De mooiste wandeling van Groningen

WandelingOuden paden-route Niebert-Jonkersvaart-Nuis (rondwandeling)
Afstand17 km
StartpuntParkeerplaats bij het Iwema Steenhuis: ‘t Pad 15, 9365 TA, Niebert
  

Dit jaar wil ik iedere maand een andere provincie ontdekken en daar de mooiste wandeling maken. Wat de mooiste wandeling is, kan ik natuurlijk niet zelf bepalen. Daarom vraag ik alle lezers van mijn blog en volgers op social media welke wandeling in hun provincie de mooiste is. Want wat de mooiste wandeling van een provincie is, dat weten de inwoners het beste.

De eerste provincie die ik wilde ontdekken was Groningen. Fokko van Wandelen rond Roden tipte mij via Twitter om de Ouden paden-route Niebert-Jonkersvaart-Nuis te gaan wandelen. ruim 17 kilometer door de coulisselandschap van Groningen. Dus stapte ik op een stormachtige  zondagochtend in de auto, op naar Groningen!

Eenmaal aangekomen in Niebert is het gelukkig droog. Dus snel rugzak uit de auto, route in de hand en wandelen maar!

De wandeling

De route start met een lang pad dat langs het Iwema Steenhuis loopt en verder gaat door de coulisselandschap. Het gras is onnatuurlijk groen en ik geniet van de omgeving. Met mijn kraag omhoog tegen de straffe wind stap ik flink door. Er volgt een kort stuk over een rustige asfaltweg. Zelf ben ik geen fan van verhard lopen, gelukkig slaan we al snel weer af naar een onverhard pad. Dit pad stopt bij een weiland. Via een draaihekje loop ik het weiland in om mijn weg via de slootkant te vervolgen. Aan de andere kant is het even klimmen om over het hek te komen. Het pad loopt door tot aan de Jonkersvaart. Deze volg ik kort om mijn weg te vervolgen over de Zandwijk. Onderweg passeer ik de mooiste boerderijen, het landschap is inmiddels een stuk opener en de vergezichten zijn prachtig!

Mooiste wandeling van Groningen

Bij Nanninga’s Bosch aangekomen neem ik even de tijd voor een boterham en een kopje thee. De dreigende lucht is prachtig, zodra de eerste druppels vallen, pak ik snel mijn spullen in en wandel ik het bos in. Gelukkig is het maar een heel klein buitje en kan ik snel genieten van de zon die tussen de bomen op de al groen wordende bosgrond valt.

Na het bos kruis ik weer even de Jonkersvaart om daarna weer een eeuwenoud pad te bewandelen. Ik kom door het gehucht Willemstad. Ik word begroet door een van de vele boerderijhonden die ik tegenkom op mijn pad. Toch knap dat die beesten altijd op de oprit blijven staan en nooit het erf af komen.

Als ik langs Pierswijk loop valt mijn oog op een oud kanon dat tussen de struiken staat. Ik maak er een foto van en al wandelend bedenk ik me hoe dat kanon daar terecht gekomen is. Vlak voor Marum sla ik af om terug te lopen naar Niebert. Er ligt een recht pad van 4 kilometer voor me. Nou ben ik niet zo dol op rechte paden… Gelukkig blijkt fit pad niet zo recht te zijn als de kaart aangeeft. Het is een prachtig pad, afwisselend met velden, bebouwing en bomen. Optimaal genieten! Ik passeer de Coendersborg in Nuis en wandel dan over ‘t pad terug naar het Iwema Steenhuis.

Mooiste wandeling van Groningen

Groningen heeft mij echt verrast. In het begin was ik wat huiverig voor Groningen. Ik ken het eigenlijk alleen maar van een jaar of 20 geleden, toen ik als tiener het Pieterpad liep. Ik was toen nog niet zo’n getrainde loper en deed er vanaf 2 dagen over om bij de Martinitoren te komen die ik op dag 1 al zag… Groningen stond in mijn geheugen als vlak, met lange geasfalteerde polderwegen.

Deze wandeling heeft dat beeld volledig bijgesteld. Ik heb echt genoten van het landschap, de boerderijen, de afwisseling en de natuur. Deze wandeling is een absolute aanrader! Wil jij hem ook lopen, kijk dan op Wandelen in Roden voor de gratis routebeschrijving.

Bedankt Fokko voor het aanraden van deze wandeling!

Weet jij wat de mooiste wandeling bij jou in de provincie is? Laat mij dit dan weten in een reactie hieronder. Wil je meer weten over dit project? Klik hier om alles te lezen.

Zoek je meer wandelinspiratie voor de provincie Groningen? Daphne verzamelde de 12 mooiste wandelingen in Groningen.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Roden is geen Groningen

    • Klopt, maar de wandeling is ook niet in Roden, maar in Neibert. De website ‘Wandelen rond Roden biedt ook wandelingen in naastgelegen provincies

  • Heerlijk verslag. Ik ga er meteen opaf!

    Ik heb een ommetje van 16 km uitgezocht, ‘Wandelen langs Groningse vergezichten’. Heb ik gevonden in de archieven van Roots. Dit ommetje bevindt zich in de driehoek Wedde, Vlagtwedde en Onstwedde. Zo te zien wordt er flink gekronkeld. Dat is fijn, want ik ben ook geen fan van lange rakken.