Friesland, ik ken het eigenlijk alleen maar van de file bij Joure als ik voor mijn werk weer eens richting Groningen moest en van de Waddeneilanden. Maar Friesland heeft veel meer te bieden. Zo wandelde ik begin dit jaar al de mooiste wandeling van Friesland in Opeinde.

In het najaar ontdekte ik een hele andere kant van Friesland. Op uitnodiging van Stichting RegioMarketing en Toerisme uit Noordoost Friesland en Stichting Promotie Waddenland, ontdekte ik samen met een groep bloggers het Lauwersmeer gebied. We bezochten onder andere de Elfstedenstad Dokkum, waar we een mooie stadswandeling met een gids maakten en de Bonifatius kapel bezochten.

Culinair Dokkum

Een flinke stadswandeling kun je niet maken op een lege maag. Bij Stadscafé Artisante worden we welkom geheten door één van de eigenaren, Ido. Samen met zijn compagnon Sander heeft hij dit sfeervolle stadscafé gecreëerd, waar je altijd binnen kunt lopen voor een hapje en een drankje. De maaltijden zijn hier vers en voedzaam, met een mediterrane twist. De heerlijke lunch met broodjes en soep ging er goed in.

Lunch Artisante Dokkum

Heerlijke broodjes bij Artisante in Dokkum

 

Bijzonder Artisante Dokkum

Bijzonder nisje bij de trap

 

Stadswandeling Dokkum

Met volle magen wandelen we rustig richting het Admiraliteitshuis. Hier zit naast Museum Dokkum, ook het Toeristen Informatie Punt (TIP). Naast informatie over de omgeving, fiets- en wandelroutes en ander foldermateriaal, kun je hier ook een stadswandeling door Dokkum met een gids boeken voor slechts € 3,- per persoon.

Aangekomen bij het Admiraliteitshuis staat de gids al op ons te wachten. Buiten steekt hij meteen van wal over de rijke historie van Dokkum. We lopen langs het Groot Diep met aan de overkant de oude scheepswerf en de sigarenfabriek. Onze gids weet ons te vertellen dat Dokkum vroeger aan zee lag, vandaar ook de hoge kades, zodat de Dokkumers met eb en vloed ook droge voeten hielden. Een gevelsteen herinnert nog aan deze tijd, met een afbeelding van een zoutziederij. Hier werd het met schepen aangevoerde zeewater in grote zoutpannen verdampt.

Sigarenfabriek - Stadswandeling Dokkum

Voormalige Sigarenfabriek

 

Zoutziederij - Stadswandeling Dokkum

Gevelsteen met de Zoutziederij

 

Dokkum is een vestingstad en dat is goed te zien aan de bolwerken en bastions die in takt zijn gebleven. Maar ook het stratenpatroon is volledig gelijk gebleven. De kleine steegjes, straatjes en pleinen met historisch gebouwen maken deze stadswandeling tot een pareltje.

We lopen langs de Waegh, het Keereweer en de Fetzepomp naar de markt waar de Grote of Sint-Martinuskerk staat. Onze gids vertelt honderduit over alle bijzonderheden van de stad. Vroeger stonden er hier 2 kerken, de kleine kerk en de Abdijkerk. Beide kerken waren in slechte staat. Uiteindelijk werd besloten de Abdijkerk te slopen en de kleine kerk te restaureren en uit te bouwen met de stenen van de Abdijkerk. De naam van de kleine kerk veranderde toen naar Grote of Sint Martinuskerk.

De Waegh - Stadswandeling Dokkum

De Waegh van Dokkum

 

Hek grote of Sint-Martinuskerk - Stadswandeling Dokkum

Hek van de Grote of Sint-Martinuskerk, met het verhaal van Bonifatius

 

Even verderop staat de Sint Bonifatiuskerk, deze rooms-katholieke kerk is gewijd aan de H. Martinus en HH. Bonifatius en Gezellen. De kerk staat op een terp, zijn hoge toren is een niet te missen onderdeel van de skyline van Dokkum. Een toren met historie, want in 1874 stort de toren in. Hij wordt direct herbouwd, maar is langzaam aan het verzakken. Als er niets aan gedaan wordt, zal de toren wederom instorten.

De wandeling loopt verder door gezellige winkelstraatjes naar de Zijl, waar het gemeentehuis staat. Zijl is Oudnederlands voor sluis. Onder het plein bevindt zich dan ook de oude zeesluis uit de 16e eeuw. In de 18e eeuw werd de zeesluis verplaatst naar de plaats Dokkumer nieuwe Zeilen.

Stadhuis - Stadswandeling Dokkum

Stadhuis van Dokkum

 

Schaatsbankje - Stadswandeling Dokkum

Schaatsbankje op het keerpunt van de Elfstedentocht

 

Hier is ook het keerpunt van de Elfstedentocht. De grappige bankjes verwijzen naar dit bijzondere evenement.

Over de Vleesmarkt en de Wortelhaven lopen we naar Baantjebolwerk, waar 2 reusachtige molens op de bastions staan. We lopen over het bolwerk om via de brug het water over te steken op weg naar de Bonifatius kapel.

Bonifatius kapel

We sluiten de wandeling af met een bezoek aan de Bonifatius kapel. In 754 werd Bonifatius in Dokkum vermoord. Dit zette de stad in één keer weer op de kaart. Sindsdien is Dokkum een bedevaartsoord voor voor pelgrims en mensen die genezing zoeken in de heilige Bonifatiusbron of een bezoek brengen aan de Bonifatiuskapel met zijn processiepark en 14 kruiswegstaties.

Beeld Bonifacius - Stadswandeling Dokkum

Beeld van Bonifatius bij de geneeskrachtige bron

 

Beeld Titus Brandsma - Stadswandeling Dokkum

Beeld van Titus Brandsma bij de Bonifatius Kapel

 

De Bonifatiusbron zou een geneeskrachtige werking hebben. Er gaan verschillende legendes de ronde over de zoetwaterbron. In 1990 kwam dit in de publiciteit door een echtpaar dat hun kind met kinkhoest onderdompelde in de bron en plots genezen was.

Bij de bron werd in 1934 de Bonifatius kapel gebouwd. Van de buitenkant lijkt de kapel niet heel bijzonder, maar eenmaal binnen word je verrast door de bijzondere bouw. Je waant je in een Romeins amfitheater. De zitplaatsen bevinden zich in een halve cirkel rond het altaar. Het altaar en zitplaatsen zijn overkapt door een dak. Daartussen bevindt zich een open strook, waardoor je met de natuur verbonden blijft.

Bonifatius Kapel - Stadswandeling Dokkum

Bonifatius Kapel

 

Altaar Bonifatius Kapel - Stadswandeling Dokkum

Zicht op het altaar van de Bonifatius Kapel

 

Achter de zitplaatsen is een permanente expositie te zien met de geschiedenis van de H. Bonifatius. Rechts voorin is een kleine Pelgrimskapel.

De architectuur van de Bonifatius kapel zorgen voor een hele bijzondere sfeer. Wanneer wij de kapel betreden, is een bruidspaar foto’s aan het maken. De zachte muziek, de verbintenis met de natuur en de sfeer zorgen ervoor dat je helemaal stil wordt. De kapel is voor pelgrimage en bezichtiging open van 1 juni tot en met 15 september, dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur.

Dokkum heeft mij aangenaam verrast met zijn rijke historie, kleine straatjes en als klapper de bijzondere Bonifatius kapel. Wil jij ook een stadswandeling maken door Dokkum met een gids en de Bonifatius kapel bezoeken? Ga dan even langs het Admiraliteitshuis om een stadswandeling met gids te boeken. De gidsen vertellen je graag over de historie van de stad en alle verhalen en legendes die daarbij horen. Je kunt ook zonder gids de stad verkennen, bij het Toeristen Informatie Punt zijn tegen een kleine vergoeding wandelroutes te verkrijgen.

Meet foto’s van deze stadswandeling en het bezoek aan de kapel, vind je hier. Veel wandel plezier!

 

Benieuwd naar andere wandelingen in Friesland? Lees deze blogposts:

 

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Dokkum, ik moet er zeker nog eens terug! Dit leest in ieder geval lekker weg.

  • Dat is echt al jaren geleden joh dat ik in Dokkum ben geweest! Ooit stonden we daar vlakbij op een camping maar kan me er niet zo veel meer van herinneren behalve de bootjes dan. Toch maar weer eens op mijn lijstje zetten! Bedankt voor de tip!

  • I loved your blog Wanda. I left Dokkum in 1952 – aged 7 – and returned 2 years ago for a visit. Your photos and stories brought back lovely memories. You even included a photo of my old home!!