Getest: Wandelschoenen Salomon Quest 4D 2 GTX®

Laatst gaf ik jullie een kijkje in mijn wandelschoenenkast. Het paar wandelschoenen dat ik aantrek wanneer ik een meerdaagse tocht met bepakking maak, is de Salomon Quest 4D 2 GTX. Intussen heb ik mijn tweede paar aangeschaft en vertel ik jullie graag waarom dit zo’n fijne wandelschoen is.

Toen ik weer wat vaker een meerdaagse tocht ging maken met de tent, merkte ik dat mijn A/B wandelschoen niet genoeg steun gaf. A/B wandelschoenen zijn prima voor pittige dagtochten, zelfs in ruiger terrein, maar wanneer ik met bepakking ga wandelen vragen mijn enkels en voeten toch om meer steun.

Outdoormerk Salomon

Salomon schoenen Quest 4DOp zoek naar de ideale wandelschoen voor een meerdaagse wandeltocht kwam ik uit bij de Salomon Quest 4D 2 GTX.  Ik kende Salomon toen eigenlijk alleen van de wintersportartikelen. Toch heeft dit Franse outdoormerk al jaren een breed assortiment aan outdoorartikelen. Ze maken schoenen van hoogwaardige materialen met een lange levensduur.

Zodra ik de Salomon Quest 4D aantrek voel ik direct hoe mijn hak een soort van vastgezet wordt. Toch voelt de schoen van binnen zacht en comfortabel aan. Eenmaal gestrikt moet ik even wennen aan de stugheid van de schoen. Categorie B schoenen zijn nou eenmaal een stuk stugger dan categorie A of A/B schoenen. Dit geeft meer steun in ruiger terrein.

Veterlock Salomon Quest 4DHet strikken van de schoenen is even wennen, omdat het eerste haakje veterblokkering heeft. Je klikt de veter als het ware vast, waardoor deze tijdens het lopen niet losser gaat zitten. Een ideaal systeem, dat een dubbele knoop overbodig maakt.

Deze hoge schoen is gemaakt van een combinatie van het duurzame nubuck leer en stof. Het Gore-Tex® membraan zorgt ervoor dat de schoen waterdicht, maar toch ademend is. Er zit een rubberen stootrand rondom de schoen, waardoor het bovenwerk minder snel beschadigd.

Helemaal blij met mijn nieuwe schoenen ga ik aan de wandel. Omdat nieuwe schoenen altijd ingelopen moeten worden, start ik met een dagwandeling van 20 kilometer. Voor de zekerheid neem ik mijn oude schoenen mee, zodat ik onderweg eventueel kan wisselen.

ZoolTijdens de wandeling heb ik niet het idee nieuwe wandelschoenen aan te hebben. Ze zitten als gegoten en ik stap er lekker op weg. Met het gewicht van 660 gram per schoen zijn ze niet eens bizar zwaar. De speciaal ontwikkelde Contragrip zool is flexibel genoeg om je voet goed af te rollen. Hij geeft voldoende grip bij stijgen en dalen. Nadeel is dat deze schoen niet te verzolen is.

Zonder moeite loop ik 20 kilometer op mijn nieuwe schoenen. Ik ben verbaasd over het feit dat inlopen eigenlijk niet nodig is. Vele kilometers volgen, met en zonder bepakking en iedere keer wandel ik weer zonder blaren. Dat de schoen echt waterdicht is bewijst hij tijdens zware regenbuien en bij het doorwaden van diepe plassen. Heerlijk om niet na te hoeven denken over natte voeten als het weer slechter is.

Conclusie Salomon Quest 4D GTX Wandelschoenen

De Salomon Quest 4D GTX is mijn vaste maatje tijdens wandeltochten over ruiger terrein en wanneer ik met bepakking op pad ga. Hij biedt de stevigheid en het comfort dat ik van een goede wandelschoen verwacht. Moeiteloos wandel ik tochten van meer dan 30 kilometer, klauter ik door de bergen en trotseer ik natte paden.

Het veterblokkeersysteem is een hele fijne oplossing om niet steeds opnieuw je veters te moeten strikken. Het zet de veter goed vast, waardoor de schoen stevig om je voet zit.

Qua onderhoud is de schoen heel gemakkelijk. Na iedere wandeling spoel ik al het vuil eraf met koud water en een zachte borstel. Ik haal de zolen eruit zodat die goed kunnen ventileren. De schoongemaakte schoenen en zolen laat ik altijd drogen aan de lucht, dus niet bij of op een kachel. Het leer op de schoen behandel ik twee keer per jaar met een speciale wax, zodat het niet gaat scheuren.

Inmiddels heb ik hier online mijn tweede paar van deze wandelschoenen gekocht, zo tevreden ben ik ermee 😊

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Hoi Wanda, uit nood geboren heb ik in Frankrijk deze schoenen gekocht omdat de Lowa zool losliet. Repareren duurt hier twee weken dat is te lang. Vlij met je revieuw alleen het verzolen dat is dan jammer. Hoe lang kun je met de zool doen? Loop er ongeveer 4 weken per jaar op in de bergen. Vr gr Suzan

  • Goedemorgen Wanda, ik deel jouw ervaring. Ik heb inmiddels mijn tweede paar Salomon X Ultra 3 Mid . Een 1/2 maat groter kopen is mijn tip. Aantrekken en weglopen. Een paar Hanwag Lhasa staan nu in de kast. Als je zo’n 30 km wandeld is het prettig lichte schoenen aan je voeten te hebben. Voor het woon-werkverkeer verkeer, totaal 17 km. per dag, heb ik nu de Salomon S‑Lab Sense Ultra besteld. Ik ben benieuwd.

    Met vriendelijke groeten,
    Peter.