Wandelen over de stuwwal bij Molenhoek

Wandeling: Geopaden op de stuwwal – NL-01 Molenhoek-Mookerheide (rondwandeling)
Afstand: 12 km
Startpunt Station Mook-Molenhoek

Een prijswinnende gids, die kan ik natuurlijk niet laten liggen. Direct na de uitreiking van de wandeltrofee, kocht ik de gids ‘Geopaden op de stuwwal’ op de Fiets- en Wandelbeurs. Deze mooie wandelgids, met veel achtergrondinformatie, nodigt uit om op pad te gaan. Om te voorkomen dat de gids ongebruikt in de kast blijft staan, plan ik snel een wandeling in met de lezers van dit blog. Astrid en Herman melden zich aan en met z’n drieën wandelen we op een mooie zondag over de stuwwal bij Mook.

Geopad NL-01 Molenhoek – Mookerheide

In de auto naast Astrid onderweg naar Molenhoek staar ik naar buiten waar de rijp zorgt voor een winters landschap. Ik kan alleen maar hopen dat de rijp nog niet is verdwenen als we in Molenhoek aankomen. Helaas heeft de zon iets teveel haar best gedaan en is er geen rijp meer te ontdekken wanneer we bij station Mook-Molenhoek uitstappen. Gelukkig is Herman er wel, met z’n drieën gaan we op pad. We wandelen direct een natuurgebied in. Na een hoge trap, komen we op de stuwheuvel. Een smal pad over de heide brengt ons bij de Heumense Schans. Vanaf dit verdedigingswerk dat vermoedelijk uit de tweede helft van de 17e eeuw komt, heb je een prachtig uitzicht over de heide.

Uitzicht vanaf de Heumense Schans

Uitzicht vanaf de Heumense Schans

 

Trap naar de Heumense Schans

Trap naar de Heumense Schans

 

Schotse Hooglanders grazen hier ook

Schotse Hooglanders grazen hier ook

 

We dalen af naar het Korendal en spotten de bewoners van dit gebied, de Schotse Hooglanders. We lopen langs de rand van het heideveld, om daarna de bossen in te duiken.  We genieten allemaal zichtbaar van de mooie route en de natuur. De vogeltjes zorgen voor extra vrolijkheid op onze weg. Bij het plateau van de stuwwal, wandelen we even de begroeide zandgroeve in. Hier zouden schuingestelde aardlagen zichtbaar moeten zijn. Helaas is de wand ingestort en moeten we het doen met een foto die erbij is geplaatst.

Op de grens van Gelderland en Limburg is het tijd voor een kopje koffie. Omdat we aan de Limburgse kant zitten, bestellen we er een lekker stuk vlaai bij. Wanneer we na de rust nog een stuk door het bos wandelen, worden we daarna verrast door prachtige vergezichten over het zowel het Nederlandse als het Duitse deel van de stuwwal. De rood-wit markering die we volgen blijkt later van het Pieterpad te zijn. Astrid, die vorig jaar het Pieterpad afrondde,  herkende het in eerste instantie niet. Maar ineens was de herkenning daar en kwamen de verhalen boven.

Wandelbankje op het plateau van de stuwwal

Wandelbankje op het plateau van de stuwwal

 

Wandelen over de provinciegrens

Wandelen over de provinciegrens

 

We dalen af langs een bankje met zwerfstenen, wandelen door een holle weg en klimmen dan weer omhoog richting het bos. Niet veel later dalen we steil af, het is haast niet te beseffen dat we in Nederland zijn, zo steil zijn de paden. Op de Mookerheide worden we weer getrakteerd op een prachtig uitzicht. Aan de rand van de Mookerheide staat een tijdbalk, waarop de verschillende geologische gebeurtenissen staan. Je krijgt zo een mooi inzicht in de enorme tijdsperiode die sinds het ontstaan ven de aarde, 4,5 miljard jaar geleden, is verstreken.

Tijdbalk bij de Mookerheide

Tijdbalk bij de Mookerheide

 

Dennenappel in het droogdal

Dennenappel in het droogdal

 

Uitkijktoren op de Mooker Schans

Uitkijktoren op de Mooker Schans

 

Na de Mookerheide volgt een afdaling die mij doet denken aan de Droomvlucht van de Efteling. Zo stil, zo mooi, zo kwetsbaar, schitterend! Na een pittige wandeling door de bossen, komen we op een open terrein met de Mooker Schans, een uitzichttoren. We stappen snel door, want er staat een drankje op ons te wachten in Molenhoek. Wat is het toch heerlijk om uit te puffen bij een hapje en een drankje na een pittige, maar mooie wandeling.

Deze wandeling smaakt naar meer, ik ga dan ook zeker andere wandelingen uit deze gids maken. Heb jij de prijswinnende gids al in huis? Bestel hier de wandelgids Geopaden op de stuwwal.

Bekijk meer foto’s van deze wandeling op Facebook.

 

Interesse in boswandelingen? Lees dan deze blogposts:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • https://geopaden.nl/portal/stuwwal/index.php/nl/geopaden

    Hoi Wanda, bedankt voor jou mooie site die ik net ontdekt heb. Geopaden heeft naast de wandelgids ook een hele mooie site waar ook GPS-tracks of KML-tracks van de diverse wandelingen te downloaden zijn. Mocht je niet weten hoe KML tracks werken, dan staat op de site ook nog een beschrijving met vermelding welke app hiervoor geschikt is. Binnenkort wil gaan we deze wandeling zeker lopen. Bedankt voor de beschrijving!

    Groeten,
    Do