N70 wandelroute: de spectaculairste wandeling in Nederland

Wandelvrienden praten er veel over, de N70 wandelroute, die moet je een keer gelopen hebben. Ik was dan ook blij verrast toen ik door het Regionaal Bureau voor Toerisme Anhem Nijmegen uitgenodigd werd om een weekend te komen wandelen in de gemeente Berg en Dal én de N70 wandelroute in het programma zag staan!

Wandelen in Berg en Dal

Op een mooie lentedag stapte ik in de auto naar Berg en Dal. Deze jonge gemeente is een fusie van de vroegere gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn en bestaat uit 12 dorpen. Hier vind je een gevarieerd landschap van de uiterwaarden van de Waal, naar prachtige polders en de imposante stuwwal die zorgt voor hoge bergen en diepe dalen (voor Nederlandse begrippen 😉)

Een walhalla voor de wandelaar dus, met zoveel variatie.

N70 wandelroute

De N70 heeft 6 verschillende startpunten verspreid over de route, zo kun je zelf bepalen waar jij wilt starten en eindigen. Mijn wandelweekend start in Beek-Ubbergen, waar ik bij Hotel-restaurant ’t Spijker eerst geniet van een lekker kopje koffie. Vanaf hier is het even zoeken naar de route, maar zodra ik de eerste markering (paaltje met donkergroene kop of groene band rond lantaarnpaal) heb gevonden ga ik op pad.

De N70 wandelroute heeft zijn naam te danken aan het natuurbeschermingsjaar 1970. Al ruim 48 jaar genieten jong en oud van deze unieke wandeling over 8 bergen. Het is dus niet wandelen langs een provinciale weg, wat ik dacht toen ik voor het eerst de naam van de wandelroute hoorde 😉.

Al snel laat ik de bebouwde kom van Beek-Ubbergen achter me en wandel het Keteldal in richting een historische richtingaanwijzer met de tekst “Laat vriendschap helen, wat grenzen delen.” Vroeger lag hier de grens tussen Duitsland en Nederland. Na de oorlog vond een grenscorrectie plaats, waardoor de grens hier twee kilometer opschoof. De richtingaanwijzer is blijven staan.

mijsjes n70 wandelen berg en dal

Afwisselende wandeling

Eenklimmetje volgt, waarna ik verrast word met een prachtige vallei met vlechtheggen, ook wel Tunen genoemd. Deze tunen zorgden vroeger voor  dat wilde dieren en vee niet in de akkers kwamen.

De route stijgt en daalt. Links en rechts van het pad fleuren de bloemen het bos op. Vlinders fladderen rond en een hommel vliegt een stukje met me mee. Regelmatig kom ik andere wandelaars tegen en trailrunners. Het is duidelijk dat dit een geliefd stuk natuur is.

Na de Kleverberg daalt het pad af naar de Filosofenbeek. Dan volgt een pittige klim, de Duivelsberg op. Halverwege is van een boomstronk een stoeltje gemaakt. De tekst “Rust wat” is aanlokkelijk, maar toch wandel ik door. Boven op de Duivelsberg stond vroeger de burcht Mergelpe. Nu zijn er alleen nog twee heuvels te zien. Ik beklim eerst de hoogste heuvel en tevens het hoogste punt van deze wandeling. Boven aangekomen belemmeren de bomen het uitzicht en zie ik dat het uitzicht vanaf de andere heuvel veel spectaculairder moet zijn.  Ik wandel naar de lagere heuvel, waar vroeger de voorburcht gestaan heeft. Hier heb je een prachtig uitzicht over de lagergelegen polders en het Wylerbergmeer.

     

Pannenkoeken eten op de Duivelsberg

Het wandelen maakt hongerig, toen ik de berg opwandelde rook ik al pannenkoeken en iets verderop de route zie ik het Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. Het is druk op het terras op deze mooie zaterdag, maar gelukkig is binnen nog een tafeltje vrij. De oude boerderij met rood, groen, wit gekleurde luikjes, geblokte tafelkleedjes en oude foto’s aan de muur brengen je terug in grootmoeders tijd. De kaart met een enorme keuze aan pannenkoeken, maar ook broodjes, uitsmijters e.d. maakt het lastig kiezen. Uiteindelijk besluit ik voor de maandelijkse Topper, waar je 0,50 euro extra betaald, dat het restaurant verdubbeld voor het goede doel.

De pannenkoek geeft nieuwe energie. Dus snel weer op pad, ik heb nog wat kilometers en hoogtemeters te gaan!

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg

‘We hebben een wezel’

De route gaat over mooie bospaden. De lente is volop uitgebarsten en het jonge groen is bijna oogverblindend. Op het pad staat een groep kinderen gebogen te kijken. ‘We hebben een wezel!’ roept één van de kinderen. ‘Een wezel?’ vraag ik. ‘Ja, een wezel. Hij is wel dood hoor’. Nieuwsgierig kom ik ook even kijken. Daar houdt de gids van deze groep kinderen in haar handen een wezel vast. Ik dacht dat deze dieren veel groter zouden zijn. Zo zie je maar, je leert iedere dag weer wat! Het groepje gaat een mooi plekje zoeken om de wezel te begraven en ik wandel rustig verder.

Bergen en dalen wisselen elkaar in hoog tempo af. Het ene moment wandel je in het bos, om daarna de rand op te zoeken en weer getrakteerd te worden op een mooi doorkijkje of wandeling door de velden.

De vele uitzichten gaan niet vervelen

Het uitzichtpunt op de Wolfsheuvel is het extra klimmetje meer dan waard! Je kijkt uit over het Oliemolendal. In de In de verte ligt Persingen, dat volgens de verhalen het kleinste dorpje van Nederland is, met daarachter de contouren van de Veluwezoom.

De bossen maken plaats voor het Hengstdal, tegen Nijmegen aan. Bij restaurant Tante Koosje strijk ik neer voor een welverdiende rustpauze. Met een mooi glas wijn geniet ik van de gezellige inrichting.

Ook hierna blijft het klimmen en dalen door de bossen. Tot ik bij de Elyzeese Velden kom. Hier maken de bossen ruimte voor uitgestrekte weilanden met vlechtheggen. De route volgt even de bosrand, om niet veel later de Elyzeese Velden, die vol staan met paardenbloemen, te kruisen.

Berg en Dal wandelen
Doorkijkje op kerkje natuurwandelroute N70

     

Elyzeese velden N70 Wandeling
Bruggetje Beek N70 natuurroute Berg en Dal

Prachtige finale

Het laatste stuk gaat weer door het bos, waar ik afdaal naar het Kastanjedal met een helder beekje. Zou hier de naam Beek vandaan komen? Het beekje komt uit bij een waterrad. Hier stond vroeger een watermolen. Voor het waterrad zit een wasvrouwtje op haar knieën, zij herinnert aan het wasserijverleden van het dorp Beek.

Na 16 kilometer klimmen en dalen, genieten van de bossen, doorkijkjes en uitzichten ben ik terug in Beek. Wat een geweldige afwisselende en spectaculaire wandeling is de N70. Heb jij hem nog niet gewandeld? Dan verdient hij zeker een plekje op je lijst met nog te maken wandelingen.

Ik heb zoveel foto’s gemaakt dat ik ze onmogelijk hier allemaal kon plaatsen. Wil je alle foto’s van N70 wandelroute zien? Kijk dan dit filmpje.

Wil je meer inspiratie? Lees dan ook het blog van Antonette over bergwandelen in Nederland.

Praktische informatie N70 wandelroute

Wandelroute:N-70 Natuurroute Berg en Dal (download brochure en GPS-track)
Afstand:16 km
Startpunt:Hotel Restaurant ‘t Spijker Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen
BereikbaarheidParkeren langs de straat of per bus vanuit Nijmegen
Honden:Toegestaan
Horeca:Diverse horeca langs de route, waaronder Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg

Bewaar deze wandeling op Pinterest

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan ook eens op:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 
 
Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments