Welke Wandelapp gebruik jij? #1 Natuur Routes van Natuurmonumenten

Welke wandelapp is handig in gebruik en helpt me de mooiste routes te vinden? Die vraag krijg ik regelmatig. Naast dat ik vaak aan de hand van een boekje of geprinte route wandel, gebruik ik ook regelmatig apps tijdens het wandelen. Daarom neem ik de komende weken de wandelapps die ik gebruik  onder de loep . De aftrap is voor de app Natuur Routes van Natuurmonumenten.

 

Wandelapp Natuur Routes

De wandelapp Natuur Routes van Natuurmonumenten is verkrijgbaar voor iPhone, Android en Windows Phone. Zelf heb ik een Android toestel; de review van deze wandelapp is dus gebaseerd op mijn ervaringen met de app Natuur Routes voor Android. De app is snel te vinden in de Play Store wanneer je op Natuurmonumenten zoekt. In een paar klikken heb je hem geïnstalleerd. Wanneer de app geïnstalleerd is, moet er eerst nog toestemming gegeven worden tot:

 • Foto’s, media en bestanden op je apparaat
 • Je locatie

Na installatie en verlenen van de toestemming kom je direct in het startscherm waar je een route kunt zoeken op basis van een aantal filters. In totaal staan er 287 wandel-, fiets- en kanoroutes in de app. Door het type route (wandel-, fiets- of kanoroute) en de plaats in te vullen waar je op pad wilt, worden de bijpassende routes getoond in een lijst. Er is ook een uitgebreide zoekfunctie waarbij je ook de afstand en eigenschappen (zoals: horeca en honden toegestaan) van de gewenste route op kunt geven.

Natuur Routes Natuurmonumenten zoekresultatenDe zoekresultaten worden onder elkaar weergegeven in een lijst gesorteerd op afstand vanaf de locatie die je ingegeven hebt. De informatie die getoond wordt is:

 • Naam van de route
 • Type route
 • Afstand
 • Plaats
 • Afstand vanaf de opgegeven locatie

Wanneer je een route selecteert kun je deze downloaden. Handig om dit vooraf thuis te doen met wifi zodat het geen extra data kost onderweg. Er staat veel extra informatie over de gekozen route in de app, naast de informatie die al bij het zoekresultaat wordt gegeven :

 • Beoordeling
 • Korte samenvatting van de route
 • Wel of geen honden toegestaan
 • Vertrekpunt
 • Mogelijkheid om te navigeren naar het startpunt
 • Informatie over openbaar vervoer en eigen vervoer

Zodra je de route hebt gedownload verschijnt de knop “Start Route”. Wanneer je hierop klikt verschijnt een kaart waar de route op ingetekend is. Op de kaart staan meerdere informatiepunten, uitzichtpunten maar ook horecagelegenheden aangegeven. Wanneer je aan het wandelen bent,  attendeert een fluitgeluidje je wanneer je een informatiepunt bereikt Als je in de app op dit  punt klikt  krijg je meer informatie over wat je daar (kunt) ziet. Dit kan een korte tekst zijn of een luisterfragment. Boswachter Gradus Lemmen van Natuurmonumenten legt de werking van de app Natuur Routes duidelijk uit in dit filmpje:

 

 

> Lees ook: Vijf beste wandelapps die niet mogen ontbreken op je smartphone

 

Het Laarzenpad bij Naarden wandelen met de Natuur Routes app

Uitzicht uit Vogelkijkhut Laarzenpad Naardermeer

Uitzicht over het Naardermeer vanuit een vogelkijkhut

In april heb ik weer een wandeling gemaakt van Natuurmonumenten met deze app, het Laarzenpad bij Naarden. Ik had afgesproken met Patrick van de blog  Wandelen met Patrick om samen te wandelen en kennis uit te wisselen. We ontmoeten elkaar op station Naarden-Bussem en lopen van daaruit richting het Naardermeer. Om vanaf station Naarden-Bussum naar het Laarzenpad te komen was de app erg handig. De meeste wandelroutes van Natuurmonumenten zijn in het veld aangegeven met pijltjes, zo ook deze. De telefoon ging in de zak en aan de hand van de markering zijn we gaan wandelen. Zo nu en dan kwam er een fluitje uit mijn broekzak om mij te waarschuwen voor een nieuw informatiepunt. Dit is dan ook (voor mij) direct de toegevoegde waarde van de app; de extra informatie die je krijgt over het landschap, de dieren en de planten die je hier vindt. Een enkele keer heb ik mijn telefoon uit mijn zak gehaald wanneer ik even niet zeker was over het verloop van de route.

Laarzenpad Naarden Natuurmonumenten

Met dank aan wandelmaatje Patrick van Wandelen met Patrick

Het Laarzenpad is een mooie route door een zompig moerasbos langs het Naardermeer. Al snel na de start van de route zien we het vlonderpad. In eerste instantie blijven we er naast lopen omdat de grond nog mooi droog is, maar al snel wordt het pad naast het vlonderpad modderig en zijn we blij met de vlonders. Het vlonderpad slingert door het natte moerasbos dat nu in de lente langzaam wakker wordt. Overal zie je groene bladeren ontspringen. Gelukkig is het niet heel warm geweest de afgelopen dagen, anders kun je hier behoorlijk last hebben van muggen. Wanneer je geluk hebt, kun je in dit gebied de ringslang zien. Vandaag is het te koud, dus zit hij goed verborgen ergens in een bladerhoop verstopt.

Tijdens de route wandel je twee keer naar een observatiepunt waar je uitkijkt over het Naardermeer met zijn vele vogels. Zo spot je hier de aalscholver, bruine kiekendief, purperreiger, zilverreiger en/of  de lepelaar. Na zo’n 3,5 kilometer kom je uit op een asfaltpad, dat je naar links volgt terug naar het eindpunt. Nou klinkt een asfaltpad nou niet echt gezellig om over te lopen , maar dit pad  loopt tussen de weilanden door en er is nagenoeg geen autoverkeer.

Deze wandeling van Natuurmonumenten bij het Naardermeer is 6,2 kilometer lang. Met aan en afloop naar het station (door een hele fraaie koloniaalaandoende wijk) hebben we zo’n 10 kilometer gelopen.

 

Conclusie

De Natuur Routes app van Natuurmonumenten helpt mij om mooie wandelroutes te selecteren en me goed voor te bereiden op de wandeling. Zo kan ik vooraf vast informatie lezen over het gebied, kijken hoe ik bij de wandeling kom en zien waar ik een lekker kopje koffie kan drinken tijdens mijn wandeling. De extra informatie die gegeven wordt gedurende de route, zorgt ervoor dat ik nog meer te weten kom over de omgeving waar ik in loop, iets dat ik heel waardevol vind. Omdat deze route in het veld is gemarkeerd, is het niet nodig om continu met je telefoon in je hand te lopen, en dat vind ik heel prettig! Ik kan niet beoordelen of dit ook geldt voor alle wandeltochten in deze  Natuur Routes app. Met deze app is Natuurmonumenten er in ieder geval in geslaagd om via een eenvoudige manier de mooiste natuurgebieden van Nederland te ontdekken. Gebruikers geven de app gemiddeld vier van de vijf sterren en ik sluit me daar volledig bij aan.

Download de app:

 

Gebruik jij apps tijdens het wandelen?

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Drenthe Anno nu…geweldige wandel app van het Drents Archief we vonden het via de site Natuurlijk Noorden.

 • Ik gebruik al jaren de app Topo gps waar de kadaster kaarten in zitten