Wandelen door de Gerolsteiner Dolomieten in Duitsland

Wandeling Gerolsteiner Felsenpad (rondwandeling)
Afstand 8,2 km
Startpunt Station Gerolstein

‘Dolomieten? In Duitsland? De Dolomieten liggen toch in Italië?’ Ik kijk mijn gids Mandy, die met mij een etappe van de Eifelsteig wandelt, volgens mij heel dom aan. Ze vertelt dat je bij Gerolstein over een kalk rif kan wandelen van ongeveer 1,8 miljoen jaar oud. Deze rotsformatie doen denken aan de Dolomieten, vandaar dat ze de Gerolsteiner Dolomieten worden genoemd. Mijn interesse is gewekt en ik besluit de volgende dag naar Gerolstein te rijden om het Gerolsteiner Felsenpad te wandelen van 8,2 kilometer.

 

Felsenpad

Zo nu en dan neem ik even een pauze om op adem te komen.

 

felsenpfad markering is prima

Het Felsenpad is perfect gemarkeerd.

 

Gerolsteiner Felsenpad

Rond de Eifelstieg zijn er verschillende Partnerwege ontwikkeld, rondwandelingen met dezelfde kwaliteit als de Eifelsteig. Eén van die rondwandelingen is het Gerolsteiner Felsenpad, waarbij je door de Gerolsteiner Dolomieten loopt. Gerolstein is een klein stadje in de Eifel en bekend van de Gerolsteiner Sprudel, het mineraalwater dat hier gebotteld wordt.

Mijn auto parkeer ik bij het station op zondag gratis, door de weeks betaal je € 1,-. Vanaf de parkeerplaats staat de route al aangegeven met duidelijke markering. Langs het station waar het VVV zit, wandel ik de brug over. Via een woonwijk kom ik al snel in het bos, waar ik over smalle bospaadjes naar boven klim richting het massief dat boven de stad uit torent. De eerste rotspartijen kondigen zich al snel aan. Mijn fototoestel maakt overuren. Eenmaal boven op het Munterley plateau heb je een prachtig uitzicht over Gerolstein. Omdat ik wat last heb van mijn knie , geniet ik hier een tijdje van de rust op een bankje terwijl ik een kopje thee drink. Het mooie weer trekt veel gezinnen het bos in, die ook komen genieten van het mooie uitzicht. Heerlijk om die kinderen rond te zien rennen, kreeg ik mijn zoon nog maar mee…

felsenpfad gerolstein

Het Munterley plateau met uitzicht over Gerolstein.

 

felsenpad

Uitzicht vanaf het massief.

 

Buchenlochhöhle

De Buschenlochhöhle die je met een trap kunt bereiken.

De wandeling gaat verder door het bos en langs een enorm massief met de Buchenlochhöhle, een grot die je middels een trap kunt bereiken. Deze grot is op natuurlijke wijze ontstaan en bijna 2 miljoen jaar oud. Wat ooit begon als een kleine spleet in de enorme rotspartij is uitgegroeid tot een grot van circa 30 meter lang, 4 meter breed en gemiddeld 2,5 meter hoog. Ooit woonde hier de Neanderthalers. Bij opgravingen zijn diverse stenen gereedschappen en botten van de mammoet, holenbeer en wilde paarden gevonden. Fascinerend toch?
Het bos wordt later ingeruild voor een graspad langs akkers met verderop de Gerolsteiner Bronnen. Meer dan een grote fabriekshal zie je eigenlijk niet. Mooier zijn de oude steengroeve. Hier is een ‘Geo Akker’ ingericht waar alle gesteente van de Eifel bij elkaar zijn gebracht. De route klimt verder naar de Kasselburg, ik besluit even van de route te gaan om het Adelaar en Wolvenpark te bezichtigen. Precies op dat moment begint het hard te regenen en besluit ik snel te gaan schuilen bij een lekkere kop koffie met taart.

Vroegere steengroeve

Vroegere steengroeve.

 

Kassselburg Felsenpfad

Kasselburg in het Adler und Wolfspark.

 

Wanneer de bui over is, wandel ik terug naar het Felsenpad voor het laatste stuk richting Gerolstein. De wandelroute komt langs de restanten van een Keltisch Romeinse Tempel Juddenkirchhof. Een magische en vooral stille plek waar ik even ga zitten genieten van de prachtige omgeving. Daarna daalt de route tussen verschillende rotspartijen weer af naar Gerolstein waar ik nog even nageniet van deze prachtige wandeling bij een heerlijk glaasje Duitse wijn.

Ik wandelde in de Eifel op uitnodiging van Top Trails of Germany in het kader van de Blogger-Wander-Monat. Wil je meer foto’s zien? bekijk dan dit album op Facebook.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

Wil je meer lezen over wandelen in het buitenland? Dan zijn deze blogs interessant:

 

SNP Wandelvakanties

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Ik wist wel dat er in Duitsland ook Dolemieten waren, opgelet bij Topografie dus 🙂

 • Ik was ook even vergeten dat de Dolomieten doorliepen tot Duitsland.

  Mooie wandeling, een fijne combi van natuur met wat cultuur en geschiedenis.

  • De dolomieten lopen niet door tot in duitsland, ze lijken op de dolomieten in italië

 • Leuk! Ik ben dit- en afgelopen jaar bij de Italiaanse Dolomieten geweest, maar dit zou een mooi alternatief zijn. Wat meer in de buurt, dus ideaal voor een sportief weekendje weg. Mooie wandeling!

 • Bij de Dolomieten denk ik dus (ook) niet aan Duitsland. Ik had misschien beter moeten opletten op school – of ik moet vaker in de atlas kijken 😉

 • Ik zou graag naar de Italiaanse Dolomieten gaan. Ik ben echt een mooie natuur wandelaar, bergen etc word ik heel blij van. Bossen in NL zijn te saai 😉

 • Leuk zeg! Wij liepen de Eifelsteig naar Gerolstein, maar deze ga ik zeker onthouden voor als we nog een keer die kant uit gaan. Het ziet er super leuk uit, en e Eifel is voor ins goed te doen voor een weekend.

 • Dat ziet er de moeite uit. De Eifelsteig staat ook nog op mijn to-do lijstje. Maar lopen die Partnerwege dan een stuk samen met de Eifelsteig?

 • Zoek ik informatie over de Italiaanse dolomieten, kom ik plots uit in Duitsland – Leuk, nieuwe bestemmingen leren kennen!