Eindeloze Veluwetocht – dag 1

Wandeling Eindeloze Veluwetocht Natuurmonumenten
Afstand 17 km

Het was op een koude januaridag dat ik me inschreef voor de Eindeloze Veluwetocht van Natuurmonumenten. Het leek me wel wat, 3 dagen zwerven over de Veluwe met een gids en verschillende boswachters, veel leren over het gebied en kamperen in het veld.

3 dagen zwerven over de eindeloze Veluwe

De Eindeloze Veluwetocht zou ons in 3 dagen van Wolfheze naar Rheden brengen. Bagage werd vervoerd en voor kookgerei en ingrediënten gezorgd. Toen het eindelijk zover was, zag ik er eigenlijk een beetje tegenop. Ik had weinig energie en had nog nooit deelgenomen aan een groepswandeling/-reis.  Ik verzamelde mijn spullen en moed en vertrok richting Wolfheze.

Eindeloze Veluwetocht Boswachter Herman

Foto: Luc Bos

Eenmaal aangekomen maak ik kennis met 20 mede wandelaars, Clara (onze gids) en Herman (de boswachter). Al met al een leuk, gezellig en gemêleerd gezelschap.

Nadat alle spullen in het busje zaten, werden we op een veldje even verderop getrakteerd op koffie met zelfgemaakte appeltaart (met dank aan de vrouw van Herman). Er was alle tijd om even kennis te maken met elkaar en voorzien te worden van de instructies.

Kunst en wandelen gecombineerd

De wandeling start al meteen met uitleg over de Nederlandse Meesters die in het natuurgebied van Wolfheze regelmatig de natuur vastlegde op hun doeken.

De omgeving is dan ook prachtig met oude bomen zoals de Wodanseik en de Duizendjarige den, maar ook de sprengenbeken en de prachtige bossen. Herman raakt niet uitgepraat over de verschillende schilders die hier kwamen om al dit moois vast te leggen. Zijn verhalen worden gevisualiseerd met prachtige platen van de werken van deze Meesters.

Eindeloze Veluwetocht Duizendjarige Den

De Duizendjarige Den

 

Eindeloze Veluwetocht Sprengenbeek

Brug over Sprengenbeek

 

Onderweg is er ook genoeg te zien aan planten, dieren en sporen. Regelmatig blijft er een groepje steken, worden experts erbij gehaald en krijgen we uitgebreide toelichting op hetgeen we in de natuur vinden. Dit loopt uiteen van vossenpoep, tot holen van spechten en van springende trechterspinnen tot heiderupsen. Maar ook de bijzondere plantjes worden uitgebreid besproken.

Eindeloze Veluwetocht bloemen

Er zijn veel bloemen en beestjes te zien

 

Ik heb al veel over de Veluwe gewandeld, maar nog nooit zo tot in detail gekeken naar alles wat er leeft. Er ging echt een wereld voor me open!

Eindeloze Veluwetocht Zwartkop VuurkeverWe struinen door de bossen en over de heide van Wolfheze via Doorwerthse heide en Reijerscamp naar Planken Wambuis. We steken zelfs 2 ecoducten over, toch wel een hele bijzondere ervaring.

Slapen tussen het wild

Bij de werkschuur van Natuurmonumenten op Oud Reemst slaan we ons kamp op. Er wordt heerlijk gekookt en een klein vuurtje gemaakt. Met een drankje en een heerlijke pasta zakt de zon snel achter de horizon. Tijd om nog even op pad te gaan. Niet ver van ons kamp is een mooi uitzichtpunt waar regelmatig wild uittreedt. Ook vandaag is er genoeg te zien, zwijnen met jonkies, reeën en een Schotse Hooglander.

Iets verder zijn we nog op zoek gegaan naar de nachtzwaluw. Al snel hoorde we het bijzondere geluid van dit vogeltje en op de terugweg liet hij zich zelfs even zien boven de heide. Verderop zagen we tegen de horizon ook nog een aantal herten.

 

Eindeloze Veluwetocht Kamp

Wildkamperen bij Natuurmonumenten

 

Eindeloze Veluwetocht Kampvuur

Kampvuurtje om ‘s avonds warm te blijven

 

Terug op het kamp werd het vuurtje nog even opgestookt en kwam de kruidenbitter tevoorschijn. Na een lekker slaapmutsje komt de eerste dag van de Eindeloze Veluwetocht aan zijn eind en zoek ik mijn tentje op.

Meer foto’s vind je op Facebook.

Wil jij ook met de boswachter de Eindeloze Veluwe ontdekken? Neem dan contact op met Natuurmonumenten om na te gaan wanneer ze weer een Eindeloze Veluwetocht organiseren.

Lees ook mijn belevenissen van dag twee.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Hoi Wanda, Leuke blog en heel mooie foto’s. Vooral die met het insect is super gelukt