Spectaculaire wandeling door de Mont-rebei kloof

Wandeling Mont Rebei kloof, blauwe route, Catalonië Spanje
Afstand 10 km (3 uur)
Startpunt Parkeerplaats la Masieta, Puente de Montañana

In Catalonië ben ik verliefd geworden op de bergen. Wat een prachtige landschappen, gastvrijheid en schitterende wandelingen. De spectaculairste wandeling die ik maakte in Catalonië is de wandeling door de Mont-rebei kloof.

Deze kloof is ontstaan door de rivier La Naguera Ribagorçana en doorkruist het Montsec gebergte. Het bijzondere aan deze kloof is dat het de laatste kloof in Catalonië waar nog geen wegen doorheen lopen. Je wandelt over een pad dat uitgehakt is in een enorme rotswand, met honderden meters lager de rivier.

 

Wandelen Mont rebei kloof catalonië 12

Hier zie je goed hoe het pad is uitgehakt in de rotswand

 

De start van de wandeling door de Mont-rebei kloof is het informatiepunt met parkeerplaats van het natuurpark. Hier krijg je een folder mee, die ook in het Engels te verkrijgen is, met alle routes en de informatie over de kloof en zijn bewoners en begroeiing.

Wij kozen voor de blauwe route, deze loopt samen met de GR1 die we tot refugio Mas de Carlets volgen. Deze wandeling is ook prima te maken met kinderen, langs het pad zie je dan ook regelmatig families zitten met (kleine) kinderen die ook genieten van dit indrukwekkende stuk natuur.

 

Wandelen Mont rebei kloof catalonië 1

De wandeling begint heel rustig

 

GR1: Wandelen door Catalonië van oost naar west

Het pad dat we volgen loopt samen met het laatste gedeelte van de GR1, een Langeafstandswandelpad door Spanje. Dit pad start aan de Middelandse zee en loopt dwars door Spanje naar Finisterre. Het loopt evenwijdig aan de GR11, maar dan in de lager gelegen uitlopers van de Pyreneeën.

 

Goed voorbereid op pad

We gaan goed voorbereid op pad. De route loopt door het Montsec gebergte. Sec staat voor droog, dus nemen we voldoende water mee en een waterfilter voor het geval we zonder water komen te zitten. Het kan door de reflectie van de enorme bergwanden erg warm worden in de kloof. Naast het water stop ik ook nog een windjack, zonnebril, zonnebrandcrème, petje, verrekijker, fototoestel, lunch, snacks en droge sokken in mijn tas.

 

Wandeling door de Mont-rebei kloof

De wandeling start heel rustig langs de rivier, die op dit moment zo hoog staat dat het een meer lijkt. Het pad gaat langzaam omhoog naar een zij-arm van de rivier waar een metalen hangbrug meters boven het water hangt. De brug is wat wiebelig, maar hij brengt ons veilig naar de overkant. Na de brug kiezen we het pad onder de brug door en wandelen we al snel de indrukwekkende Mont-rebei kloof in.

 

Wandelen Mont-rebei kloof catalonië 2

Spannende hangbrug

 

Het pad is uitgehakt in de bergwand en geeft een spectaculair uitzicht over de rivier. Het pad is smal, met aan de ene kant de rotswand en aan de andere kant de rivier die honderden meters lager stroomt. In de wand zit een stalen kabel, voor de veiligheid, die je kunt gebruiken voor extra steun.

Je hebt heel veel kans om hier gieren te zien. Omdat de wind vandaag de andere kant op waait, zien wij er slechts 1. Ook zien we regelmatig salamandertje wegschieten en grote vissen zwemmen in de rivier. Aan het begin van de kloof zit een speciaal uitzichtpunt waar je otters kunt spotten.

Langs het pad staan regelmatig bankjes, waar je kunt genieten van het spectaculaire uitzicht. Het pad stijgt naar grote hoogte en verlaat de kloof om tussen de bomen door hoger de bergen in te lopen. Het is zo nu en dan pittig klimmen.

Bij de berghut Mas de Carlets is het tijd om te rusten. De hut is vanwege de drooggevallen bron gesloten. Maar het is prima vertoeven in de schaduw.

 

Wandelen Mont rebei kloof catalonië 9

Mas de Carlets waar we even in de schaduw konden rusten

 

Als we weer voldoende energie hebben, nemen we dezelfde weg terug. Nou klinkt dat misschien saai, maar je hebt helemaal niet het gevoel dat je hetzelfde pad terugloopt omdat het uitzicht weer heel anders is.

Terug bij de parkeerplaats zijn we net op tijd om een koud blikje te kopen, wat een genot na deze prachtige, maar warme wandeling.

 

Wandelen Mont rebei kloof catalonië 6

Uitzicht op de andere kant van de kloof

 

Tot nu toe is dit de meeste spectaculaire wandeling die ik ooit gemaakt heb. Een aanrader voor de wandelliefhebber, zelfs als je niet heel veel ervaring in de bergen hebt.

Opmerking: Op uitnodiging van Catalunya tourisme en Hikingsite ben ik gaan wandelen in Catalonië. Bovenstaande mening is mijn eerlijke en oprechte mening.

 

Meer lezen over mijn avonturen in Catalonië, bekijk dan deze blogposts:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wauw! Inderdaad behoorlijk indrukwekkend! Voorlopig houden wij het nog even op het vlakke, maar zoiets als dit inspireert wel! Prachtige foto’s.

 • Prachtig versalgje en dito foto’s.
  Zeker eentje om op onze bucketlist te plaatsen. Spijtig dat ik er niet bij kon zijn, net ietsje te kort op mijn trip naar de Vercors.
  Ik kijk al uit naar de verslagjes van de andere tochten, vooral die naar Montserrat. Dit is niet zover verwijderd van onze vakantiebestemming dit jaar ;).

 • Ik geloof je. De foto’s spreken voor zich Ziet er fantastisch uit. Was de wandeltemperatuur ook aangenaam? Het is tenslotte zuid Spanje.

 • Ik heb hoogtevrees, en ik vermoed dat die ‘wiebelige’ brug toch niet zo’n goed idee is.
  Is dit de enige manier om door die kloof te wandelen? Of is dit een andere wandeling, Wanda?

  • Volgens mij is dit de enige manier. In onze groep zat ook een man met hoogtevrees, die had het in het begin zwaar, want de wandeling door de kloof loop je met aan de ene kant de rotswand en aan de ander kant tientallen meters afgrond. Gelukkig is er een stevige leuning waar je je aan vast kunt houden.

 • Goedemiddag, leuk geschreven stukje.Wil hier aankomende augustus een keer gaan kijken.
  Heb je toevallig de coördinaten van de parkeerplaats?

  • Leuk Henk! De parkeerplaats vind je hier: 42.097474, 0.696252. Veel plezier!
   Laat je me weten hoe het was?

 • Ik kom uit Catalunya, en inderdaad, Mont Rebei is echt super mooi!

  • Waar woon je in Catalonië? Ik wil volgend voorjaar nog een keer terug met mijn zoon om te wandelen en af te sluiten met 2 dagen Barcelona. Heb je nog tips voor mooie wandelingen?

 • Wij hebben de bovenste gelopen in 2012 (er is 30 meter lager ook een 2e – iets oudere) route. Prachtig! Onlangs bekeek ik mijn toen gemaakte video weer eens. Dankzij je GPS coördinaten kon ik hem op Google nu ook snel terugvinden.

 • Wij wonen in de omgeving van Mont Rebei en het is inderdaad spectaculair mooi. De wandeling via de trappen tegen de rotswand aan de overkant van de rivier is ook een aanrader. Een tip voor oneindig mooie wandelingen van allerlei niveaus is het nationale park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

 • Niets teveel gezegd over deze wandeling. Dit is echt een aanrader. Via deze blog hebben we de keuze gemaakt om deze wandeling te doen. Wij hebben deze gedaan met de kinderen van 10 in 29 graden en ze hebben het goed volgehouden. Vanaf camping La Noguera is het wel nog 90km rijden (of 38km over binnen weggetjes). Let op: De parkeerplaats moet je reserveren voor 5 euro. Klik in google maps op de link. Wij waren met de camper en konden sowieso niet op de parking. Op de weg ernaar toe zijn enkele parkeerplaatsen en 2 kleine camperplaatsen. Tip: ga vroeg! Het zwaarste stuk zit ’em aan het eind naar de tweede brug. Maar als beloning kun je daar zwemmen. Wij hadden fietsen mee om van de camperplaats naar de start van de route te gaan (4km). Om de camper weer op te halen heb ik een zeeer vriendelijk NL gezin gevonden die mij terug brachten. Later de fietsen opgehaald. Waar je zeker rekening mee moet houden: zorg dat je om 19:15 weg bent met de auto. De chaggie spanjaard bij de ingang sluit gewoon de slagboom al staan er nog auto’s…
  Maar goed als je in de buurt ben van Lleida: Dit moet je gezien en beleefd hebben. Super bedankt Wanda!

 • Bevat deze wandeling ook de trappen langs de rotsen: Pasarelas de Montfalcó?
  Ik las op Google dat je de parking moet reserveren, hoe doe je dat en dat lijkt me bovendien niet nodig.

  • Als je doorloopt, kom je inderdaad ook bij de trappen aan de wand. Reserveren is denk ik noodzakelijk als je later op de dag komt. Wij waren relatief vroeg en hadden niet gereserveerd. Je zou kunnen informeren bij info@congostdemontrebei.cat

 • Wat leuk. Wauw! Ik ken Catalonië goed, maar die route kende ik helemaal niet. En dat terwijl ik er deze zomer vlakbij was! In Tortosa!