Trage Tocht Rheden: Herfstwandelen over de Veluwezoom

Wandeling Trage Tocht Rheden (rondwandeling)
Afstand 12 km
Startpunt Station Rheden

Toen de bladeren aan de bomen net begonnen te verkleuren, schreef ik een blog over de wandelingen die ik graag nog eens in de herfst zou willen overdoen. Later die maand trok ik er met mede blogger Ivonne van My Footprints op uit om te wandelen over de Veluwezoom.

De Veluwezoom is het oudste Nationaal Park van Nederland en zo’n 5000 hectare groot! Genoeg mogelijkheden dus om te wandelen. Er zijn heel veel verschillende wandelroutes in dit Nationaal Park. Met mijn zoon liep ik al eens delen van het Veluwe Zwerfpad en tijdens de Eindeloze Veluwetocht met Natuurmonumenten zag ik ook al veel van dit prachtige gebied.

Trage Tocht Rheden

Dit keer koos ik voor de Trage Tocht Rheden. Een relatief korte wandeling van 12 kilometer, maar door de vele hoogte verschillen toch een pittige tocht. Deze rondwandeling start en eindigt bij station Rheden, prima te bereiken dus met het openbaar vervoer en genoeg parkeergelegenheid als je met de auto komt. Vanaf het station, loop je even langs een weg en duik je daarna al heel snel de bossen in om voorlopig geen verkeer meer te zien.

De herfst doet zijn intrede en dat levert mooie plaatjes op. We moeten goed opletten dat we niet fout lopen; we lopen zo om ons heen te kijken en zijn zo druk in gesprek, geheel onder de indruk van de omgeving.

Doorkijkje - Trage Tocht Rheden

Mooi doorkijkje

Zwam tussen mos - Trage Tocht Rheden

De eerste zwammen zijn gespot op deze wandeling

Met stijgen en dalen komen we door de bossen en langs de hei bij de Posbank aan. Op mooie dagen kan het hier zwart zien van de mensen die genieten van al het moois dat de Veluwezoom heeft te bieden. Er zijn hier een aantal gemarkeerde wandelroutes, waaronder ook een leuke route om samen met je kinderen te wandelen over de Veluwe die in dit overzicht staat.

Vandaag is het een grijze doordeweekse dag en daardoor lekker rustig. We genieten van het uitzicht vanaf het uitzichtpunt bij de Posbank en zien in het dal de schaapskudde grazen. We vervolgen onze weg over een smal pad dwars over de heide.

Bruggetje - Trage Tocht Rheden

De zon laat de kleuren nog meer spreken

Natte paden - Trage Tocht Rheden

De herfst zorgt ook voor natte en modderige paden

Wandelbankje - Trage Tocht Rheden

Prima plek om even uit te rusten en te genieten van de herfstpracht

Smalle paden, zandpaden en bospaden wisselen elkaar af op deze route. De vele paddenstoelen, de eerste bladeren op de grond en dan breekt de zon ineens door het grijze wolkendek. Dit maakt de Trage Tocht Rheden tot een perfecte herfstwandeling.

Porselein zwammetje - Trage Tocht Rheden

Het Porselein zwammetje

De vliegenzwam

De vliegenzwam

Paddenstoel - Trage Tocht Rheden

Voor mij onbekende paddenstoel

Na veel stijgen en dalen, wandelen we langs Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten naar Pannenkoekenhuis Strijland om onze magen te vullen na deze pittige maar prachtige wandeling. Omdat we zoveel paddenstoelen gezien hebben, doe ik me tegoed aan een heerlijke pannenkoek met bospaddenstoelen.

Wil jij deze wandeling ook maken, download dan hier de gratis routebeschrijving van de Trage Tocht Rheden.

Deze gaat op mijn lijstje als favoriete herfstwandeling. Wat is jouw favoriete herfstwandeling?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Wat een prachtige foto’s!