D’n Driej, een leuk ommetje in Zuid Limburg

Wandeling D’n Driej (rondwandeling)
Afstand 8,5 km
Startpunt Gronsveld

D’n Driej, ofwel het ommetje is een prachtige wandeling van ca. 8,5 kilometer tussen Gronsveld, het Savelsbos en Rijckholt in de wandelgemeente van het jaar 2015, Eijsden – Margraten. Bij het VVV is een folder van D’n Driej verkrijgbaar met de route uitgetekend op kaart en heel veel achtergrond informatie. De route is ook goed gemarkeerd, fout lopen is dus haast niet mogelijk.

Boomgaard - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Wandelen langs boomgaarden

 

De wandeling kan op meerdere plaatsen gestart worden. Ik kies voor de parkeerplaats bij Gronsveld, daar staat een mooi informatiebord over de route. De wandeling start meteen door een Gröb, een wegwaterloop waar regen- en smeltwater van het hoger gelegen plateau wordt afgevoerd naar de Maas. Om ervoor te zorgen dat het regen- en smeltwater gefaseerd afvloeit naar het Maasdal, hebben ze waterbuffers gemaakt. Dit zorgt er wel voor dat deze wegen in natte tijden soms moeilijk begaanbaar zijn. Maar dat maakt de wandeling dan ook meteen avontuurlijk.

Wandelen door het Savelsbos

Het pad stijgt tussen de boomgaarden en akkerlanden naar het Savelsbos toe. Zo nu en dan kijk ik even achterom om te genieten van het uitzicht. Het Savelsbos is 6 km lang, de steile hellingen in het bos maken het onmogelijk om hierop akkers of weilanden aan te leggen. En maar goed ook, want het is een prachtig natuurgebied.

De Beuk - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Voormalige boswachterswoning De Beuk

 

Bij de Beuk op de Riesenberg is een heerlijk plekje om even te rusten. Normaal wandel ik met gemak 10 tot 15 kilometer zonder te rusten, maar vandaag heb ik niet zo’n haast en geniet ik intens van de omgeving.

De Beuk is een oude boswachterswoning die behoed wordt voor verval. Het is een prachtige woning, jammer dat hij leeg staat. Ik zie mezelf hier wel wonen hoor ;-).

Hier zie ik ook de eerste Mergelgroeve. Vroeger werd hier mergel gewonnen voor de huizenbouw. Tegenwoordig zijn de groeves afgesloten en dienen ze als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Mergelgroeve Savelsbos - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Afgesloten mergelgroeve in het Savelsbos

 

uitzicht - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Uitzicht vanaf De Beuk

 

De route loopt een stuk door het bos, om later langs de bosrand weer een prachtig uitzicht te hebben over het Maasdal. Na 2/3 van de route daal ik af naar Rijckholt en dan gaat het bijna mis. Er ontbreekt markering en ik moet echt even de kaart en Google Maps er goed bij houden om te kijken welke kant ik nou precies op moet. Gelukkig heb ik de juiste we gekozen en wandel ik langs het voormalig klooster, Rijckholt binnen.

koe - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Limburgse koeien 😉

 

wandelen langs Savelsbos - d'n Driej Gronsveld Rijckholt

Graspad aan de rand van het Savelsbos

 

Langs de rand van het dorp gaat de route terug naar Gronsveld. Ik kom langs een kleine kapel, waar ik een kaarsje brand voor mijn moeder. Daarna wandel ik Gronsveld binnen. Via het bijzonder Europapark kom ik op de Rijksweg uit. Deze volg ik, met een klein rondje rond de kerk, tot aan de parkeerplaats waar mijn auto staat.

 

Kapel in de Sjêchelder

Kapel in de Sjêchelder

 

Europapark - D'n Driej Gronsveld Rijckholt

Hekwerk van het Europapark

 

Kerk Gronsveld - D'n Driej

Sint Martinuskerk Gronsveld

 

Het is een leuk ommetje, waarbij veel te zien is. Het stuk tussen Rijckholt en de parkeerplaats bij Gronsveld vond ik zelf wat minder. De route is wel lekker afwisselend, je start met veel onverharde paden en eindigde verhard in de bebouwde kom.

 

Meer wandelen in Limburg? Lees dan deze blogposts:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Hoi Wanda, Mooie foto’s! Ik heb op http://www.hetsavelsbos.nl een handige kaart gemaakt met informatie over alle merkwaardige historische, archeologische en geologische plekken in en rondom het Savelsbos. Zeker interessant voor wie bovenstaande wandeling wil lopen!