Cabiner trekking: Drie dagen ondergedompeld in de natuur van Drenthe

Even helemaal weg van alles. Ik zit in een enorm drukke periode en voel heel erg de behoefte om even de boel de boel te laten en de natuur in te trekken. Echt weer om te kamperen is het zo vroeg in het jaar nog niet. Wanneer ik over Cabiner hoor, word ik helemaal blij. Midden in Drenthe, verscholen in de bossen staan vier circulaire hutten, de zogenaamde Cabiners. De Cabiners zijn alleen te voet bereikbaar en zijn volledig zelfvoorzienend.

Er zijn prachtige wandelroutes beschikbaar om van de parkeerplaats of de bushalte bij je Cabiner te komen en rond iedere Cabiner is nog eens een rondwandeling ontworpen van 15 kilometer. Hou je van meer uitdaging, dan kun je ook van hut naar hut lopen.

Ik kies voor dat laatste. In drie dagen een rondwandeling van 57 kilometer met twee overnachtingen in verschillende Cabiners. De wandelroutes komen van de hand van Rob Wolfs, gebaseerd op de diverse bestaande Trage Tochten, maar op maat gemaakt speciaal voor Cabiner. Gegarandeerd dat je over de meest bijzondere paadjes loopt die er te vinden zijn. Laat dit micro-avontuur maar beginnen!

 

Wandelen om even echt samen te zijn

Een week voor vertrek check ik het weer. De voorspellingen zien er niet al te best uit, maar dat trekt vast wel bij bedenk ik me. Een paar dagen voor vertrek belt mijn broertje mij ietwat zenuwachtig op. “Heb jij nog een regenpak voor mij?”. We gaan dit avontuur samen aan. Als tieners liepen we het Pieterpad en een deel van de GR 5. Sindsdien heeft hij nooit meer een trektocht gemaakt, maar voor zijn zus wil hij graag een uitzondering maken. We spreken de paklijst door en ik stel hem gerust dat het met het weer vast wel goed komt.

Op de avond voor vertrek besef ik dat het helemaal niet goed komt met het weer… En ik begin me ook een beetje zorgen te maken om mijn broer. Hij werkt dan wel in de horeca, waar hij de nodige kilometers per dag maakt en hij zit regelmatig op zijn racefiets, maar ongetraind met een paar nieuwe wandelschoenen en een rugzak van 12 kilo 57 kilometer wandelen… Wat doe ik hem aan!

 

Back to nature

In alle vroegte stappen we in de auto, op naar Drenthe. Aangekomen op de plaats van de bestemming regent het zachtjes. Uit voorzorg trekken we de regenkleding aan. Goed ingepakt gaan we op pad. De stemming zit er goed in.

Al snel genieten we van de prachtige paden door de bossen, die af en toe even de rand van het bos opzoeken en ons een weidse blik over het boerenland geven. Het voelt heerlijk vertrouwd om hier samen met mijn broer te wandelen. Ik geniet van zijn verwondering over de natuur en zijn jongensachtige enthousiasme. We kletsen heel wat af en ondertussen hou ik de kaart goed in de gaten, zodat we niet verdwalen.

 

Wanda Wandelt Cabiner trekking   Lente

 

Een bezoek aan voormalig kamp Westerbork

Op de route ligt voormalig kamp Westerbork. Als tiener vonden we dit al indrukwekkend, maar het raakt ons nu nog meer. Zou dat met de leeftijd te maken hebben of dat we inmiddels zelf kinderen hebben? Bij een wagon waarmee 107.000 Joden getransporteerd werden naar de kampen in het oosten van Europa staan we even stil om te luisteren naar het monument “De Gesproken Namen”. Hier worden op dezelfde datum dat een transport in de oorlogsjaren vertrok, de namen van de transportlijst van die dag uit 1942, 1943 of 1944 voorgelezen.

 

Voormalig kamp Westerbork    Rails voormalig kamp westerbork

 

Cabiner trekking dwars door de natuur

Diep onder de indruk wandelen we verder. We komen op een uitdagend pad, waar verschillende bomen onze weg barricaderen. Al klimmend en klauterend vinden we onze weg. We moeten nu redelijk dicht bij Cabiner 1 zijn. Helaas lopen we vast op een omheining, maar met de coördinaten in de gps weten we hem uiteindelijk te vinden.

Deze eerste Cabiner staat op een prachtige open plek verscholen in het bos, zodat je hem vanaf het pad niet goed ziet staan. Omdat wij vanavond in Cabiner 2 slapen en dus niet de code hebben voor deze deur, besluiten we even uit de wind uit te rusten achter de Cabiner.

Met hernieuwde energie gaan we weer op pad en het wordt zowaar droog! Een jong stel komt ons tegemoet lopen met een slaapzak en een paar tassen met eten, die zijn vast op weg naar de Cabiner waar wij zojuist gerust hebben. We wensen ze veel plezier en wandelen snel door.

Het zonnetje laat zich even zien, maar aan de andere kant zien we hele dikke wolken. Al snel steekt de wind op en zijn we blij dat we het pad door de velden inruilen voor de bosrand. Niet veel later barst de regen los. We zien er de lol wel van in.

Donkere dennenbossen met een tapijt van prachtig groen mos wordt afgewisseld met gemengd loofbos waar de herfstbladeren nog op de grond liggen. Even denk ik dat de blaadjes opwaaien door de wind, maar dan zie ik dat het tientallen vogeltjes zijn die opvliegen. Verderop steken ineens vier reeën over. Al snel vergeten we dat we in de stromende regen lopen.

 

02 Wanda is blij   04 Zon

 

Bevoorrading bij Staatsbosbeheer

Bij het kantoor van Staatsbosbeheer is één van de parkeerplaatsen waar je je auto kunt achterlaten wanneer je een Cabiner boekt. Hier is ook een kast, waar je boodschappen in staan wanneer je een maaltijdpakket hebt besteld. Er staat een enorme tas voor ons vol verse groente en biologische producten. We krijgen niet eens alles in onze rugtassen en zodoende lopen we de laatste vier kilometer met een boodschappentas in de hand naar Cabiner 2.

Dat laatste stuk van de route is erg mooi! We lopen een stukje door de velden, om daarna weer snel de bossen in te duiken. Een glibberig vlonderpad langs een prachtig moerasachtig vennengebied verrast ons. Wat een schoonheid!

 

Heideveld   Vlonderpad

 

Overnachten in een Cabiner

Dan ineens zien we het silhouet van de Cabiner. We zijn er!

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Wanda Wandelt 💚 Wandelen (@wandawandelt) op

 

Eenmaal binnen gooien we onze rugzakken af, gaan de regenkleding en de schoenen uit en steken we de kachel aan. Zodra de kachel brand, is het even tijd voor ontspanning. Mijn broer trekt een fles wijn uit zijn tas die hij in de emaille mokken schenkt die in het keukentje staan.

Heel veel tijd voor ontspanning hebben we niet, want er moet gekookt worden. De gietijzeren pan wordt op de kachel gezet, het gaat wel even duren voor die warm is. Intussen pompen we water op zodat er voldoende waterdruk is om te kunnen douchen. De kachel wordt nog even opgepord om ervoor te zorgen dat het water van de douche ook een aangename temperatuur heeft.

Het is negen uur eer we aan tafel aanschuiven voor de maaltijd. De kikkererwten curry smaakt voortreffelijk! We zijn moe van de 22 kilometer de we gelopen hebben en duiken vroeg onze slaapzakken in. De bedden liggen heerlijk en het duurt niet lang voor we in dromenland zijn.

 

10 Cabiner binnen   06 Route plannen

 

Dag 2 van de Cabiner trekking

Met het opkomen van de zon worden we vroeg wakker. Het is mooi om te zien hoe de natuur ontwaakt. Snel het kacheltje aan om koffie te zetten. Helaas is het nog niet droog geworden en bereiden we ons voor op een tweede dag regen. Na een stevig ontbijt en een heerlijke bak koffie vegen we de hut nog even aan en nemen het vuil mee om de hut netjes achter te laten voor de volgende gasten. We trekken de deur achter ons dicht en gaan weer op pad.

Eenmaal onderweg zien en horen we een aantal Galloway runderen. Zij leven in het gebied waar de Cabiner staat waar we afgelopen nacht hebben geslapen en je hebt dus kans dat je ze voor je hut voorbij ziet komen.

Regelmatig komen we een bankje of picknickplaats tegen, maar nergens staat een prullenbak. Zo gebeurt het dat we 10 kilometer door de bossen wandelen met een vuilniszak. Wat moeten die paar mensen die ondanks het weer hier hun hond uit lieten wel niet van ons denken 😉.

Onderweg naar Cabiner 4 waar we vannacht gaan slapen, komen we vlak langs Cabiner 3. Ik kan het niet laten om even een het pad in te slaan waar hij vlak bij moet staan om te kijken. Ook deze Cabiner staat weer op een geweldige plek. Misschien had ik er een vijfdaagse trekking van moeten maken, zodat ik ze alle vier had kunnen uitproberen.

 

Cabiner trekking   zandafgraving

 

Onverwachte gastvrijheid

Wij moeten nog even door en inmiddels is het gestopt met zachtjes regenen. Het komt nu werkelijk met bakken uit de hemel. Op de kaart heb ik gezien dat de route langs twee campings met horeca komt. Wanneer de camping in zicht is, beginnen we automatisch harder te lopen. Maar helaas… Het seizoen is nog niet gestart en het restaurant van de camping is nog gesloten. We turen naar binnen, waar we toch mensen ontwaren. De eigenaar komt met een verbaasde blik naar de deur toe en verontschuldigd zich dat hij nog gesloten is. “Willen jullie koffie?” vraagt hij vertwijfeld. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen! “De keuken is nog dicht, we zijn nog druk bezig met verbouwen voor de start van het seizoen, maar ik heb eventueel wel een stuk appeltaart” We kijken hem met grote ogen aan en maken dankbaar gebruik van zijn aanbod. In de hal trekken we onze regenkleding en schoenen uit, misschien kan het nog een beetje drogen…

Met een heerlijke kop koffie en een punt warme appeltaart warmen we op bij de kachel. Wat is dit een cadeautje! Na een tweede kop koffie moeten we toch echt weer door. We willen voor het donker bij de Cabiner zijn en we moeten nog een stukje. Zodra ik de natte regenkleding weer aantrek besluit ik de route van vandaag in te korten. Mijn broer is het direct met mij eens.

 

Herinneringen ophalen op het Pieterpad

En hup, daar gaan we weer, door de stromende regen. Het verpest ons humeur gelukkig niet. We lopen nu een stuk gelijk met het Pieterpad dat we in onze tienerjaren ook gewandeld hebben. De ene na de andere herinnering en anekdote delen we met elkaar. Wat waren dat toch geweldige vakanties. Nu we zelf kinderen hebben, hebben we nog meer respect voor onze vader die het Pieterpadavontuur met ons aanging.

Ook nu is de wandelroute weer heerlijk afwisselend. Bossen, velden, heide en meertjes wisselen elkaar af. De ene keer lopen we een stuk over een fietspad, om iets later weer een breed zandpad te volgen of en smal paadje over de heide.

 

Bospad   08 natte heide

 

Volledig offline

Aangekomen bij Cabiner 4 zakt de moed mij even in de schoenen. Mijn telefoon heeft de geest gegeven en ik krijg hem niet meer aan de praat. Het idee van de Cabiners is om even unplugged te zijn zonder WIFI en  internet, maar toch zit het me niet lekker. Mijn broer is zo lief om de kachel lekker op te stoken, een warme douche te regelen en te koken. Ik pak mijn bullet journal erbij en begin het allemaal van mij af te schrijven.

Met een warm bord eten en een lekker glas wijn valt de duisternis snel in. We praten urenlang over vroeger, ons leven nu en onze dromen. Maar we zijn ook stil, even in het moment, genieten van deze geweldige plek en de tijd die we nu even samen door kunnen brengen. Want hoe bijzonder is dit wel niet.

Mijn broer zegt voor we gaan slapen dat hij nu al bijna heimwee heeft naar dit moment. Morgen lopen we weer terug naar ons normale leven, de hectiek van de dag. Maar nu genieten we nog even van de stilte. De wolken zijn weggetrokken en door de grote glazen gevel staren we naar de sterren. Wat kan het leven soms toch simpel zijn…

 

12 Cabiner by night

 

Praktische informatie over de Cabiner trekking

Je kunt een Cabiner boeken voor één of meerdere nachten. Je ontvangt dan de GPS locatie en de route naar de Cabiner waar jij overnacht. Je kunt er ook voor kiezen om een trektocht te maken langs verschillende Cabiners. De afstand tussen de verschillende Cabiners varieert van 8 tot 21 kilometer. Je kunt zelf bepalen hoeveel dagen je boekt.

De Cabiners zijn volledig zelf voorziend, dit houdt in dat ze niet aangesloten zijn op water, elektriciteit en het riool. Het zijn eenvoudige hutten, die wel van alle gemakken zijn voorzien. Je moet er wel rekening mee houden dat je zelf de kachel moet opstoken om het water te verwarmen en te kunnen koken en dat je zelf het water op moet pompen dat je gebruikt.

Bij aankomst staat er een mand met droog hout voor je klaar, extra hout ligt achter de Cabiner. Er is een bijl om het hout kleiner te maken. Er zijn twee tweepersoonsbedden en er liggen kussens. Je neemt zelf lakens, een deken of slaapzak mee.

 

Keuken cabiner   Interieur Cabiner

douche   bijl

 

Door middel van een zonnepaneel is er stroom om de lampen te laten branden en je telefoon op te laden via een USB lader. Er zijn geen stopcontacten en er is geen WIFI. Wel ligt er een bordspel klaar voor een gezellig avond.

Bij het verlaten van de Cabiner moet je alles weer netjes achterlaten voor de volgende gasten. Het vuilnis neem je mee. Er zijn op de route weinig vuilnisbakken, hou hier rekening mee.

Wanneer je een trekking langs verschillende Cabiners loopt moet je er rekening mee houden dat er op de route geen winkels zijn, je moet dus voldoende eten en drinken meenemen. Het is mogelijk om een maaltijdpakket te bestellen, deze staat dan voor je klaar op één van de parkeerplaatsen in een speciale kast.

Boek nu jouw Cabiner trekking hier.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Cabiner. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Erg leuk om te lezen . Wie weet (ooit) zelf eens doen

  • Oh wat gaaf! Dit ga ik zeker onthouden voor komende zomer ofzo 🙂

  • Hele goeie blog. Geeft een mooi beeld. Ik vroeg mij af of cabiner ook per fiets te bereiken is?

      • Wat een mooi avontuur.

  • Wat een geweldige ervaring lijkt me dat. Maar om nu 10 km met een vuilniszak te gaan sjouwen lijkt me toch wel wat veel gevraagd. Respect voorjullie die dit met wel heel slevht weer hebben gedaan. Griet, Ellen.