deze wandeling gaat maken raad ik je aan het museum “Airborne at the Bridge” te bezoeken. Hier worden de verhalen verteld van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden. Toegang tot deze tentoonstelling is gratis.

En dan sta je aan de voet van dé brug waar het allemaal om draaide in Operatie Market Garden. Van 17 tot 26 september werd hier hevig gestreden om deze brug. Een strijd die vooral ook in het teken stond van heel veel tegenslagen en pech. Er vielen heel veel slachtoffers en bijna 100.000 bewoners werden geëvacueerd. Wat overbleef was een stad die in puin lag. Pas in april 1945 wordt de stad bevrijd en kan de wederopbouw beginnen. Van de 23.000 woningen zijn er slechts 145 onbeschadigd. De Arnhemmers zetten hun schouders eronder en bouwen met de stenen van de verwoeste huizen nieuwe huizen. Wat een veerkracht!

De wandeling stopt hier bij de brug. Door het gezellige centrum van Arnhem wandel ik terug naar het station. In totaal wandel ik zo’n 5 kilometer. Ik kan je aanraden om er echt even de tijd voor te nemen. Het is misschien niet de mooiste stadswandeling, maar alle achtergrondinformatie en monumenten langs de route maken dit een onwijs interessante wandeling voor iedereen die meer wil weten over wat zich hier heeft afgespeeld tijdens de Slag om Arnhem.

Praktische informatie

Route: Airborne Stadswandeling Arnhem

Afstand: 3,6 km (5 km totaal om terug te komen bij de startplek) 

Routebeschrijving: Hier vind je een kaartje van de route en kun je de GPX track downloaden

Bereikbaarheid: Met het OV naar treinstation Arnhem

Parkeren: Parkeergarage Centraal onder het station

Horeca: Diverse horeca langs de Rijn

Honden: Toegestaan

Toegankelijkheid: De route is volledig verhard, maar er zit 1 trap in. Deze kun je ontwijken door de Utrechtseweg verder af te lopen en bij de stoplichten linksaf te gaan.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wanneer doe je Driel aan? Woon sinds september in Elst maar ben in Driel geboren en getogen. Mocht je het leuk vinden kan ik misscchien wel met je meelopen mits jij dat wilt natuurlijk (vrijheid Blijheid hoor 😉)
    Met sportieve groet Dorien