Helder Licht route in Den Helder wandelen

Voor het vierde jaar wordt Den Helder in de donkere dagen rond kerst voorzien van prachtige lichtkunstwerken. Ik werd uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de eerste officiële avond van Helder Licht. Een bijzondere avond met mooie verhalen en indrukwekkende lichtkunstwerken.

Door weer en wind ben ik naar de kop van Noord-Holland gereden om de Helder Licht route in Den Helder te gaan wandelen. Wanneer ik parkeer op de vroegere scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine, Willemsoord, heb ik weinig zin om mijn auto uit te komen.

Toch stap ik mijn auto uit. De wind heeft vrij spel en de regen striemt in mijn gezicht. Ik sta te midden van schitterend cultureel erfgoed. Oude loodsen zijn omgetoverd tot hippe restaurants, winkels, een museum en een theater. Ondanks de regen en de gure wind, ben ik blij dat ik de rit naar Den Helder gemaakt heb.

Anke van Citymarketing Den Helder verwelkomt me. Zij is de initiatiefneemster van Helder Licht en geeft vandaag een rondleiding aan geïnteresseerden.

 

Helder Licht route wandelen

Zodra het wat droger is gaan we van start. Allereerst krijgen we een mooie projectie te zien van lichtkunstenares Noralie op gebouw 72. Dit gebouw dat vroeger onder andere een zeilmakerij was komt met de projectie tot leven en vertelt zijn verhaal. Over het bedrijvige verleden, het verval, de onzekerheid van het voortbestaan en de mooie toekomst die het gaat krijgen als toekomstig stadhuis van Den Helder. Erg indrukwekkend en ik denk voor inwoners uit Den Helder erg herkenbaar.

Voor gebouw 72 staat de prachtig uitgelichte monumentale kraan die met lampen helemaal uitgelicht is. Geen makkelijke klus met de altijd aanwezige wind in Den Helder, want de kraan is 30 meter hoog!

Vanaf gebouw 72 lopen we naar gebouw 66. In dit gebouw werden vroeger scheepsmasten gemaakt. Nu doet het dienst als evenementenlocatie en in de toekomst wordt dit onderdeel van het stadhuis. We krijgen een prachtige lichtshow op ritmische muziek te zien. Een show met een verhaal waar je zelf je fantasie de vrije loop kunt laten gaan. Ik kijk hem een aantal keer, zo mooi vind ik het.

Door gebouw 66 gaat de route over de pontjesbrug naar de Zuidstraat. Vanaf hier heb je prachtig zicht op de historische haven met de vele schepen die ook gezellig verlicht zijn. Iets verderop heeft lichtkunstenaar Daniël Margraf een prachtige kleurrijke projectie gemaakt op het Theater De Kampanje, over de stad. Er is zoveel te zien dat je blijft kijken!

 

Zodra we verder lopen zien we de volgende projectie al. Sigrid Sandmann heeft de inwoners van Den Helder gevraagd waarmee ze zich verbonden voelen met de zee. Daarop kwamen zoveel reacties dat ze niet één, maar drie projecties heeft gemaakt die getoond worden op School 7.

Inmiddels wandelen we de binnenstad in, waar een gezellige ijsbaan uitnodigt om een rondje te zwieren op schaatsen. Wij lopen door, om midden in de winkelstraat een projectie van een zeeaquarium te bekijken van wederom lichtkunstenares Noralie.

Verderop zie ik al de watertoren staan met een spectaculaire projectie van wederom Noralie. De projectie vertelt het verhaal van het verleden van de toren, aangevuld met de levendige fantasie van Noralie met wat er allemaal binnen in de toren gebeurd zou kunnen zijn. Dit spectaculaire slotstuk van de route ligt naast het mooie uitgelichte stadspark.

De Helder Licht route in Den Helder is slechts 1 kilometer lang, maar toch zijn we een uur onderweg geweest om alle lichtkunst uitvoerig te bekijken. Wil je langer wandelen in Den Helder, dan kun je overdag bijvoorbeeld genieten van de NS-Wandeling Helderse Duinen waar Wandelvrouw een leuk blog over schreef. Het laatste stuk van de NS-Wandeling komt over Willemsoord en loopt bijna gelijk met de route van Helder Licht. Op Willemsoord zijn genoeg leuke restaurantjes waar je lekker kunt eten en zo in het donker verder te wandelen. Hier vind je nog meer leuke wandelroutes in Noord-Holland


Praktische Informatie

Start: Willemsoord voor gebouw 72

Periode: 14 december t/m 4 januari, dagelijks van 17.00 tot 22.00 uur met uitzondering van 31 december.

Rondleidingen: donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond om 19.00 uur. Let op! De rondleidingen beginnen in de Beatrixstraat tegenover het NS-station bij de Dubbele Bolder en duren 60 minuten.

Meer informatie: https://www.denhelder.online/helderlicht


Ben je geïnteresseerd in wandelingen met lichtkunst. Lees dan ook:

Bewaar deze route op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Klinkt interessant. Zeker íets om te onthouden .

  • Wat leuk! Ik hou van dit soort lichtwandelingen en deze lijkt me wel heel interessant en mooi uitgevoerd.
    Ook tof dat je mijn blog over de NS wandeling Den Helder noemt. Dank!