S:t Olavsleden dag 1: Selånger – Solgården (Matfors)

Vandaag start ik een nieuw avontuur. Ik wandel twee weken over de Zweedse Pelgrimsroute, het Olavspad, ook bekend als S:t Olavsleden.

Na een lange reis per vliegtuig, trein en bus kwamen mijn wandelmaatje en ik aan in Selånger op de plek waar Olav Harraldsson in 1030 na zijn ballingschap in Rusland voet aan wal zette. Vanaf hier ging hij op oorlogspad naar Trondheim om zijn troon te heroveren.

Wij zoeken snel ons gastgezin op, die een kamer beschikbaar hebben gesteld voor pelgrims. We worden verrast met een volledige benedenverdieping met een heerlijk bed. De gastvrouw heeft ons enorm geholpen door brandstof voor onze branders te kopen. Dit mag namelijk niet mee in het vliegtuig en wij kwamen na sluitingstijd van de winkels pas aan in de stad.

Na de lange reis vallen we snel in slaap.

Start van de S:t Olavsleden

We staan al vroeg in de morgen op. Het belooft een warme dag te worden. Na een prima ontbijt slingeren we de rugzakken op en lopen we naar het beginpunt van de route.

Bij het beginpunt staat een groot informatiepaneel en een soort brievenbus met de eerste stempel. Het Pelgrimscentrum dst ernaast ligt gaat pas vanmiddag open. Wel bezoeken we de kerkruïne, waar achter het punt ligt waar Olav aan wal kwam.

De eerste stappen worden gezet. Eerst door het dorpje langs de kerk en daarna het boeren buitengebied in. Ondanks dat het nog vroeg is, schijnt de zon al fel. Met de weinige bomen langs de weg gaat het vandaag een pittige tocht worden.

In Gisselåsen heeft Tommy ons al gespot en loopt ons tegemoet. Tommy woont aan de route en nodigt alle pelgrims uit voor een koffie met fika. Hij houdt tevens een register bij van alle Pelgrims die langskomen, noteert de nodige informatie en maakt een foto met de vlag van het land waar ze vandaan komen. Hij vertelt ons dat Nederland op de 2e plaats staat qua hoeveelheid Pelgrims die langs komen. Natuurlijk zet ik Tommy ook even op de foto!

Na het gastvrije ontvangst van Tommy wandelen met een grote glimlach op ons gezicht verder. Wat een geweldige ontmoeting was dit!

De route gaat even het bos in, maar de zin staat inmiddels zo hoog dat de bomen weinig schaduw bieden. We stappen stevig door.

In Vattjom besluiten we de eerste Olavsbron op te zoeken die een stukje van het pad ligt. Helaas ligt de bron naast een drukke weg. Het water uit de bron is wel heerlijk koud!

Iets verderop kun je goed kamperen tipte Tommy. Maar het is nog vroeg in de middag, dus besluiten we door te gaan.

Mijn wandelmaatje heeft iets te gehaast ingepakt en sjouwt teveel mee. In Matfors zoeken we een postkantoor en gaat er 3 kg aan overbodige spullen vast retour naar Nederland. We doen inkopen voor het avondeten en het ontbijt en lunch voor morgen, genieten van een koud drankje en besluiten nog circa 6 kilometer door te lopen naar een fantastisch accommodatie aan het water.

Vlak voor we bij de accommodatie zijn stopt er een auto. Een oudere dame springt eruit en loopt enthousiast op ons af. Het blijkt de eigenaren te zijn van de accommodatie. Ze vraagt of we van plan zijn om te gaan kamperen of dat we een bed zoeken voor de nacht. Ze vertelt over haar pelgrimshuisje en biedt aan onze tassen vast erheen te brengen. Wat een schat!

Als we niet veel later het erf oplopen worden we welkom ontvangen. Ze stonden net op het punt om naar Sundsvall te gaan, maar nemen ruim de tijd om ons een rondleiding te geven.

Het pelgrimshuisje is erg gezellig en compleet met keuken. Moe maar voldaan gaan de schoenen uit en niet veel later nemen we een duik in het meer. Na ruim 25 kilometer (volgens mijn gps tracker) is dit werkelijk een genot!

Morgen verder, maar nu eerst uitrusten 😉

Lees hier het verslag van dag 2 op de S:t Olavsleden.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Mooi begin van jullie tocht. Veel plezier.

  • Leuk begin, ben benieud naar de rest/7. Wandel ze en goed weer

  • Wat super! Heel veel succes daar in Zweden! Groetjes vanaf verderop op de route 🙂 Munkeby Herberg ben ik nu… Voor jou volgend jaar 🙂

  • Superleuk on mee te mogen beleven!!!

  • Dit gaat een bijzonder mooie belevenis worden! Nu alweer benieuwd naar de rest van je avontuur.

  • Wat een mooi begin van de tocht! Al zoveel leuke ontmoetingen, en dan nog wat allemaal komen gaat. Dat terugsturen van spullen is héél herkenbaar. Veel plezier verder, en ik blijf het.volgen!