Wandelen rond Soest; van weidse polders tot imposante bossen

De Lange Duinen bij Soest is één van mijn favoriete plekken om te gaan wandelen wanneer ik mijn hoofd even leeg wil maken. Deze uitgestrekte zandvlakte straalt een heerlijke rust uit. Maar er is nog veel meer te ontdekken rond Soest. Op een warme zomerdag trek ik er op uit om lekker te wandelen rond Soest. Bij het VVV informatiepunt in StayOkay Soest haal ik wat foldermateriaal over de wandelingen in en om Soest. Met een heerlijk kopje koffie op het terras zoek ik twee mooie wandelingen uit.

 

De Korte Duinen

 

Klompenpad Derde Erfpad

Ik ben fan van de Klompenpaden! Lekker struinen door de weilanden en over boerenland. Ik ben dan ook blij verrast te lezen dat er ook bij Soest een Klompenpad ligt. Dit Klompenpad start bij Fletcher Hotel Het Witte Huis. Daar koop ik aan de receptie de folder van dit pad, met een kaart van de route, voor twee euro. De Klompenpaden zijn over het algemeen prima gemarkeerd, maar met deze bijdrage steun ik dit mooie initiatief. Daarnaast staat de folder vol achtergrondinformatie over de route en bijzonderheden die je onderweg ziet, dat wil ik niet missen! Deze informatie en de route staan ook in de Klompenpaden app.

Al snel loop ik over een graspad tussen de boerderijen door op weg naar de rivier de Eem. Het is al vroeg warm en ik ben blij dat ik tussen de bomen loop. Een klein stuk over een rustige asfaltweg volgt, maar al snel duikt de route een smal, iet wat overwoekerd pad in richting een waterzuiveringsinstallatie.

 

Klompenpad Derde Erfpad

Zicht op Soest

Klompenpad Soest wandelen

 

Het smalle graspad wordt breder en de bomen maken ruimte voor een weids uitzicht over de polder. Bij de Eem aangekomen glinstert de zon op het water. Met de Eem rechts en de polders, met uitzicht op de kerktoren van Soest links van me stap ik lekker door over het jaagpad. Vroeger liepen hier mensen en paarden om de schuiten op de Eem voort te trekken.

Via een klein bruggetje over de sloot stap ik een weiland in. Dit Klompenpad wordt regelmatig gelopen, want ik kan goed zien waar ik heen moet door het platgelopen gras. De zon brand lekker door en ik ben dan ook blij met ieder beetje schaduw dat ik passeer. Bij boerderij het Derde Erf is het terras helaas gesloten. Gelukkig is de naastliggende kaasboerderij De Staelenhoef, wel open. Even tijd om op adem te komen.

 

Overstapje wandelen rond Soest

Koeien in de wei

Het derde erf

 

Het Derde Erf is één van de vier boerderijen die hier rond 1400 stonden, in het buurtschap De Birkt. De huidige boerderij is in de 17de eeuw gebouwd.

Na dit buurtschap duikt het Klompenpad snel de bossen in. Ik ben blij met de schaduw! Wanneer ik langs de Korte Duinen kom, kan ik het niet laten toch even over de zandvlakte te lopen, ondanks de hitte.

Na de Korte Duinen word ik verrast door Park Birkhoven met zijn vijver en het bosbad. De warmte heeft veel mensen naar het bosbad getrokken, voor je rust hoef je hier nu niet te komen 😉. Maar een rondje rond de vijver maakt alles goed. Een prachtig eind van deze afwisselende wandeling van 9 kilometer.

Wil jij deze wandeling ook maken? Kijk dan op de site van Klompenpaden.

 

 

Landgoed De Paltz

Van wandelen krijg je honger! Onderweg naar Landgoed De Paltz stop ik bij restaurant ’t Hoogt. Hier reden we vroeger vaak langs op weg naar opa en oma. Erg leuk om er nu ook een keer te eten. Het terras heeft een prachtig uitzicht over de heide. Met een koud drankje en een heerlijke geitenkaas salade doe ik nieuwe energie op voor de tweede wandeling van de dag.

 

t hoogt soest

lunch bij 't hoogt soest

 

Bij het Nationaal Militair Museum (aanrader om te bezoeken!) parkeer ik mijn auto. Dit museum ligt op het Park Vliegbasis Soesterberg, een plek waar na sluiting van de vliegbasis een bijzonder natuurgebied ontstond. Ik heb hier een aantal jaar terug al de Munitiewandeling gemaakt, een hele leuke wandeling om te maken met kinderen. Er is ook een wandeling die over de voormalige landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg gaat, maar de landingsbaan is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 augustus. Daar moet ik dus nog een keer voor terugkomen.

Tegen Park Vliegbasis Soesterberg ligt Landgoed De Paltz. Hier is een gemarkeerde route uitgezet van 3,4 kilometer, die prima gecombineerd kan worden met de Munitiewandeling van 5 kilometer. Op Park Vliegbasis Soesterberg staat hij prima aangegeven vanaf het museum. Een mooi vlonderpad brengt je naar de rand van het park en dan ineens is er geen markering meer. Gelukkig vind ik mijn weg snel aan de hand van de kaart. Bij de klinkerweg moet je naar rechts en na de bocht naar links, vanaf het informatiepaneel staat de route aangegeven met paaltjes van het Utrechts Landschap met een gele band.

Lees ook: Ontdek Park Vliegbasis Soesterberg

 

Vlonderpad park vliegbasis Soesterberg

Markering utrechtse heuvelrug

Laan Landgoed De Paltz

 

Over een klimmend pad langs een oude zandafgraving, dat nu veranderd is in een gras/heidegebied, loop ik richting het bos. Daar verandert de omgeving vrij plots, van de glooiende heide naar een rechte laan, met statige bomen en sierlijke lantaarns. Een enorme villa duikt op, het Herman van Veen Arts Center, te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Ik verlaat de statige laan en wandel over een mooi slingerpad door de bossen. Dan ineens ben ik weer bij de zandafgraving. Vanaf deze kant ziet het landschap er heel on-Nederlands uit door het hoogteverschil. Op een bankje neem ik even de tijd om te genieten van het mooie uitzicht. Daarna wandel ik rustig terug naar het startpunt. Dit was een korte, maar prachtige wandeling. Je vindt een kaartje met de route hier.

 

Welkom Herman van Veen Arts Center

Herman van Veen Arts Center

Laantje Landgoed De Paltz

 

Terug bij het Nationaal Militair Museum loop ik nog even naar binnen om Park Vliegbasis Soesterberg vanaf boven te bekijken. Boven op het museum is een uitkijktoren gebouwd met een 360 graden uitzicht en heel veel informatie over dit bijzondere natuurgebied. Een mooie afsluiting van een heerlijke wandeldag rond Soest.

Wil je ook wandelen rond Soest? Kijk dan op de website uitinsoest.nl voor nog meer wandelinspiratie.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Er is ook een app van de Klompenpaden. Heel handig en informatief.

  • Mooie routes! En zo zie je maar dat ook een kortere wandeling de moeite waard is!