Utrechtpad Wijk bij Duurstede – Veenendaal

Een echte lange afstand wandeling, het moest er maar eens van komen. Omdat ik op zaterdag gewerkt, was ik maandag vrij. Dus vroeg uit de veren, tasje vol proviand, route zorgvuldig nagelopen en vastbesloten vandaag 29 kilometer te gaan wandelen. Het Utrechtpad brengt mij vandaag van Wijk bij Duurstede naar Veenendaal over de Utrechtse Heuvelrug.

Etappe 3 en 4 wandelen over het Utrechtpad

Eenmaal in Wijk bij Duurstede aangekomen vind ik de route snel terug en wandel langs de Kromme Rijn de stad uit een griend in. De paden zijn modderig en de omgeving is prachtig! Wat een rust weer. Niet veel later wandel ik over het landgoed Broekhuizen en kom ik de eerste mede wandelaars tegen. Na Leersum de eerste klim van de dag naar de Graftombe Nellesteyn. Ik word wat vreemd aangekeken door een oudere man die staat te genieten van het uitzicht. Helaas heb ik geen contant geld bij, anders had ik even een bezoek gebracht aan de graftombe. Ik vervolg mijn pad.

Utrechtpad: Wijk bij Duurstede - Veenendaal

De eerste herfststorm heeft littekens achtergelaten in de bossen, ik verbaas mij over de hoeveelheden afgebroken takken en bomen. Ik wandel langs een heideveld en geniet van het weidse uitzicht. Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer blijkt deze helaas gesloten, ik besluit nog een stukje door te wandelen om een mooie rustplek te vinden.

Langs de Leersumse Plassen en over het Leersumse Veld. Ik haal een groepje wandelaars in en hoor achter me “You never walk alone”. Dat maakt het wandelen juist zo leuk, je bent op jezelf teruggeworpen maar ontmoet ook veel andere mensen. Inmiddels ben ik al geruime tijd op weg en begin ik mijn benen een beetje te voelen. Het is tijd voor lunch! Bovenaan de Leeuwenkuil besluit ik te genieten van het uitzicht. De Leeuwenkuil is een voormalige zandafgraving, maar is inmiddels een ruige heide. De wind maakt het wel wat frisjes, maar ik krijg nieuwe energie en besluit dat het me vandaag gaat lukken om die 29 kilometer uit te lopen.

De top van de Amerongse Berg bereik ik makkelijke dan verwacht, ergens had ik de visioenen van de klim naar de Donon tijdens de GR 5. Met zijn 68,9 meter is de Amerongse Berg het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, maar in vergelijking met de 1008 meter van de Donon stelde deze klim niet zoveel voor… Helaas is er geen uitzicht en wandel ik snel weer naar beneden.

 

Laatste kilometers zijn het zwaarst

Op de Elsterberg is wel een prachtig uitzicht over de Gelderse Valei, heel on-Nederlands. Ik sta, ik kijk, ik geniet en wandel verder. Het begint nu zwaarder te worden, “op karakter” zeg ik tegen mezelf en stap dapper door. Bij een kleine route wijziging loop ik verkeerd, ik was met mijn gedachte ergens anders en zat niet op te letten. Gelukkig heb ik het redelijk snel door en ben ik zo weer terug op de juiste route. Ik laat de bossen achter me en wandel Veenendaal in, ik heb het gehaald!

 

Praktische informatie etappe 3 & 4 Utrechtpad

Wandeling Utrechtpad etappe 3 Wijk bij Duurstede – Valkenheide
Afstand 11 km
Startpunt Bushalte steenstraat-centrum, Wijk bij Duurstede
Eindpunt Let de Stigterpad, 3956 Leersum

 

Wandeling Utrechtpad etappe 4 Valkenheide – Veenendaal
Afstand 18 km
Startpunt Let de Stigterpad, 3956 Leersum
Eindpunt Station Veenendaal West

 

Wil jij ook het Utrechtpad gaan wandelen? Bestel de gids van het Utrechtpad.

Lees ook: Utrechtpad wandelen, tips & ervaringen

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments