Klompenpad Benedeneindsepad: Struinen door de weilanden en over kades

Niet ver van mijn woonplaats werd vorige maand een nieuw Klompenpad geopend. Het Benedeneindsepad van 9 kilometer, met een Klompenpad KIDS variant van 4,5 kilometer. Op uitnodiging van Routebureau Utrecht ging ik op een mooie zonnige nazomerdag op pad.

Het Klompenpad Benedeneindsepad ligt in het Groene Hart, tussen de plaatsen Oudewater, Lopik, Montfoort en IJsselstein. Op mijn fietsje trap ik naar het startpunt bij Camping/Pannenkoekenrestaurant Midden op ‘t landt.

De route begint direct goed met een klim over een hek bij een weiland om daarna langs de rand van het weiland te lopen. De zwanen in de sloot kijken mij nieuwsgierig na; ik ben blij dat het geen broedtijd is… Via een smal bruggetje over een sloot kom ik bij het andere weiland. In de KIDS-variant is hier een leuke opdracht opgenomen voor de kinderen. Die opdrachten kun je downloaden op de website van Klompenpaden en geprint meenemen.

 

Het informatiebord van het Klompenpad Benedeneindsepad    Vier koeien achter een hek van een groen weiland

Smalle loopplank over een sloot    Twee zwanen in de sloot

 

Terwijl het zonnetje heerlijk schijnt, geniet ik van de stilte. Ik loop richting een houtwal en tot mijn verrassing zie ik ineens een trekpontje. Het wiebelige pontje is geschikt voor maximaal 2 personen. Met eigen spierkracht trek ik mezelf naar de overkant. Gelukkig weet ik die zonder een nat pak te halen te bereiken.

Het trekpontje heeft mij naar natuurgebied Willeskop gebracht. Dit is een waar vogelparadijs en dat hoor ik direct! Verderop beklim ik een uitkijktoren en heb ik een prachtig uitzicht over de waterplassen waar honderden watervogels aan het foerageren zijn.

 

Een klein trekpontje bij een brede sloot    Vier paddenstoelen in het gras

Uitkijktoren verscholen tussen de bomen    Uitzicht over de weilanden vanuit de uitkijktoren

 

De KIDS-route slaat hier af, maar ik maak het volledige rondje van 9 kilometer. Langs een oud windmolentje dat vroeger zorgde voor de juiste waterstand in het gebied, loop ik verder over een soort kade met links en rechts water. Het pad geeft een prachtig zicht over de plas en ik sta regelmatig stil om even te genieten van het uitzicht. De ronde rond het beschermde vogelgebied is echt de moeite waard! Halverwege plof ik even neer op een bankje en geniet ik van een kakofonie aan vogelgeluiden.

Wanneer ik weer terug ben bij de uitkijktoren zie ik een jonge fuut op het pad zitten. Het beestje vlucht niet zodra ik hem nader, maar ik kan ook niet zien wat er met hem aan de hand is. Ik besluit de boswachter te bellen en te overleggen. Die geeft aan dat ik hem beter gewoon kan laten zitten. Met een klein beetje pijn in mijn hart wandel ik door, de weilanden weer in.

 

Oud windmolentje    Vogelplas bij Willeskop

   

 

Daar, tussen de weilanden is een klein steigertje gemaakt met daarop een emmer. Met de emmer kun je water uit de sloot halen om te kijken welke waterdiertjes hier leven. Op de steiger is ook een kaart bevestigd met informatie over wat er allemaal in de sloot leeft. Dit is onderdeel van de KIDS-route, maar stiekem vind ik het ook superleuk om even te kijken wat er in de sloot leeft. Dus laat ik de emmer zakken. Tot mijn grote verrassing vis ik een slak op 😊. De informatiekaart vertelt mij dat het een poelslak is.

Met een grote glimlach loop ik door. Een boer komt mij tegemoet gereden, hij is bezig om het pad te maaien. Superfijn dat het zo goed onderhouden wordt! Ik kom ook nog langs een wel heel bijzonder wandelbankje, in de vorm van een kruiwagen. Tijd om te rusten neem ik niet, maar het plekje is wel erg leuk.

 

   

   

 

Het laatste stuk loop ik langs de Benschopper Wetering terug naar de camping. De horeca is helaas gesloten en dus pak ik mijn fiets om terug te gaan naar Montfoort en daar nog even na te genieten op het terras.

Het Klompenpad Benedeneindsepad is met zijn 9 kilometer relatief kort, maar trek gerust drie uur uit voor deze leuke wandeling. Zoek je meer uitdaging, stap dan halverwege over op het Klompenpad Eendenkooienpad. In het veld staat via een paaltje gemarkeerd welke kant je op moet om dit pad te vervolgen. Een andere optie is om na het Benedeneindsepad één van de historische stadjes Oudewater, Montfoort of IJsselstein te bezoeken.

 

Lees ook: Klompenpad Eendenkooienpad: Wandelen door polders en langs de Hollandse IJssel

 

Praktische informatie Klompenpad Benedeneindsepad

Route: Klompenpad Benedeneindsepad (rondwandeling)
Afstand: 9 of het KIDS Klompenpad van 4,5 km
Startpunt: Camping Midden op ’t Landt, Benedeneind Noordzijde 430a in Benschop
Parkeren: Er is een parkeerplaats bij de camping
Openbaar vervoer: Bushalte Jacobabrug, Benschop
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Pannenkoekenrestaurant Midden op ’t Landt
Bijzonderheden: In verband met het broedseizoen is deze route niet toegankelijk van 15 maart t/m 1 juli.

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Als vanouds weer erg beeldend beschreven. Deze wandeling ga ik zeker onthouden.