Airborne Wandeling: Perimeterroute Oosterbeek

De vierde en laatste Airbornewandeling die ik ga maken, loopt door Oosterbeek. De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingslinie rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen zijn teruggedrongen tijdens Operatie Market Garden.

Deze route start bij het Airborne Museum at Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in 1944. Een bezoek aan dit museum mag niet ontbreken wanneer je deze wandeling gaat maken. Aan de hand van verhalen beleef je de Slag om Arnhem en duik je in de geschiedenis van deze plek.

Perimeterroute Oosterbeek

Tijd om op pad te gaan. De route gaat direct de Utrechtseweg op. Hier is ieder jaar de finish van de Airborne wandeltocht die op de eerste zaterdag van september georganiseerd wordt. Nu is het er een stuk rustiger qua wandelaars, maar wat drukker met auto’s en fietsers.

De Perimeterroute is opgedeeld in een noord- en een zuidlus, je loopt dus als het ware een achtje. De noordlus gaat voornamelijk door de bebouwde kom en loopt eerst over de Stationsweg. Dit was in september 1944 de oostelijke grens tussen de Britse en Duitse troepen. De Britten verschuilden zich in de huizen, terwijl de Duitsers aan de overkant van de straat in de bossen zaten. Bij huisnummer 8 lees ik het verhaal over mevrouw Kremer-Kingma en haar gezin die in de schuilkelder verbleven, terwijl de Britten vanuit hun huis de grens verdedigden.

Ik wandel verder naar het station van Oosterbeek, hier lag de noordelijke grens van de Perimeter. Iets van de route af ligt de Arnhem Oosterbeek War Cemetery. Hier liggen 1754 militairen en een aantal burgerslachtoffers. Een groot deel van hen sneuvelden tijdens Operatie Market Garden. Wanneer ik in de buurt ben ga ik altijd even langs deze indrukwekkende plek.

Weer terug naar de route. Ik kom langs Hotel Dreyeroord, waar het hoofdkwartier van de 7th Kings Own Scottisch Borderers gevestigd was. Op 21 september startten de Duitsers een aanval, de zogenoemde Battle of the White House. De slag duurde slechts één uur, maar resulteerde in zware verliezen.

Intussen loop ik langs de meest riante huizen in een oase van rust. De route slaat af en komt daarna in een gezellig woonwijkje. Hier was in één van de huizen een medische post ingericht, waar lichtgewonden behandeld zijn.

Bij de Utrechtseweg sla ik rechtsaf, richting een groot grasveld met “De Naald”. Dit grasveld is als dropzone gebruikt voor voorraden. In 1946 werd het monument “De Naald” onthuld.

Terug bij Airborne Museum at Hartenstein geniet ik eerste even van een drankje en een heerlijk stukje carrotcake op het terras. Deze pauze doet me goed en met hernieuwde energie start ik met het tweede deel van de route, dat direct het park achter de villa induikt. Deze route gaat veel meer door de natuur, ik hou wel van de afwisseling. Er volgen kort op elkaar een aantal informatiepunten over wat zich hier heeft afgespeeld. Ik ga niet alles verklappen, daarvoor moet je toch echt zelf op pad 😉.

Wat ik wel vast verklap is dat je hier heerlijk in de schaduw door de bossen loopt, langs een beekje over smalle paadjes. De route komt bijna tot de Westerbouwing. Deze heuvel was een strategisch punt in de verdediging, omdat het uitzicht bood over het omliggende gebied. Helaas hield de verdediging niet lang stand.

Inmiddels ben ik afgedaald naar de Rijn en wandel ik vlakbij het fiets- en voetveer naar Driel. Hier zou je ervoor kunnen kiezen om over te steken en ook de Airborne wandeling De Polen van Driel te wandelen. Omdat ik die route vorige week al verkend heb, wandel ik door langs de Rijn richting de Oude Kerk. Deze kerk was de eerste plek waar de militairen, die na de mislukte poging om de brug in Arnhem te bereiken en zich terugtrokken, weer even op adem konden komen. Ik loop rond de kerk en geniet van het uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn.

Ik laat de Rijn achter me en wandel weer richting het centrum van Oosterbeek. Bij de Weverstraat was de grens van de perimeter voor de troepen onder de Utrechtseweg. Ook hier werd heftig gevochten. De Duitsers probeerde met pantservoertuigen de Britse linies binnen te vallen. Gelukkig mislukte dat.

Als laatste kom ik nog langs twee gebouwen waar noodhospitalen waren ingericht. De laatste was en is nog steeds een hotel en restaurant. Hier geniet ik nog even na van de mooie en indrukwekkende route op het terras met een verkoelend drankje.

De afgelopen weken heb ik genoten van de Airborne Wandelingen die ik in samenwerking met Visit Arnhem heb gemaakt. Ik heb enorm veel geleerd over wat zich in en om Arnhem heeft afgespeeld tijdens Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. Uit ervaring kan ik zeggen dat de Perimeterroute Oosterbeek de mooiste route is om te wandelen. Maar de andere routes zijn ook super interessant en echt het wandelen waard als je interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie

Route: Airborne wandeling Perimeterroute Oosterbeek

Afstand: 7,9 km

Routebeschrijving: hier vind je een kaartje van de route en kun je de GPX track downloaden

Bereikbaarheid: station Oosterbeek (ligt aan de route)

Parkeren: Naast restaurant ‘Klein Hartenstein’ aan de Utrechtseweg 226 in Oosterbeek (gratis)

Horeca: restaurant Klein Hartenstein, Hotel/restaurant Schoonoord

Honden: toegestaan

Toegankelijkheid: De route is deels onverhard en gaat een aantal keer door klaphekjes.

Benieuwd naar de andere Airborne wandelingen die ik maakte in samenwerking met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen? Je leest ze door te klikken op onderstaande links:

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Mooi verslag van weer een prachtige wandeling. In en om Oosterbeek is de geschiedenis bijna voelbaar.