Hoe moet ik mijn wandelschoenen onderhouden?

Wandelschoenen onderhouden, ik ben er niet zo goed in moet ik eerlijk bekennen. Na iedere wandeling haal ik mijn inlegzooltjes uit mijn wandelschoenen om ze te laten ademen. Als mijn schoenen heel vies en nat zijn, borstel ik ze af met schoon water en laat ik ze daarna drogen. Vervolgens verdwijnen de schoenen in de kast waar ze wachten op een volgend avontuur.

Dat kan beter! Na mijn tocht over het Pelgrimspad deze zomer, ging ik op zoek naar goede producten om mijn wandelschoenen goed schoon te kunnen maken en te onderhouden. Ik loop eigenlijk altijd op Gore-Tex schoenen, maar de waterdichtheid neemt naarmate ik ze veel gebruik langzaam af. Opnieuw impregneren is dus noodzaak.

In mijn zoektocht kwam ik al snel uit op de producten van Nikwax. Dit bedrijf is in 1977 opgericht en heeft zich helemaal gespecialiseerd op het impregneren van kleding, schoenen en tenten. Wat mij direct aanspreekt in hun producten is dat ze geen drijfgassen gebruiken, de producten eenvoudig afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn.

Nadat ik in contact ben gekomen met Nikwax sturen ze mij twee producten op om mijn wandelschoenen te onderhouden.

Wandelschoenen schoonmaken

Wanneer mijn wandelschoenen heel vies zijn, maak ik ze schoon met een borstel en water om ze vervolgens te laten drogen. Van Nikwax krijg ik Nikwax Footware Cleaning GelTM opgestuurd. Deze is speciaal ontwikkeld voor waterdichte schoenen en zorgt er niet alleen voor dat de schoenen schoon worden, maar ook nog eens dat het ademende vermogen en de waterafstotende werking hersteld wordt.

Ik lees op de site dat het vuil op je schoenen water aantrekt en ervoor zorgt dat dit het effect van waterafstotendheid blokkeert, waardoor schoeisel doordrenkt raakt bij regen. Tijd dus om mijn schoenen eens goed onder handen te nemen.

Op de flacon staat in duidelijke stappen uitgelegd wat ik moet doen. Ik start met het verwijderen van modder met schoon water. Als je schoenen niet extreem vuil zijn, dan kun je deze stap overslaan, maar moet je je schoenen wel even nat maken.

Ik begin met het verwijderen van het grove vuil met schoon water.

Nu gaat het echte werk beginnen. De flacon goed schudden, de zegel breken door de punt in de spons te drukken en dan aan de slag. Met het borsteltje breng ik royaal de cleaning gel aan op de schoen. Het begint al lekker te schuimen. Het kost wel wat kracht om de gel uit het flesje te krijgen.

Ik breng de cleaning gel aan op de vochtige schoen met het borsteltje en poets het vuil met draaiende bewegingen weg.

Zodra de hele schoen behandeld is, spoel ik hem af met ruim stromend. lauw water. De klus is eigenlijk zo geklaard. Op naar stap 2.

Daarna spoel ik de schoenen goed schoon met ruim stromend, lauw water

Wandelschoenen impregneren

Nadat de schoenen helemaal schoon zijn, kan ik direct aan de slag om ze weer waterdicht te maken. Het impregneren zorgt ervoor dat de schoenen niet alleen waterdicht worden, maar ook dat ze hun ademende vermogen behouden. Super belangrijk om frisse voeten te behouden tijdens het wandelen.

Goed om te weten: het is niet na iedere wandeling of schoonmaakbeurt nodig om de schoenen opnieuw te impregneren. De Nikwax Footware Cleaning GelTM heeft ook een impregnerende werking. De Nikwax Fabric & Leather ProofTM gebruik je alleen wanneer je de schoenen al flink gedragen hebt en je merkt dat de waterdichtheid niet meer hersteld na gebruik van de cleaning gel.

Ook op deze flacon staat een duidelijk stappenplan. Het fijne van dit product is dat je het direct kun gebruiken nadat je je schoenen hebt gereinigd. Belangrijk is wel dat je het oppervlak onder de schoenen even afdekt met bijvoorbeeld een krant.

Ook deze flacon moet ik eerst goed schudden. Daarna kan ik met het pompje de spray ruim aanbrengen op de schoen. Hierbij moet je er wel op letten dat je de flacon ongeveer 5 centimeter van de schoen houdt.

Ik zet de schoenen op een krant om ze te behandelen met Nikwax Fabric & Leather Weather Proof.

Na het insprayen van de schoenen moeten ze aan de lucht gedroogd worden. Op die manier kan het middel zijn werk doen. Zet je schoenen nooit bij de kachel, hierdoor drogen ze uit.

Nadat de schoenen helemaal zijn ingespoten, laat ik ze aan de lucht drogen.

Mijn schoenen kunnen er weer een tijdje tegenaan. Wil jij nou ook aan de slag om je wandelschoenen te onderhouden? Naast producten voor Gore-Tex schoenen, heeft Nikwax ook producten voor leren schoenen, Wandelvrouw schreef hier een blog over.

Ik zet alle producten voor schoenonderhoud hieronder voor je op een rijtje.

Schoonmaakmiddelen voor wandelschoenen

Footware Cleaning GelTM

Geschikt om alle soorten wandelschoenen te reinigen, zonder de schoenen te beschadigen of de ademende werking aan te tasten.

Sandal Wash

Geschikt om niet-waterdicht schoenen te reinigen.

Onderhoudsmiddelen voor wandelschoenen

Conditioner for leatherTM

Geschikt om nieuwe gladleren schoenen waterdicht en het leer soepel te maken.

Fabric & Leather ProofTM

Geschikt om alle soorten wandelschoenen te impregneren en zo een langdurige, ademende, waterafstotende structuur aan te brengen.

Waterproofing Wax for LeatherTM

Geschikt voor het onmiddellijk en langdurig waterafstotend maken van gladleren schoenen.

Nubuck & Suede ProofTM

Geschikt voor het waterdicht maken van nubuck en suède wandelschoenen.

Heel veel succes met het onderhouden van jouw schoenen, gegarandeerd dat je op deze manier langer plezier hebt van je beste wandelmaatjes.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Nikwax. Uiteraard heb ik de producten zelf uitvoerig getest voor ik deze blog publiceerde.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Erg handig om te weten. Ik kom meestal niet veel verder dan afborstelen.