Winterwandelen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Vorig jaar wandelde ik voor het eerst door Nationaal Park Zuid-Kennemerland en dat smaakte naar meer! Toen ik de Winterwandeling van dit prachtige Nationaal Park voorbij zag komen, heb ik deze direct in mijn agenda gezet. Op zondag 21 februari wandel ik 25 kilometer tijdens dit jaarlijkse wandelevenement. Naast de 25 kilometer wandeling, is er ook een route van 15 kilometer uitgezet. Wandel je mee?

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De Winterwandeling start bij het duurzame bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Dit bezoekerscentrum is gebouwd naar het voorbeeld van een 7e eeuwse duinboerderij die gevonden werd in het Nationaal Park bij de Grote Olmen, hoe bijzonder is dat! In het bezoekerscentrum is er naast het leuke Duincafé ook een tentoonstelling met interessante achtergrond informatie over het gebied.

Winterwandeling NP Zuid-Kennemerland duinen

Prachtige paden door de duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

Vanuit het bezoekerscentrum ontdek je het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat bestaat uit 3800 hectare strand, duinen, landgoederen en bos tussen IJmuiden en Zandvoort. De routes van de Winterwandeling brengen je bij de mooiste plekken met spectaculaire vergezichten en het Vogelmeer. Ontdek nieuwe paden en laat je verrassen door de schoonheid van dit gebied. Wie weet spot je nog een wild paard of Schotse hooglander.

Winterwandeling NP Zuid-Kennemerland vogelmeer

Het Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

 

De 25 kilometerwandeling komt langs een bijzonder natuurproject ‘Noordwest Natuurkern’. Sinds 2005 wordt hier gewerkt aan een dynamisch duinlandschap. De duinen zijn een aantal jaar geleden afgegraven tot op het kale zand om de wind weer zijn werk te laten doen: verstuiven van duinen. Er zijn vijf windsleuven in de zeereep die ervoor zorgen dat kalkrijk zand vanaf het strand bij westenwind de duinen wordt ingeblazen, waardoor meer variatie in flora en fauna kan ontstaan. Nu maar hopen dat op 21 februari de wind goed staat, zodat ik een paar mooie foto’s kan maken van de stuivende duinen.

Bij terugkomst staat er een kop soep klaar om bij op te warmen. Ik heb er al helemaal zin in!

Inschrijven Winterwandeling

Wil jij deze wandeling ook meemaken? Schrijf je dan nu in op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De kosten zijn 7,50 p.p. Daarvoor krijg je een routekaart, bij terugkomst in het bezoekerscentrum een lekker kopje soep en een herinneringsvaantje als bewijs van deelname.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments