Wandeling Kroegloper Santpoort
Afstand 17,5 km
Startpunt Station Santpoort-Noord
Eindpunt Station Haarlem

Een jaar lang wandel ik iedere maand in een andere provincie de mooiste wandeling van die provincie. Deze maand stond Noord-Holland op de planning. Irene den Ouden van DeWandeldate tipte mij de Kroegloper Santpoort door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Snel bestel ik het boekje ‘Kroeglopers’ bij mijn favoriete uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Eenmaal op de mat pak ik mijn cadeautje (een wandelgids is altijd een cadeautje voor mij) snel uit en lees ik het voorwoord. Ik lees over goede ideeën die in de kroeg geboren worden. Vaak gaan die ideeën weer verloren, maar het idee voor deze wandelgids bleef bestaan. Een wandelgids die mooie wandelingen weet te combineren met de leukste kroeg in de buurt, waar je na afloop een biertje kan drinken. ‘Een ‘mannenwandelgids’, de eerste in zijn soort’, lees ik. Maar natuurlijk ook voor stoere vrouwen die van een lekker glas bier houden. Nou ben ik absoluut geen bierliefhebber, maar een wandeling afsluiten met een goed glas wijn is vast ook geen probleem.

Jopenkerk Haarlem - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Meest bijzondere kroeg die ik ooit gezien heb, de Jopenkerk in Haarlem.

 

Met het boekje in mijn hand pak ik de trein naar station Santpoort Noord. De wandeling brengt mij in 17 kilometer door het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar de Jopenkerk in Haarlem.

Wandelen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De wandeling start bij het landgoed Duin- en Kruidberg, met zijn statige landhuis en bijbehorende park. Na het park duikt de route direct de bossen in. Ik word gewaarschuwd voor werkzaamheden in het bos en verbaas me over de vele omgevallen bomen en afgewaaide takken. Zou dit allemaal van de laatste herfststorm zijn?

Na een aantal kilometers verlaat de route het bos en wandel ik in het duingebied. De wind is krachtig en guur. Over de open vlakte heeft de wind vrij spel. Op een beschut plekje tref ik de eerste hooglanders aan. Zij zorgen ervoor dat bepaalde vegetatie weer een kans krijgt door hun gegraas en geschurk tegen de bomen.

Landgoed Duin en Kruidberg - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Statig hotel restaurant op landgoed Duin en Kruidberg

 

Paddenstoel op mos - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Een beetje herfst in de winter

 

Schotse Hooglanders 1 - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Schotse Hooglanders in de beschutting van de duinen

 

Op een beschutte plek gebruik ik een omgevallen boom als bankje om even op te warmen met een meegebracht kopje thee. Dit geeft mij weer energie om verder te lopen naar het uitzichtpunt op de Starreberg. Ik ben zo bezig met de wind en de mooie omgeving, dat ik niet goed oplet en de rode route de verkeerde kant op volg. Gelukkig kom ik er snel achter dat ik rondgelopen ben, dan maar de andere kant op. Hmmm… Dit klopt ook al niet met de routebeschrijving. Toch nog maar eens goed lezen. En ja hoor, RA voor LA aangezien… Dus de berg weer op en de andere kant op.

Niet veel later wandel ik tussen imposante dennenbomen, die mij beschutting bieden tegen de wind. Aangekomen bij het Vogelmeer staan er heuse golven op het meer. Met de wind in mijn gezicht wandel ik verder langs het meer naar het uitzichtpunt Lichtbakkeet. Ook hier weinig beschutting, dus snel weer door. Verder door het duingebied en door een klein dennenbosje. Op de Konijnenberg toch maar even gaan zitten op een bankje, met de wind in mijn rug. Gelukkig is mijn jas goed bestendig tegen de wind en blijf ik lekker warm.

Paddenstoel op stam - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Paddenstoeltjes op een boom

 

Boombank - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Wandelbankje in de duinen

 

Golven op Vogelmeer - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

De wind zorgt voor golven op het meer

 

Wanneer ik verder wandel, kom ik steeds meer gezinnen tegen. Niet veel later loop ik door een groot speelgebied, waar kinderen naar hartelust kunnen spelen, klimmen, struinen en zelfs zwemmen in duinmeer ‘t Wed.

Verderop staat het bezoekerscentrum. Hier vind je informatie over het gebied en zijn verschillende speurtochten voor kinderen verkrijgbaar. Hier kom ik er achter dat er in dit Nationaal Park wisenten leven. Deze Europese bizon was uitgestorven in het wild, gelukkig leefden er nog wel een aantal in gevangenschap. Hiervan zijn er kleine groepen uitgezet in natuurgebieden. Inmiddels leven er zo’n 5000 wisenten in (semi-) wilde omstandigheden. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland leeft ook een groep wisenten. Je kunt het gebied niet betreden, maar er zijn wel een aantal kijkpunten waar je, als je geluk hebt, de wisenten kunt spotten.

De wandeling die ik maak, komt niet langs een wisenten spotplek, goede reden om het gebied volgend jaar nog eens te bezoeken en wisenten te gaan spotten.

Trap - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

In de duinen moeten veel hoogteverschillen overwonnen worden

 

schuimkoppen - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Schuimkoppen op het meer

 

Bezoekerscentrum 2 - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

In het bezoekerscentrum Nationaal Park Zuid-Kennemerland leer je veel over de flora en fauna in dit gebied

 

Na het bezoekerscentrum is het even zoeken hoe de route verder gaat. De beschreven route is afgesloten middels een hek. Gelukkig zie ik op de kaart een alternatief: Na de oversteek bij de stoplichten ga je linksaf. Na zo’n 300 meter sla je linksaf een weggetje in. Deze blijf je volgen tot de wandelsluis bij het bord ‘Middenduin’ van Staatsbosbeheer.

Er volgt een prachtig stuk met stijgen en dalen door een afwisselend bosgebied. Bij Haarlem aangekomen, volgt de route de Brouwersvaart de stad in. Mijn vriend is met de auto naar Haarlem gekomen om mij op te halen en komt me tegemoet lopen. Het is zo druk bij de Jopenkerk, dat hij geen tafel heeft kunnen bemachtigen. Uiteraard werp ik nog wel even een blik binnen in dit bijzondere café.

Brug - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Bruggetje in Middenduin

 

Blad - Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Herfstbladeren in de bossen

 

ns- Kroegloper NP Zuid-Kennemerland

Zou hier ook een NS wandeling lopen?

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft mij echt betoverd met zijn schoonheid. Ruige duinen, stoere bossen en elegante landgoederen. Met recht de mooiste wandeling van Noord-Holland.

Wil jij deze wandeling ook maken? Bestel de wandelgids Kroeglopers hier en ga op pad!

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Ik wist helemaal niet dat er bij dat landhuis zo’n mooi wandelgebied lag. Toevallig ben ik daar vorig jaar geweest met een persdag, dus herkende het gebouw ineens, grappig! Jammer dat het zo druk was in de Jopenkerk, een lekker drankje had er vast wel in gegaan haha!

 • Leuk verhaal, ook maar weer eens daar wandelen

 • He wat een hoop bekende plekjes, deze route al een paar keer gelopen of delen daarvan. Maar inderdaad wat een afwisseling en goed in elk jaargetijde. Voor als je geen plek hebt om te zitten in de Jopenkerk: er zijn zoveel heerlijke kroegjes in het centrum. En overal wordt het heerlijke Jopenbier getapt.

 • Wat een prachtig verslag heb je geschreven Wanda, met mooie foto’s en filmpje erbij! Leuk om te zien hoe de natuur in de Kennemerduinen er in december uit ziet (herfstig ..). Wij liepen deze route in maart, met DeWandeldate, met een groep van 19. Toen was het ook heerlijk wandelen daar. En ook bij ons was de Jopenkerk stampvol. Maar ja, we kwamen dan ook op zaterdagmiddag om 5 uur aan. Half Haarlem stond er aan het speciaalbier.

  Ik ben vereerd dat je mijn Tip voor de mooiste route in Noord-Holland hebt gevolgd. Ik zag dat je bij andere tipgevers ook vaak de website noemt. Ik zou het fijn vinden als je in je inleiding in dit verslag achter mijn naam ook DeWandeldate vermeldt (DeWandeldate, datingsite voor wandelaars en actieve natuurliefhebbers). Groet, Irene

 • Dank je!
  Weet jij hoe ik op deze site ook met profielfoto kan verschijnen?

   • Hoi Wanda, leuke beschrijving en ik woon in Haarlem vlakbij het park. Ik fiets er vaak doorheen naar het strand.
    En die wisenten lopen “overal” vrij rond, vaak genoeg dat ik moest stoppen omdat een wisent op het fietspad stond.
    Ga zo door !