Getest: LOWA TREK EVO GTX MID Ws

Nadat ik tijdens een training voor de Kennedymars genadeloos hard door mijn enkel klapte en een pees beschadigde, besloot ik voor mijn vakantie over de S:t Olavsleden in Zweden en Noorwegen toch maar een halfhoog model wandelschoen te bestellen. Ook met oog op de slechte weersvoorspellingen en vele natte paden leek het mij geen goed idee om op mijn trailrunners deze trektocht te gaan doen.

Vorig jaar werd ik al door LOWA benaderd om een paar lichte trekking wandelschoenen te testen, de nieuwe LOWA TREK EVO GTX MID Ws. Maar door allerlei oorzaken waren wandelschoenen een tijd lang heel slecht leverbaar. Gelukkig kreeg ik een maand voor mijn vakantie bericht dat de schoenen onderweg waren. Zo had ik nog even tijd om ze in Nederland uit te proberen, voor ik naar Zweden vertrok.

Technische specificaties LOWA TREK EVO GTX MID Ws

De LOWA TREK EVO GTX MID Ws is een lichte waterdichte schoen (920 gram per paar in maat 38) die door het Gore-Tex-membraan goed ademt en je voeten dus drooghoudt bij alle weertypen. Nou weet ik uit ervaring dat een schoen met Gore-Tex altijd iets warmer is dan een schoen zonder Gore-Tex, maar wanneer je verwacht in natte omstandigheden te lopen, is het wel echt heel fijn. Het bovenwerk is een combinatie van textiel en kunststoffen, waardoor de schoen lekker soepel is.

Waar ik meestal snel last van heb bij halfhoge wandelschoenen, is dat de veters sneller losgaan. Deze schoen heeft niet alleen klemhaakjes waarin de veter vastgezet wordt, ook zit er een X-LACING op, waardoor je de veters voorop een keer extra kruist. Hierdoor blijft niet alleen de lip van de schoen netjes recht zitten, maar ook de veters blijven goed vastzitten. En dat zonder ingewikkelde vetertechnieken te moeten gebruiken. Door de klemhaakjes is het ook mogelijk om de veters op de voorvoet en de schacht afzonderlijk van elkaar op spanning te brengen.

De TREK EVO GTX MID Ws heeft de bekende hoogwaardige Vibram®-zool. De officiële naam van de zool is VIBRAM® ROCK TRAC® SENSE, deze megagrip rubber samenstelling en het speciale driehoekige profielontwerp zorgen voor een perfecte grip en optimaal comfort. Is de zool versleten, dan kun je deze laten verzolen, lekker duurzaam! Voor de tussenzool is LOWA DynaPU®+ gebruikt. Deze zorgt voor een goede afwikkeling en demping.

De echte test

Na de schoenen een paar keer in Nederland gedragen te hebben, kom ik erachter dat deze zich het beste gedraagt in een onverharde omgeving. In Zweden en Noorwegen kom ik zowel onverharde als verharde wegen tegen, ik ben heel benieuwd hoe de schoenen zich dan houden en of mijn voeten niet te snel moe worden. De trektocht die ik ga maken bestaat uit etappes van 20 tot 30 kilometer en omdat ik alles op mijn rug meeneem krijgen de schoenen naast mijn eigen lichaamsgewicht zo’n 10 tot 15 kilo extra te verdragen.

Wat echt fijn is, is dat de schoen als gegoten zit. Ik ben ook niet anders gewend van LOWA, maar nou heb ik ook wel echt een makkelijke voet. Tijdens mijn tocht heb ik niet tot nauwelijks last gehad van mijn voeten en blaren bleven uit. Alleen wanneer ik echt lange etappes liep van rond de 30 kilometer merkte ik dat mijn voeten aan het eind van de dag moe waren, maar dat is niet gek. Wanneer het lekker zonnig was en de temperatuur boven de 20 graden uitkwam, merkte ik wel dat mijn voeten wat warm werden, maar dat kan ook bijna niet anders met GORE-TEX.

Qua waterdichtheid kunnen ze een regenbui prima hebben. Maar… ik heb ook een aantal dagen door zeiknatte paden gelopen met veel hoog en nat gras en dat leverde wel echt natte voeten op (ondanks het dragen van een regenbroek over de schoenen heen). GORE-TEX is een prachtige uitvinding, maar kan maar een bepaalde hoeveelheid water hebben. Hier valt dus weinig aan te doen, ik heb nog geen enkele schoen gevonden die in deze omstandigheden volledig droog blijft. Gelukkig kreeg ik de schoenen meestal weer goed droog voor de volgende dag.

Soms was het flink glibberen en wanneer de zolen helemaal vol zitten met dikke klei is er weinig meer van de grip over. Ook op natte stenen en houten vlonders is de grip niet optimaal, maar bij welke schoen is dat wel het geval? Over het algemeen is de grip helemaal prima en in normale omstandigheden heb ik geen problemen gehad met glijpartijen.

Conclusie

Na 18 dagen kwam ik met frisse voetjes aan op mijn eindbestemming. Hoewel ik me eerst een beetje zorgen maakte of de demping van de schoen wel voldoende zou zijn om de vele asfaltwegen die in mijn route zaten, viel me dat echt alles mee. Ik heb volledig blaarvrij mijn wandeltocht van ruim 300 kilometer kunnen afleggen. Mijn enkels kregen in deze schoenen voldoende steun, waardoor ik geen last meer heb gehad van verzwikkingen. En het vetersysteem is echt een uitkomst, nooit meer last van losrakende veters of een verschuivende schoenlip.

De schoenen hebben na de tocht een welverdiend badje gekregen, want goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Ze zijn nu weer helemaal klaar voor het volgende wandelavontuur!

De LOWA TREK EVO GTX MID is verkrijgbaar in een dames- en herenvariant bij verschillende outdoorwinkels. Vind hier de dichtstbijzijnde LOWA dealer.

Benieuwd naar andere modellen van LOWA? Wandelvrouw testte de LOWA INNOX PRO.

Deze review kwam tot stand in samenwerking met LOWA. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn mening over de producten die ik test.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments