Kamperen in het mooie Portugal met een Hollands tintje

Kamperen, ik houd ervan! Dit voorjaar mocht mijn zoon kiezen waar we samen een weekje naartoe zouden gaan. Hij koos verrassend genoeg voor Portugal. Een bestemming die ik zelf niet snel zou kiezen, want hoe doe je dat als je wilt kamperen? Met de auto? Of de lichtgewicht kampeeruitrusting mee? Al snel koos ik ervoor om op zoek te gaan naar een camping waar ze tenten verhuren. In de Algarve zijn genoeg campings te vinden, maar mijn voorkeur ging uit naar het groene en minder bekende Noord-Portugal. Na een lange zoektocht op het internet, kwam ik uit bij Quinta das Corujeiras.

Slapen in luxe onder de sterrenhemel

Quinta das Corujeiras is een kleine camping in de groene Doura Vallei, met uitzicht op het dorpje Mesão Frio. De eigenaren Petra en Setha hebben deze bijzondere plek 8 jaar geleden gekocht en omgetoverd tot een waar kampeerparadijs. Naast dat je zelf je tent op kunt zitten tussen de druivenstokken, hebben ze 4 Yurts, een volledig ingerichte tunneltent en een bell-tent staan, die je kunt huren. Wij slapen een week in een Yurt, op een heerlijk 2-persoonsbed, onder de sterrenhemel, want het dak van de Yurt kan open.

Quinta das Corujeiras bij nacht - Kamperen in Portugal

Zelfs ‘s nachts een prachtig uitzicht

 

Wanneer we ‘s avonds laat met ons huurautootje het pad oprijden van Quinta das Corujeiras worden we gastvrij ontvangen door Setha. Terwijl een bizar grote maan opkomt over de bergen, geeft hij ons een korte rondleiding over de camping en wijst ons onze Yurt. Er staat een fles Vinho Verde voor mij koud en ik kan het niet laten een landingsborrel te drinken terwijl ik uitkijk over het dal met duizenden lichtjes.

De zon komt al vroeg over de bergen

De zon komt al vroeg over de bergen

De volgende ochtend word ik wakker door de vele vogels. De vroege ochtendzon komt over de bergen en voelt al meteen lekker warm aan. Na een de eerste kennismaking met Petra dient ze een heerlijk door haar bereid ontbijtje op, met verse sinaasappelsap van eigen sinaasappels. Daarna krijgen we een grote tour over de terrassencamping. De Quinta is 2,6 hectare groot en beslaat een behoorlijk deel van de helling. Petra vertelt vol passie over de camping en het leven in Portugal. Deze morgen is een lammetje geboren, dus we gaan op kraamvisite. De buren verzorgen de schapen en de scheit (kruising tussen een schaap en een geit) van Petra en Setha. Wanneer we op kraamvisite gaan, maken we meteen kennis met dit authentieke Portugese gezin.

De camping is werkelijk prachtig, met veel bloemen, een afkoelbad, de druivenranken en de vele fruitbomen. De citroenen en sinaasappels hangen te wachten tot ze geplukt worden. Het uitzicht over het dal is schitterend, de rust overweldigend.

Petra - Quinta das Corujeiras

Petra vertelt enthousiast over alles dat groeit en bloeit op de camping

 

geit en scheit

Helemaal onderaan de camping staan de schapen en geiten

 

Wandelen vanaf de camping

Petra heeft een aantal leuke wandelroutes uitgezet vanaf de camping. De wandelroute naar het dorp Mesão Frio maken wij op de dag dat het markt is. We wandelen over rustige weggetjes naar beneden het dal in, langs typisch Portugese huizen en natuurlijk de vele wijngaarden. De route komt langs een washok, deze worden nog steeds gebruikt door de dames uit het dorp. Het fungeert als een soort dorpshuis, waar de laatste roddels worden besproken, want inmiddels heeft bijna iedere Portugees wel een wasmachine.

Azulejos Mesao Frio

Op veel huizen zie je Azulejos, de Portugese tegelkunst

 

Wandeling naar Mesao Frio

Pad naar Mesão Frio

 

Waterval Mesao Frio

Kleine waterval bij Mesão Frio

 

Beneden in het dal worden we getrakteerd op een kleine waterval, daarna volgt een pittig klimmetje naar de markt. Mesão Frio is een mooi dorpje, met een schattig dorpsplein, waar ook het toeristenbureau zit. Er zijn hier diverse winkeltjes, een supermarkt en restaurantjes. Bij de bakker halen we een lekker broodje met kip, om energie op te doen voor de terugweg.

Mesao Frio

Het wapen van Mesão Frio, naast het toeristenbureau

 

plein Mesao Frio

Het dorpsplein van Mesão Frio

 

Kerk Mesao Frio

De kerk van Mesão Frio

 

De klim over een ezelspaadje terug naar de camping is pittig, maar absoluut heel mooi. We komen weer langs de buren en de schapen in de wei. Eenmaal terug bij de Yurt puffen we uit met een koud drankje in de schaduw.

Wijngaarden Mesao Frio

Wijngaarden strekken zich uit langs de helling

 

Hond - Quinta das Corujeiras

Het huisje van de buren wordt goed bewaakt door hun lieve hond

 

Natuurlijk wandelde ik nog meer in Portugal. Hier lees je onze avonturen van de wandeling naar de Ermelo Waterval en binnenkort volgt de blog over de wandeling naar Teixeira.

Het Portugese leven

Al snel komen we in het ritme van het Portugese leven. De berglucht maakt dat we heerlijk slapen en uitgerust wakker worden. ‘s Ochtends doen we rustig aan, ‘s middags gaan we op pad, naar een stad, porthuis, gaan we wandelen of naar een outdoorpark. ‘s Avonds genieten we van de heerlijke Portugese keuken, of koken we zelf in de buitenkeuken op de camping.

Buurtborrel Mesao Frio

Bijzonder om uitgenodigd te worden voor de buurtborrel

Zondagmiddag schalt er muziek door de vallei. Er is een buurtborrel niet ver van de camping. Petra en Setha vragen of we zin hebben om even mee te gaan. Zo drink ik niet veel later een wijntje met de locals, speelt Tom verstoppertje met de buurtkinderen en maak ik een dansje terwijl één van de kinderen op zijn accordeon speelt. Er wordt gelachen, gedronken en gegeten, wat een bijzondere afsluiting van een heerlijke vakantie in het mooie Portugal!

Ik wil absoluut nog een keer terug, maar dan met de druivenpluk.

Ben jij wel eens op een plaatselijk feestje terecht gekomen tijdens een van je reizen?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Hoi Wanda,
  Dank zij jou blog gaan wij hier volgende week heen!!
  Ook voor het eerst slapen in een yurt…
  Wij gaan eerst 3 dgn naar Guarda, https://www.faiacollective.org, daarna 4 nachten Quinta das Corujeras.
  Zin in……..
  Ik geniet altijd van je mooie blog, ga fijn door!!
  groet,
  Marrian