#Twexcursie op De Dellen met @Bosw8erSabine en @MoBoswachter

In een DM op Twitter vroeg @Bosw8erSabine of ik zin had om mee te gaan op #twexcursie in landgoed De Dellen. Een excursie speciaal voor haar volgers op Twitter. Zo’n aanbod laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. In 2014 mocht ik al een keer met Sabine en haar collega Remco op excursie over het Wekeromse zand. Het viel mij toen al op hoe bevlogen deze twee boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn. Ook deze excursie beloofde weer een middag vol informatie en natuurbeleving te worden.

Landgoed De Dellen

Landgoed De Dellen is één van de vele natuurgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen en 533 hectaren groot. Het landgoed, dat aan de noordflank van de Veluwe ligt, bestaat uit heide en bossen en herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis. Zo leeft er een groot aantal edelherten en kun je er veel vogelsoorten spotten. Dit landgoed is ook een belangrijke verbindingszone tussen de Oldebroekse Heide en het Eperholt.

De Dellen

Met een waterig zonnetje is het heerlijk wandelen op De Dellen

 

Indrukwekkende lanen op De Dellen

Indrukwekkende lanen op De Dellen, het blad in een bevroren plas maakt het plaatje nog specialer.

 

Op pad met de boswachter

We worden gastvrij onthaald bij de werkschuur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Sabine vertelt ons over het gebied waar we straks doorheen gaan wandelen en stelt Monique (@MoBoswachter op Twitter) aan ons voor. Sabine en Monique kennen elkaar uit de opleidingstijd van Sabine. Monique is junior- en natuurwijs boswachter bij Staatsbosbeheer op de Veluwe. Samen nemen ze ons een middag mee de natuur in.

De houtoogst, heerlijk die geur!

De houtoogst, heerlijk die geur!

 

Boswachter Sabine op De Dellen

Boswachter Sabine heeft en passie voor bomen

 

Al na de eerste meters worden we overvallen door de geur van vers gekapt hout. De kap is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van het bos, maar is ook een mooie inkomstenbron voor het Geldersch Landschap & Kasteelen. Sabine vertelt ons dat voorafgaand aan de houtoogst er een gedetailleerde inventarisatie gedaan wordt van de percelen. Per perceel wordt er goed gekeken welke bomen er gekapt kunnen worden (deze krijgen een oranje stip) en welke bomen een zogenaamde ‘toekomstboom’ zijn en behouden moeten worden (deze krijgen een blauwe stip). Dit alles wordt nauwkeurig op kaart ingetekend, zodat iedereen die werkzaam is tijdens de kap, exact weet welke boom wel en niet gekapt mag worden. Hierbij wordt natuurlijk ook goed gekeken naar het leven in en om de bomen.

Tijdens de wandeling komen we langs een boom met een nest van de zwarte specht. Het is maar de vraag of er in dit perceel gekapt kan worden. Teveel verandering en onrust in de omgeving kan ervoor zorgen dat de specht vertrekt en dat moeten we niet willen. Terwijl Sabine haar verhaal doet, horen we de specht van ver aankomen. Stilletjes lopen we verder, zodat hij rustig en veilig zijn nest op kan zoeken.

Kamperen op De Dellen

Kampeerterrein De Dellen

Kamperen midden in de natuur, het kan op De Dellen

Midden in het natuurgebied ligt een open veldje met een hek eromheen. Hier mag je als natuurliefhebber kamperen met tent, caravan of camper. Veel faciliteiten zijn er niet. Maar dat maakt het nog avontuurlijker! Er staat een grondwaterpomp en een afvalcontainer. De rest moet je toch echt zelf mee sjouwen. Wie weet kom ik van de zomer nog eens terug om hier mijn tentje op te slaan. Hier vind je meer informatie over kamperen op De Dellen.

Heide en bos

Landgoed De Dellen is heel afwisselend, zo loop je door de bossen, met prachtige statige lanen, op smalle paadjes die over de heide kronkelen en bospaden die hier en daar behoorlijk donker zijn.

Heide De Dellen

Genoeg wandelbankjes op De Dellen

Op één van de heidevelden die we kruisen, ligt het graf van Cornelis Sebastiaan Buys Ballot, landheer van De Dellen van 1890 tot 1928. Het verhaal gaat dat hij samen met zijn hondje hier begraven is. Hij is de laatste landheer geweest voor De Dellen in handen kwam van het Geldersch Landschap & Kasteelen. Zijn vader legde hier nieuwe bossen aan van eik, beuk en fijnspar. Cornelis Sebastiaan heeft dit later uitgebreid met exotische boomsoorten en de aanleg van lanen.

Sporen zoeken

Het wild laat zich deze dag niet zien, maar we ontdekken wel een aantal sporen. Zo zien we hoefafdrukken op de heide en een zwijnenpoel langs het pad. De wilde zwijnen nemen hier een bad en schuren vervolgens langs de bomen. Dit doen ze om van ongedierte op hun huid af te komen. Als je goed zoekt op de bomen rond zo’n zwijnenpoel, heb je kans de haren van een wild zwijn te vinden.

Om het wild in De Dellen meer rust te geven zijn er onlangs een aantal paden afgesloten. Niet alle trouwe bezoekers kunnen dit waarderen, maar het is erg belangrijk voor de dieren die hier leven. Net buiten zo’n rustgebied doet @Wandelstock een bijzondere vondst, de onderkaak van een wild zwijn. Super indrukwekkend!

Boswachter Monique bij een Zwijnenpoel

Boswachter Monique bij een Zwijnenpoel

 

Onderkaak Wild Zwijn De Dellen

Bijzondere vondst, een onderkaak van een wild zwijn

 

Sabine en Monique vertellen ronduit over alles dat we zien, ruiken en horen. Wil jij ook een keer op pad met één van de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen? Bekijk dan hier de agenda waar alle evenementen opstaan. Maar je kan natuurlijk ook zelf het gebied gaan ontdekken. Er zijn 4 korte wandelingen uitgezet tussen de 3 en 4,5 km. Deze kun je ook combineren tot een langere wandeling. Download hier de wandelfolder van De Dellen.


Sabine en Monique, bedankt voor deze superleuke en vooral ook leerzame excursie!

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Leuk zo’n dagje wandeling, wat gaaf dat je daar voor uitgenodigd wordt! Gelderland heeft heel veel prachtige gebieden, maar de Dellen ken ik zelf nog niet. Dat kampeerterrein klinkt goed!