Wandeling Eindeloze Veluwetocht Natuurmonumenten
Afstand 18 km

Ietwat vermoeid kruip ik als een van de laatste uit mijn tentje. Snel de boel inpakken, ontbijten en klaarmaken voor vertrek. Klaar voor dag 3 van de Eindeloze Veluwetocht! Nou ja klaar… Mijn knie heeft er nog niet heel veel zin in, maar met wat hulpmiddelen gaan we toch gewoon op pad. Ik wil die laatste dag zwerven door de natuur ook meemaken.

We wandelen over een oud kerkenpad en luisteren en zien een hoop van de natuur. Prachtig hoe de gids ons er alles over kan vertellen. Als we een tijdje onderweg zijn, missen we een deelneemster. Even bellen zit er niet in, we hebben in de bossen geen bereik. Dan maar op zoek, gelukkig is ze snel gevonden. Ze was achter geraakt en had een afslag gemist. De rest van de tocht letten we beter op of iedereen wel bij de groep is.

Eindeloze Veluwetocht dag 3 - struinen

Struinen door de velden over smalle paadjes

 

Er volgt een stukje waarbij we van het pad afgaan. Gezien mijn knie niet heel verstandig, dus neem ik een alternatieve route. Daardoor mis ik wel een prachtig uitzicht, maar ik geniet even van de rust en het bankje dat op de kruising staat waar ik de groep straks weer zie.

We wandelen verder naar de Elsberg, waar we ook weer een prachtig uitzicht hebben. Daarna duiken we echt de bossen in. Statige lanen, veel groen en ineens moeder zwijn met haar jongen. Ze scharrelen tussen de bladeren, tot ze ons zien. Dit was niet ver van de Carolinahoeve, waar boswachter Henk ons opwacht.

Eindeloze Veluwetocht dag 3 - bos

Prachtige plek om te rusten

 

Eindeloze Veluwetocht dag 3 Carolina Hoeve

De Carolinahoeve

 

Henk loopt het laatste stuk met ons mee en voorziet ons van allerlei weetjes over de natuur in het algemeen en dit gebied in het bijzonder. Ineens staat de groep stil, tussen de jonge boompjes zit een ree. Ongelofelijk hoeveel wild we deze drie dagen hebben gezien en soms echt van maar tientallen meters afstand.

Het dichte bos maakt ruimte voor de heide en heuvels van de Posbank. We hebben een prachtig uitzicht. Wat moet het hier mooi zijn als de heide in bloei staat! Henk praat ons bij over het ontstaan van de Veluwezoom. In de IJstijd hebben de gletsjers het zand opgestuwd. Toen de geltsjers smolten, sneed het water diepe dalen uit. Dit is bij de Posbank goed te zien.

Eindeloze Veluwetocht dag 3 - Veluwezoom

Uitzicht vanaf de Posbank

 

Eindeloze Veluwetocht dag 3 vijver

Ook weer zo’n mooi punt om even te rusten

 

Eindeloze Veluwetocht dag 3 zaagkunst

Toch knap dat je dit met een kettingzaag kan maken

 

Na een aantal pittige klimmetjes en afdalingen, komen we op onze eindbestemming, bezoekerscentrum Veluwezoom. Het waren 3 heerlijke dagen struinen door de natuur. Ik heb veel gezien, leuke mensen ontmoet en enorm genoten! Clara, Herman, Dirk en Henk van Natuurmonumenten, bedankt voor deze bijzondere ervaring en wie weet tot volgend jaar!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Wanda, Fijn dat je zo genoten hebt van deze driedaagse tocht. Zijn er nog lezers die belangstelling hebben om deze tocht ook eens te lopen? Volgend jaar voorjaar en zomer organiseren we de volgende, meld je alvast aan als belangstellende en je krijgt de datums door van mij zodra de tocht geboekt kan worden. h.veerbeek@natuurmonumenten.nl