Wandelen in het Drents-Friese Wold

Drenthe is voor mij nog een redelijk onbekende provincie als het op wandelen aan komt. Ik ken het wel van de huifkarvakanties die ik als kind beleefde en herinner me vooral de mooie dorpjes en de rechte paden in het bos met op de hoek een steen met een nummer.

Samen met de OutdoorBloggers mocht ik Drenthe gaan ontdekken in de vorm van een wandelestafette. Iedere dag ging één van ons op pad in een natuurgebied in Zuidwest Drenthe. Ik mocht het Nationaal Park Drents-Friese Wold gaan ontdekken vanuit Diever.

Boswachter Aaldrik van Staatsbosbeheer heeft speciaal voor mij een kaart geprint met daarop de mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold. Hij vertelt dat er wel 24 wandelroutes in het Drents-Friese Wold zijn uitgezet, maar deze staan niet op de kaart die hij voor mij gemaakt heeft. Hij wil namelijk dat ik zelf mijn weg ga zoeken, lekker struinen (maar wel op de paden blijven!) en de paden pakken die ik interessant vind. Daar hou ik wel van 😊.

Kaart Drents-Friese Wold met highligts
Samen met onze mascotte Schoapie ‘t heideschaap bestudeer ik de kaart van het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden in Nederland en bestaat naast bos ook uit verschillende heidegebieden en zandverstuivingen. Maar het Drents-Friese Wold heeft er niet altijd zo uitgezien, vertelt Aaldrik mij. Het gebied wordt al vanaf de ijstijd bewoond, de hunebedden zijn daar een overblijfsel van.

Veel later vestigden zich hier ook boeren en ontstond het karakteristieke esdorpenlandschap, met essen, heidevelden en bosjes. De schapen graasden op de heidevelden en de mest uit de potstallen werd gebruikt om de essen vruchtbaar te maken. Door de intensieve begrazing ontstonden er zandverstuivingen.

Die zandverstuivingen werden zo hevig dat het een bedreiging ging vormen voor de dorpen en akkers. Om het zand vast te leggen werden er bomen geplant. Later werd dit productiebos voor de houtvoorziening aan de mijnen. Ook werden heidevelden ontgonnen tot landbouwgrond.

Inmiddels zijn ze al een aantal jaar bezig om het gebied meer diversiteit te geven. De productiebossen zijn verminderd, naaldbossen maken plaats voor gemengd bos en rechte brede zandwegen worden vervangen voor meer avontuurlijke paden. Ik ben benieuwd wat ik op mijn wandeling tegen ga komen!

Maar eerst is het tijd voor ontspanning. Ik heb zojuist mede-OutdoorBlogger Carolien ontmoet in Villa Blauwhemel. Zij heeft heerlijk gewandeld op het Holtingerveld en draagt het stokje aan mij over. We genieten samen van een Fins verrassingsdiner op mijn hotelkamer. Helemaal coronaproof, maar toch het heerlijke gevoel van er even helemaal uit zijn. Dit hotel ligt aan de rand van het bos bij het plaatsje Diever. Morgenochtend stap ik hier de voordeur uit en kan ik direct gaan wandelen.

Struinen door het Drents-Friese Wold

De volgende ochtend ben ik al vroeg wakker. Ik besluit voor het ontbijt een ochtendwandeling te maken in de hoop de zonsopkomst te spotten. Dat lukt! Ik zie zelfs nog een paar reeën in het veld. Na een lekker ontbijt en met een lunchpakket en een thermoskan koffie in mijn rugzak ga ik op pad.

Mijn eerste doel is het vinden van de Hoekenbrink. Ik loop over mooie glooiende bospaden met links en rechts heuvels die hier ontstaan zijn tijdens de zandverstuivingen, waar Aaldrik mij gisteren over vertelde. De naaldbomen staan op een zacht bed van mos. Het brengt mij even terug naar Zweden. Ik loop op gevoel in noordelijke richting. Het is nog vroeg, dus heerlijk rustig in het bos. Ik houd mijn oren gespitst in de hoop een zwarte specht te treffen. Deze vogel is het symbool van Nationaal Park Drents-Friese Wold, dus hoe mooi zou het zijn als ik hem tref.

Als ik op de Hoekenbrink kom, verstil ik helemaal; wat een prachtige plek! De heide en zandheuvels omringd door bossen zijn een ware oase van rust. Ik ga even zitten op een bankje en bedenk me dat alleen de schaapskudde nog mist. Die blijven vast op stal vanwege de lammetjes.

Na de Hoekenbrink verandert het bos van naaldbos naar loofbos. Ook kom ik een aantal plekken tegen waar recent gekapt is. Het ziet er nu even niet zo mooi uit, maar ik weet dat dit allemaal onderdeel is van een groter plan voor de toekomstige generaties.

Intussen zingen de vogeltjes er vrolijk op los, maar de zwarte specht laat zich niet horen… Of toch? Ineens hoor ik hoog in een boom iets kloppen. Ik tuur naar de bomen, maar kan niets zien. Op het moment dat ik besluit door te lopen zie ik in mijn ooghoek een bonte specht wegvliegen.

Ik vind mijn weg over verschillende paden naar een klein heideveldje met de naam Prinsenbos. Ik had op het boswachtersblog al gelezen dat dit een stukje verwilderde natuur is. Vroeger stond hier een boerderij, waarvan ik de ruïne later tegenkom. In dit gebied mag je struinen en dat doe ik dan ook! Heerlijk om zelf je weg te vinden. Belangrijk is wel dat je niet bang bent van grote grazers, want je kunt hier een Schotse Hooglander tegen het lijf lopen.

Na een heerlijke struintocht is het tijd om de Oude Willem over te steken. Deze vroegere landbouwenclave wordt helemaal omgevormd tot natuurgebied, oude paden komen te vervallen en nieuwe paden worden aangelegd. Ik wandel over een splinternieuw betonpad, waarin ik sporen spot van een ree en een otter.

Zodra ik aan de andere kant bij de bosrand ben, zie ik een prachtig bankje staan. Tijd voor koffie en wat lekkers uit mijn lunchpakket. Het zonnetje doet goed zijn best en ik geniet er volop van! Maar ik moet door, want er is nog meer te ontdekken.

Ik kom weer een klein paadje tegen en hoewel die niet helemaal in de richting loopt waar ik heen wil, besluit ik hem toch te volgen. Het kronkelt tussen de bomen door steeds dieper het bos in. Heerlijk om zo te dwalen. Maar zodra ik een pad zie dat meer in de richting gaat van waar ik heen wil, besluit ik die toch te nemen. Er staat voor vandaag 20 kilometer op de planning en dat is meer dan genoeg.

Dit pad brengt mij bij de Ganzenpoel, weer zo’n prachtige plek. Dit schiet niet op hoor, want ik blijf maar foto’s maken van al die mooie plekken. Snel door naar de volgende verborgen parel, het Noordsveen.

Het is inmiddels na de middag en ik merk dat ik wat meer mensen tegenkom. Zeker daar waar fietspaden zijn is het wat drukker, maar gelukkig kan ik zelf mijn route bepalen en zijn er genoeg paden waar ik helemaal niemand tegenkom.

Ik ben bij het heideveld De Stoevert al een plakkaat tegengekomen over ondergedoken verzetsstrijders in het bos en ik wist dat er vlakbij het hotel waar ik verbleef een onderduikershol is dat je kunt bezoeken. Na even op de kaart te speuren zie ik dat het me waarschijnlijk 2 kilometer extra gaat opleveren. Ik besluit dit extra ommetje toch te maken.

Niet veel later sta ik voor de ingang van het onderduikershol, ik loop naar binnen in een donkere ruimte. Achterin komt er een klein beetje daglicht door een soort van raampje dat als vluchtroute werd gebruikt. Helaas werden de onderduikers door de Duitsers ontdekt en werden ze afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland. Een indrukwekkende plek.

De laatste kilometers speur ik de bossen af naar Sayaguesa-runderen. Deze grote grazers helpen hier met het beheer van het bos als grote grazers. Ze trekken zich weinig van mensen aan, maar je moet wel afstand houden. Op het bordje dat ik aan het begin van hun graasgebied zag staan, zien ze er behoorlijk indrukwekkend uit. Helaas spot ik ze, net als de zwarte specht, niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Na een dikke 24 kilometer wandelen in het Drents-Friese Wold, ben ik terug bij Villa Blauwhemel. Ik heb genoten van een geweldig mooie struinwandeling door het Drents-Friese Wold en omdat ik nauwelijks bestaande routes volgde, kwam ik erg weinig mensen tegen. Benieuwd naar de kaart die Boswachter Aaldrik voor mij maakte? Je kunt hem hier downloaden.

Het is tijd om het stokje (of eigenlijk schaapje) door te geven. Ik rijd naar Westerbork waar ik Anto tref die de volgende dag op pad gaat in en om het Mantingerveld.

Meer lezen over Zuidwest Drenthe? Hier wandelde de andere OutdoorBloggers:

Deze wandelestafette is uitgevoerd in samenwerking met regio Zuidwest-Drenthe, Provincie Drenthe en het LEADER landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Mooi verslag en de foto’s zijn weer prachtig. Heerlijk om er zo toch een beetje bij te zijn.

  • Prachtige streek daar!!!

  • Weer veelbelovend gebied! Paasgroet🐥👏☕️