Wandelen in Montfoort: Natuurgebied Willeskop

Wat doe je als je alleen maar een ommetje in de buurt mag maken? Dan ga je opzoek naar nieuwe routes die je nog niet kent. Omdat we gevraagd werden om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen een ommetje te maken om een frisse neus te halen, verkende ik de afgelopen weken de omgeving van mijn woonplaats.

Met het boekje “De mooiste Netwerkwandelingen, Utrechtse Veenweiden” ontdekte ik zowaar een nieuw pad! Recent ontdekte ik de boekjes van uitgeverij Elmar met leuke routes over wandelnetwerken. De makers van de routes proberen zoveel mogelijk de onverharde paden met elkaar te verbinden. Ieder boekje heeft 15 wandelingen tussen de 5 en 15 kilometer, waarvan minstens 50% onverhard moet zijn. In het boekje staat een uitleg hoe het wandelnetwerk werkt en een inleiding van wat je kunt verwachten op je wandelingen.

Montfoortroute wandelen

Op een vroege ochtend besluit ik de Montfoortroute van 13,5 kilometer te gaan wandelen. Deze route start niet in het centrum van Montfoort, maar op Blokland, een lange polderweg in het buitengebied. Dit om zo het aandeel verharde kilometers te verkleinen. Omdat ik zelf wel in het centrum woon, wandel ik door het stadspark en over de Bleek naar Blokland.

Wist je trouwens dat een Bleek vroeger de plek was waar huisvrouwen hun linnen te bleken legden in de zon?

Omdat ik niet goed op let (en uit gewoonte) wandel ik de route in omgekeerde volgorde. Ik kom er pas op een derde van de route achter als ik kijk welk pad de route neemt. En dat is natuurlijk ook niet gek als je in bekend gebied loopt. Thuis bekeek ik het kaartje, dacht ik te weten hoe de route liep en ging ik op pad. Omdat de route redelijk eenvoudig is en de wandelknooppunten twee kanten op in het veld staan aangegeven, levert dit geen problemen op.

Vanuit het centrum Montfoort loop ik dus eerst naar Blokland. Dit lintvormige buurtschap is ontgonnen rond 1160. Nu vind je er voornamelijk grote boerderijen uit de periode 1860-1920. Terwijl de zon op komt wandel ik naar het natuurgebied Willeskop. Dit stiltegebied is een paradijs voor vogels. In de vogelkeet die naast het pad staat kun je rustig uitkijken over de natte weilanden en maak je kans de grutto, lepelaar, blauwborstje of kiekendief te spotten.

Willeskop is in 2002 aangelegd en dus nog helemaal niet zo oud, toch voelt het als een oud natuurgebied met prachtige waterplassen en smalle kades om overheen te wandelen.

Halverwege staat een mooie uitkijktoren. Deze heb ik al heel wat keren beklommen en geeft een prachtig uitzicht over de uitgestrekte weilanden rond het gebied en de vogelplas aan de voet van de toren. Ik besluit om de toren vandaag niet te beklimmen, maar op een bankje te genieten van mijn meegebrachte kopje koffie.

Lees ook over het Klompenpad Benedeneindsepad die door dit natuurgebied loopt.

Via een oude kade wandel ik weer terug richting Montfoort. Deze kade is een zogenaamde grenskade. De kade loopt nog een heel eind langs natuurgebied Willeskop, voor ik bij de N204 sta. Ik heb al veel gewandeld in dit gebied en dan neem ik altijd een ander pad terug naar Blokland. De route in het boekje verrast mij door rechtdoor te gaan, naar de N204.

Zodra ik de N204 oversteek kom ik op de Noordzijdsekade, een pad dat ik nog niet kende. En blijkbaar ben ik niet de enige, want het hek dat toegang geeft tot het pad zit onder de spinnenwebben. Hier is al een tijdje geen wandelaar meer geweest. Deze kade loopt kilometers door, richting IJsselstein en komt langs twee eendenkooien.

Heel veel zie je niet van de eendenkooien, ze liggen verderop in de weilanden en zijn niet toegankelijk voor publiek. De eendenkooien werden vroeger gebruikt om wilde eenden in te lokken. Tegenwoordig worden er hier geen eenden meer gevangen en is ook dit een waar paradijs voor eenden en watervogels.

Tussen de eendenkooien door loop ik over een kade terug naar Blokland en wandel ik terug naar huis. Het was een heerlijke stille wandeling bij zonsopkomst, een mooie start van de dag.

Wil je zelf ook deze wandeling maken? Volg dan de knooppunten 83-75-74-73-69-68-67-66-65-64-78-71-82-83 of koop het boekje “De mooiste Netwerkwandelingen, Utrechtse Veenweiden” en geniet van de achtergrondinformatie die de gids per route geeft.

Praktische informatie Montfoortroute

Route: Montfoortroute uit de gids “Mooiste Netwerkwandelingen Utrechtse Veenweiden (rondwandeling)

Afstand: 13,5 km of 16 km vanuit het centrum van Montfoort

Startpunt: Knooppunt 71

Parkeren: Parkeerplaats sporthal Hofland Montfoort (vlakbij knooppunt 71)

OV: Bushalte Kasteelplein Montfoort

Honden: toegestaan

Horeca: In het centrum van Montfoort (niet op de route)

Bijzonderheden: Het pad tussen knooppunt 65 en 64 is niet toegankelijk van 1 november t/m 1 maart, je kunt dan bij knooppunt 66 afslaan naar knooppunt 78.

Details
Montfoortseroute

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Zo zie je maar dat je soms in een omgeving die je kent toch nog verrast kan worden.

  • Fantastisch lijkt me deze! Ook weer enthousiast beschreven met historsche gegevens en prachtige foto’s zoals ik van je gewend ben😎🦉🎩🎩ik ga m zeker binnenkort lopen!( historisch hh)).Blijf gezond ,zongroet José.

  • Wat een leuke wandeling. Mijn familie van moederskant komt uit Montfoort. Ik ben bekend met de plek. Deze wandeling belicht een deel dat ik nog niet ken. Ik ga deze wandeling zeker lopen.