Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam

Wandeling Katendrechtpad, wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam
Afstand 15,7 km
Startpunt Station Blaak, Rotterdam
Eindpunt Willemsplein, Rotterdam

Rotterdam; de stad die ik tijdens mijn studietijd bijna gillend achter mij liet. Maar jaren helen de wonden en tegenwoordig ga ik met veel plezier naar deze bijzondere stad. In september hadden we een personeelsweekend van mijn vriend in Rotterdam. Een prima gelegenheid om de stad eens te voet te ontdekken.

Met de wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ in mijn tas vertrokken we naar Hotel New York. Het was een geweldig en actief weekend, maar daar vertelde ik al alles over in deze blogpost. Na het gezamenlijke ontbijt met de collega’s van mijn vriend op zondag, vertrok ik naar Blaak om het Katendrechtpad van 15,7 kilometer te wandelen.

Katendrechtpad

Het is een prachtige dag met een strakke blauwe lucht. Als ik op Blaak aankom, is de Markthal nog dicht. De wandeling start bij de beroemde kubuswoningen. Ik wist helemaal niet dat je daar helemaal tussendoor kon wandelen! Mijn fototoestel maakt meteen al overuren.

Kubuswoningen - Rotterdam stadswandeling

Kubuswoningen Blaak

 

Oude Haven - Rotterdam Stadswandeling

Oude Haven

 

Willemsbrug - Rotterdam Stadswandeling

Willemsbrug

 

Via de Oude Haven, waar het al gezellig druk is op de terrasjes, gaat de route over de Willemsbrug naar het Noordereiland. Hier laat ik de drukte achter me en slenter over de kade langs de Maas met uitzicht op de Erasmusbrug. Op een bankje geniet ik van de watertaxi’s die door het water scheuren, oude motoren die langs tuffen en de drukte op de Erasmusbrug.

Historie en nieuwbouw wisselen zich in hoog tempo af in Rotterdam

De route verlaat het Noordereiland en loopt verder door Rotterdam Zuid. Hier torenen de moderne wolkenkrabbers hoog boven de stad uit. Maar er is ook nog ruimte voor historie. Zo passeer ik het 19e-eeuwse poortgebouw, de Cruiseterminals van de Holland Amerika Lijn en natuurlijk het mooie Hotel New York.

Erasmusbrug - Rotterdam Stadswandeling

Erasmusbrug

 

Cruise Terminal - Rotterdam Stadswandeling

Cruise Terminal

 

Achter Hotel New York ligt de Rijnhavenbrug die me op het Deliplein brengt. Hier is het gezellig druk met terrasjes. Ik vervolg mijn weg op een wel heel bijzonder stuk bestrating: een oud stuk fabrieksspoor is nog te vinden in de weg. Een opmerkelijke herinnering aan een ver verleden en een groot contrast met het Katendrecht van nu. Katendrecht is van een industrieel stukje oude stad veranderd in een hippe wijk met veel culturele activiteiten.De wandelroute brengt mij weer langs de Maas. Het valt mij op hoeveel aanlegsteigers er van de watertaxi er zijn, je kunt er werkelijk overal mee komen!

Fabriek Katendrecht - Rotterdam Stadswandeling

Oud febrieksspoor

 

Ketelbinkie - Rotterdam Stadswandeling

Ketelbinkie

 

SS Rotterdam - Rotterdam Stadswandeling

SS Rotterdam

 

Dan doemt ineens het reusachtige SS Rotterdam op. Dit legendarische passagiersstoomschip werd gebouwd voor de Holland Amerika Lijn en is na jaren trouwe dienst nu gerenoveerd als hotel, restaurant en congrescentrum. Een bezoek is zeker de moeite waard, als is het alleen maar om even het cruisegevoel te ervaren op het achterdek. Mocht je alles over het schip willen weten, neem dan een audio tour. Je komt dan zelfs in de machinekamer en op de brug, erg interessant en leuk! De vrijwilligers die er rondlopen hebben in het verleden op het schip gewerkt en kunnen je alles erover vertellen.

Verrassend Rotterdam Zuid

Vanaf SS Rotterdam loopt de route langs de Maashaven om dieper Rotterdam Zuid in te duiken. Dit is een stuk van Rotterdam waar ik niet zoveel van verwacht, zeker niet na al het moois dat ik al gezien heb op deze route.
Het verrast me dan ook hoe leuk dit stuk van de route is. De drukke winkelstraten, verschillende culturen die samenkomen en de soms verrassende architectuur van bijvoorbeeld de Kiefhoek. Toch ben ik blij als ik de drukte weer achter me laat en de Piekstraat in wandel. Hier ligt de laatst aangelegde haven op Feijenoord. De Piekstraat is een ouderwetse Industriestraat met prachtige oude fabriekspanden.

Maashaven - Rotterdam Stadswandeling

Maashaven

 

Moskee - Rotterdam Stadswandeling

Moskee

 

Maas - Rotterdam Stadswandeling

Maas

Via de Nassauhaven kom ik bij de Entrepothaven, hierna domineren de grote kantoorpanden weer. Op de Rijnhaven is de Erasmusbrug weer in zicht, die ik oversteek om op het Willemsplein nog even na te genieten van een prachtige wandeling!

Meer inspiratie voor stadswandelingen vind je hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wat is Rotterdam mooi! Ik ben er nog nooit geweest, schandalig eigenlijk! Vooral dat contrast tussen oud & nieuw spreekt me erg aan. Het lijkt me ook een paradijs voor fotografen. Die kubuswoning zijn bijvoorbeeld zo leuk!!

  • Leuk al die foto’s b7j deze wandeling. Vorige winter liep ik alle wandelingen uit de Rotterdamse gids en ze hebben me keer op keer verrast. Rotterdam is een prachtige stad om te wandelen!