Mooiste wandeling van Overijssel

Wandeling De Lutte – Beuningen
Afstand 18 km
Startpunt VVV / Dorpshoes Erve Boerrigter, De Lutte

Iedere maand wandel ik in een andere provincie de mooiste wandeling van die provincie. In mei wandelde ik in Overijssel, of beter gezegd Twente. Samen met Truus Wijnen wandelde ik een van haar prachtige routes tussen De Lutte en Beuningen.

Ik ontmoet Truus in het Dorpshoes in De Lutte. Truus maakt al jaren wandelroutes en kent Twente op haar duimpje. Wat een eer dat zij deze dag mijn gids wil zijn! We maken kennis met een bakje koffie, Truus raakt niet uitgepraat over de streek, de vriendelijke mensen en het mooie landschap.

mooiste wandeling overijssel de lutte

Welkom in het gastvrije De Lutte

 

Als de koffie op is, gaan we op pad om de mooiste wandeling van Overijssel te maken. We komen langs de Spoakstee, waar vroeger de Lutter Marke vergaderde. De 19 stenen in een kring stellen de pachters van de erven voor. Midden in de kring liggen stenen die de zetels van de boerrichter en zijn keurnoten symboliseren. De boerrichter werd door de heer benoemd en was belast met het uitspreken van vonnissen. Hield dit de doodstraf in, dan werd dit uitgevoerd op de Loabult waar een galg stond.

mooiste wandeling overijssel koffie

Meer koffie, met versgebakken cake

Al snel komen we langs ‘t Keampke, met zijn prachtige groepsaccommodaties en appartementen. We worden gastvrij ontvangen met koffie en verse cake. Enthousiast vertellen de eigenaren Henri en Margret over de missie van hun bedrijf. Wat een passie!

We wandelen verder over licht glooiende paden tussen de weilanden met houtwallen afgewisseld met bossen. Het landschap ziet er steeds weer anders uit en blijft verrassen met vergezichten, doorkijkjes en prachtige natuur. De route voert ons over rustige paden en wegen.

 

mooiste wandeling overijssel schuur

Rododendrons doen mij altijd terugdenken aan de kampen van Scouting

 

Onderweg raakt Truus aan de praat met een van de landeigenaren die bezig is het pad vrij te maken. Vol passie weet hij ons alles te vertellen over het gebied en het beheer van zijn landgoed.

 

mooiste wandeling twente landhuis

Prachtige landhuizen langs de route

 

We wandelen langs een kapelletje en niet veel later zien we de eerste huizen van Beuningen al. In Beuningen strijken we neer op het terras van Streekrestaurant Sterrebos. Ook hier weer een enorm gastvrij ontvangst en een gezellig praatje. We bestellen een tosti en krijgen de meest bijzondere tosti voorgeschoteld die ik ooit heb gegeten. We laten het ons prima smaken.

 

mooiste wandeling overijssel dinkel

Wandelen langs de Dinkel

 

Vol nieuwe energie gaan we weer op pad. Langs de meanderende Dinkel. Inmiddels is het wat gaan spetteren, maar het blijft genieten. De route voert ons verder langs boeren erven. Ik verbaas me over de afwisselende landschappen en de gastvrijheid. Een groet hier, een praatje daar. De bewoners zijn echt trots op hun streek, en terecht!

 

mooiste wandeling overijssel pauwenschuur

Oud schuurtje op een boerenerf

 

Voor we afdalen naar De Lutte komen we nog op de Loabult, waar een reconstructie van een galg staat.

mooiste wandeling overijssel galg

De galg

Middels een prachtig pad dalen we af naar de Lutte. Ik dank Truus voor de heerlijke wandeling en al haar verhalen. Dit is oprecht de mooiste wandeling van Overijssel. Wil jij hem ook lopen? Kijk dan hier voor de routebeschrijving en GPX-bestand.

Wil je meer lezen over de mooiste wandelingen in andere provincies, klik dan hier.

Volgende maand wandel ik in Flevoland, heb jij een tip voor de mooiste route, laat mij het dan weten.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments