Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

Prinsjesestafette dag 3: van Schoonhoven via Nieuwerkerk aan den IJssel naar Rotterdam

In alle vroegte verzamelen p[ dag 3 zo’n dertig wandelaars zich voor etappe zeven van de Prinsjesestafette in Schoonhoven. Vandaag worden er weer twee etappes gelopen, op weg van Nijmegen naar Den Haag. De eindbestemming voor deze dag is Rotterdam.

 

Prinsjesestafette

Voor wie de afgelopen dagen nog niet heeft meegekregen waar ik mee bezig ben, nog even een korte uitleg: Deze week wandel ik de Prinsjesestafette, een wandel 4-daagse van Nijmegen naar Den Haag, om daar de start van het Prinsjesfestival te vieren. Het Prinsjesfestival wordt ieder jaar georganiseerd rond Prinsjesdag en ieder jaar is er een andere provinciepartner. Dit jaar dus de provincie Gelderland. In tien etappes lopen burgemeesters, wethouders, inwoners en liefhebbers van Gelderland in een grote estafette naar de Hofstad. Het motto van de Prinsjesestafette is “Gelderland levert Den Haag mooie streken”. De afgelopen twee dagen werden er zes etappes gelopen:

  • Nijmegen – Zetten 19,9 km
  • Zetten – Ochten 17,2 km
  • Ochten – Tiel 13,8 km
  • Tiel – Geldermalsen 20,9 km
  • Geldermalsen – Leerdam 22,3 km
  • Leerdam – Schoonhoven 23,7 km

 

Etappe 7: Schoonhoven – Nieuwerkerk aan den IJssel 27,8 km

Vandaag worden we ontvangen met een heerlijk vers croissantje bij de start. Wat een verwennerij zo op de vroege morgen. Na de startfoto gaat de groep op pad. Voorop drie ervaren wandelaars die regelmatig vierdaagsen, Kennedymarsen en Dodentochten lopen. Met een gemiddelde snelheid van 6 kilometer per uur hebben ze er goed de vaart in.

We wandelen een klein stukje door Schoonhoven om vervolgens langs de Lekdijk richting Ammerstol te wandelen. Het begint al snel te miezeren, maar dat mag de pret niet drukken. We verlaten even de dijk om door het natuurgebied Buitenlanden van Ammerstol te wandelen. Dit moerasgebied werd lang geleden voor rietcultuur gebruikt.

 

Prinsjesestafette Lekbos

2 Lekdijk op

 

Intussen komen de gesprekken ook op gang en word ik door een aantal inwoners van de gemeente Lochem enthousiast gemaakt voor de Barchemse 4Daagse in de Achterhoek. Deze 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer. Maar je kunt ook 20, 30 of 40 kilometer per dag lopen. In Barchem kunnen er maximaal 1500 wandelaars meedoen.

Het valt mij op dat er veel wandelaars zijn die verschillende vierdaagses hebben gewandeld. Later hoor ik dat ze vanuit de gemeente Lochem zijn uitgenodigd hier mee te wandelen en gezamenlijk met een bus zijn gekomen. Super gezellig natuurlijk!

De route verlaat de dijk en gaat de Zuid-Hollandse polders in. Een dame op leeftijd blijft wat achter en ik wacht even op haar. Ze vertelt me dat ze vroeger heel veel wandelde, maar sinds een herseninfarct gaat het allemaal niet meer zo snel. We keuvelen over het wandelen, wandelkleding, de Achterhoek en de polders in de Krimpenerwaard waar we doorheen lopen. We raken langzaam maar zeker steeds verder achterop de groep. Maar gelukkig is daar het supportteam. En ook nog eens voor een enorme stortbui neerplenst. Met de bezemwagen worden we naar Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen in Bergambacht gebracht waar de eerste rustpost is.

 

3 dreigede luchten

4 zwanen

 

Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen is gevestigd in een prachtige gerestaureerde boerderij. Wanneer we binnenkomen worden we welkom ontvangen met broodjes en koffie. De eigenaresse vertelt trots dat hier dagelijks mensen met een verstandelijke beperking werken. Ze nodigt ons uit om zeker nog eens terug te komen om in de omgeving te wandelen en te genieten van een heerlijke pannenkoek.

Eigenlijk zit ik wel lekker Onder de Molen, maar we moeten weer door. Er staan nog heel wat kilometers op de planning vandaag. Het tweede stuk sluit ik aan bij Michael Ten Holder van de provincie Gelderland en Bert Groot Wesseldijk wethouder van de gemeente Lochem. Al snel komt het gesprek op de verschillende wandelnetwerken in de provincie. Het wandelkeuzepuntennetwerk biedt wandelaars de vrijheid zelf te bepalen welke afstand ze willen lopen en daar een passen de route bij te plannen.

Ook Bert vertelt enthousiast over de Barchemse 4Daagse, misschien moet ik hem toch maar eens op mijn lijstje gaan zetten…

 

5 hek

Loetbos

wanda wandelt

16 paddenstoel

 

Intussen lopen we over een tiendweg tussen sloten en weilanden door. Een hek blokkeert ons pad en dapper klimmen we eroverheen. Tot iemand zo slim is om even het touwtje los te maken en het hek te openen. De koeien staan het gestuntel van een afstandje te bekijken.

Samen met Esther en Claudia wandel ik verder. Het gesprek komt op de Camino, een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Esther heeft hem in juni gelopen en vond het heel speciaal. Ze zou graag nog een keer de Camino wandelen, maar vreest dat het dan tegen gaat vallen omdat het nu zo bijzonder was. Gelukkig zijn er meer wegen die naar Santiago lopen!

De route naar Nieuwerkerk aan den IJssel, brengt ons in het Loetbos. Dit bos is een door mensenhanden ontwikkeld recreatiegebied uit de jaren ’50 rond het riviertje de Loet. Je vindt er moerasbos, schraalgraslanden en een grote recreatieweide. Over een schelpenpad slingeren we door het bos en passeren we verschillende bruggetjes.

Bij het gezellige theehuis Theetjetiendweg in Oudekerk aan den IJssel is er weer een pauze. Her worden we verwend met verse soep en brood. Heerlijk om even op te warmen en de voeten rust te geven. Na 17 kilometer hou ik het heel even voor gezien. De volgende etappe start om 13.00 uur in Nieuwerkerk aan den IJssel en ik wil graag een stukje met de nieuwe groep meelopen.

Het supportteam is zo lief om mij van Oudekerk aan IJssel naar Nieuwekerk aan den IJssel te brengen. Daar staat een frisse groep wandelaars al te wachten.

 

8 polders

9 welkom

10 Theetuin

11 pompoen

 

Etappe 8 Nieuwerkerk aan den IJssel – Rotterdam 23,8 km

De kopgroep van etappe 7 komen precies aangelopen op het moment dat wij aankomen rijden. Zij hebben netjes binnen de tijd gewandeld en sluiten aan bij de volgende etappe. In totaal wandelen zij dus 51,6 kilometer vandaag.

Wanneer alle wandelaars binnen zijn gaan we op pad. Het tempo ligt direct alweer hoog en met al 17 kilometer onder de schoenen, moet ik echt aanpezen om de wandelaars bij te houden. Vera van de wandelblog Vera Wandelt is ook van de partij. Altijd leuk om met collega-bloggers te wandelen en kennis en ervaring uit te wisselen.

We wandelen langs de Ringvaartdijk van Nieuwerkerk aan den IJssel richting Zevenhuizen. Niet een hele spannende route, maar gelukkig is er genoeg gezelschap. Ik raak in gesprek met een man over mijn blog en de tips die ik op mijn blog geef over in je eentje wandelen. Hij mist tips over hoe je moet omgaan als je dieren tegen komt op je pad. Tijdens het wandelen kom je wel eens oog in oog te staan met bijvoorbeeld koeien, paarden, zwanen en Schotse Hooglanders. Hoe ga je hiermee om? Zeker wanneer ze jongen hebben. We praten over de waakzaamheid die je altijd moet hebben als je deze beesten tegen komt. Ze zien er misschien lief uit, maar zeker met jongen, kunnen ze agressief worden. Het is dus altijd zaak om goed afstand te houden. Vertrouw je het niet? Zoek dan een andere route.

 

12 ringdijk

13 de vlag

15 Aalten

 

Van het omgaan met dieren tijdens een wandeling komt het gesprek op de Vierdaagse. Dit lijkt de rode draad van de dag te zijn. Net als de Camino, heeft iedereen zijn eigen bijzondere ervaringen met en tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Wanneer je over wandelen in gesprek gaat met mensen komt eigenlijk altijd het gezondheidsaspect ter sprake. Niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid. Wandelen doet veel goeds voor lichaam en geest.

In Zevenhuizen besluit ik dat het genoeg is geweest voor vandaag. Het doet een beetje pijn om de wandelaars zonder mij te zien vertrekken, maar morgen is er nog een dag. Morgen wandelen we van Delft naar Den Haag, waar we feestelijk onthaald worden op de geïmproviseerde Via Gladiola. Ik heb er zin in!

Wil je niks missen van de feestelijkheden van morgen? Volg mij dan via mijn Instagram story!

Post Tags

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen reacties